Ardhja e Pernadoris Osmane dhe debimi i Shqiptarve

KRISHTERIMI-DHE PERNADORIA OSMANENdre bogdani ne vjetin e Krishtit 1656 u emrua Arqiipekshv nga Papa Aleksandri VII,per Shkupin,Ohrin dhe Prizerenin.Aj(qe ndjese past)pati shume letra_relacione me Romen ku trergonte mizorite osmane mbi popullsine vendore Arberore.Nder te tjera ne nje relacion me Romen thot jemi ne tetor te vitit 1689,Katedrala e SHEN PRENES u shnderrua ne xhami nga turqit dhunes.Ata dogjen Shkupin dhe pjesa dermuese e popullit eshte detyruar te ikin malevet.Qyteti eshte i teri nen rrethim. etj etj…

…Ne vjetin e Krishtit 1640 Arqipekshvi i Durresit Mark Skura ne nje leter drejtuar RRomes shkruan Turqit osman rrethuan edhe njehere Krujen,dogjen e perndjeken popullsine,neper secilen Kishe dogjen dhe shkaterruan libra e gjesende me vlere.Shumica e popullsise mori malet…

…Ne vjetin e KRISHTIT 1648 Shtjefen Gaspri ne nje relacion me RRomen nder te tjera shkruan uke kaluar Zonen e hasit takova Don GERGUR MAZREKUN,Aj kishte nje Kishe ne mal ku e kishte kthyer ne shkolle,Aty Gerguri mesonte te rinjt shkrim lexim,veprimtarija e Tij ishte e palodhshme.Mesova qe Don Gerguri kishte doktorruar ne Rome.Pasi u ndava me Te i thash te me vizitonte ndonje dite ne Prizeren.Pas pak kohesh Aj erdhi ne Prizeren dhe me beri me dije qe turqit ne nje ekspedite kishin djegur fshatra te tera,se popullsija e farfer kishte marr malet e Pashtrikut….

..Se turqit jane”clironjes”tregohet me se miri nga shkrimtaret tane te kohes se pushtimit te eger dhe barbar osman:

…Arbereshet e debuar dhenshem nga osmanet kendojne edhe sot kengen oj e bukura More,si te lash e me s’te pash….
…pastaj ZEF SEREMBE duke pare popullsine Arbereshe qe ende frymonte(dhe frymon akoma)kendoj:
Arberija matan detit na kujton
se ne te huaj jemi te’k ky dhe
sa vjet shkuan e zemra nuk harron,
se ne turku na la pa Memedhe…

Nje Rilindas tjeter nga mllefi kendon,
O Perendi,kur bere derr e arin
c’deshe qe bere turqin…

[the_ad id=”4118″]

Komento rreth shkrimit