Get a site

12 MARS 1942 – NGRITJA E FLAMURIT KUQ E ZI NË PARGË

Parge_Cameri

KAMBER CANO
Në fillim të vitit 1942 situata për krahinën e Çamërisë ishte me të vërtet dramatike. Kjo për arsyen se politika shoviniste greke vazhdonte të këmbëngulte fort sa çamët ishin shtetas turk ndaj duhet të shkonin në Turqi dhe të shkëmbeheshin me banorët me besim ortodoks nga Azia e Vogël. Nga ana tjetër pushtuesit fashist italianë kërkonin që banorët e Çamërisë të bashkëpunonin me ta për të luftuar kundra Greqisë, pra t’i përdorte si mish për top.
Ndaj shqiptarët e krahinës së Çamërisë vendosën t’i dalin zot vatanit të tyre dhe organizuan në qytetin e Pargës ngritjen e flamurit kuq e zi shqiptar. Në datën 12 Mars 1942 popullsia çame iu përgjigj thirrjes së organizatorëve, patriotëve çam dhe u mblodhën në sheshin kryesor të qytetit rreth 1,000 vetë,si përfaqsues të viseve çame.
Tubimi filloi reth orës 9 – 9 e 30 minuta. Tubimin e hapi Haxhi Sejko nga Filati , i cili kish ardhur me 300 çamë të Filatit. Në fjalën e tij, pasi përmendi masakrat që kishin bërë shovinistët grek kundër popullsisë së pafajshme çame që nga viti 1913 e deri më vitin 1942, citoi fort rëndësinë e ngritjes së flamurit shqiptar si një domosdoshmëri për ti treguar grekëve, italianëve dhe gjithë fuqive të mëdha se Çamëria ishte Shqipëri.
Një ndodhi tepër domethënëse ishte ndërprerja e fjalës së z.Haxhi Sejko nga një çam i Arpicës, i quajtur Isa Idrizi cili mori në duar flamurin dhe i lotuar e puthi disa herë, duke thënë: “Rrofsh o flamur shqiptar edhe 1000 vjet mbas kiametit”
Ndërkohë, një avokat grek e pyet, pak me ironi: “Nuk bën ca shekuj më pak o barba Isaq?”
“Asnjë minutë më pak nuk bënë.”- iu përgjigj Isai.
Në këtë tubim ceremonial ishin pjesmarrës midis shumë përfaqsuesve të zonës së Çamërisë, edhe përfaqësuesit nga fshati im Arpica.


(Shënimi im:Unë kam dijeni ,nëpërmjet bisedave ,dekumentacionit dhe informacionit vetëm për një pjesë të pjesmarrësve, kryesisht ata të fshatit Arpicë – Arilë(Arpicë) dhe zonave përreth saj. Janë të lutur, kush ka informacione edhe për pjesmarës të tjetë ta pasuroj listën )
Mustafa Suloti…………Arpicë

Sadik Suloti…………….Arpicë

Ibrahim Muhameti…….Arpicë

Izder Muhameti………. Arpicë

Xhafer Muhameti………Arpicë

Jasin Muhameti………Arpicë

Hamit Muhameti……….Arpicë

Duro Balo………………..Arpicë

Sulejman Ahmeti………Arpicë

Muhamet Shabani……Arpicë

Ibrahim Nebiu………….Arpicë

Jakup Arifi……………..Arpicë

Meço Jaho……………..Arpicë

Izeir Zeqiri……………..Arpicë

Ismail Zeqiri……………Arpicë

Isa Idrizi………………..Arpicë

Behlul Idrizi……………Arpicë

Izeir Fetahu……………Arpicë

Nuredin Hyseni……….Arpicë

Galip Husi……………..Arpicë

Hamit Isai……………..Arpicë

Kujtim Isai……………..Arpicë

Brahim Bardhi…………Arpicë

Hysen Shurdhi………..Arpicë

Avdulla Sako………….Arpicë

Sulejman Avdiu……….Arpicë

Dahir Haxhiu…………..Arpicë

Halil Mersini……………Arpicë

Refat Omeri……………Arpicë

Haxhi Shuaipi(Cano)…….Arpicë

Mehmet Cano……………..Arpicë

Ferrik Cano………………..Arpicë

Riza Bido……………………Arpicë

Jaho Xhaferri……………..Arpicë

Bedri Fejzo………………..Arpicë

Sulo Hoxha……………….Arpicë

Kasim Tahiri………………Arpicë

Riza Gerra…………………Arpicë

Halim Gerra……………….Arpicë

Isa Gerra…………………..Arpicë

Muhamet Duli…………….Arpicë

Rakip Xhaferri……………Arpicë

Galip Muho………………Arpicë

Riza Muho……………….Arpicë

Brahim Alushi…………..Arpicë

Iliaz Aliu..…………….. Arilë (Arpicë)

Osman Hasani……….. Arilë (Arpicë)

Mamo Brahimi……….. Arilë (Arpicë)

Mejdi Beqo……………..Arpicë

Muhamet Isufi……….. Arilë (Arpicë)

Shuaip Kurti………….. Arilë (Arpicë)

Meçe Vehipi………… Arilë (Arpicë)

Ismail Fejzo…………… Arilë (Arpicë)

Sulejman Mane……….Arilë (Arpicë)

Lut Shuaipi……………….Arilë(Arpicë)

Fuat Meleqi………………Arilë(Arpicë)

Rexhep Aliu………………Arilë(Arpicë)

Damin Nuhu……………Vrohona

Avdulla Kasimi………….Margëlliç

Galip Myrto……………….Volë

Midis pjesmarrësve ishte edhe im atë Qamil Cano, nga Arpica. Thuajse të gjithë këta pjesmarrës të këtij akti atdhetar kanë banuar në Vlorë dhe mbi 80% të tyre i kam njohur personalisht. Nderim dhe respekt për këta çam patriotë.
Për këtë shkrim ,të dhënat janë marë nga dokumenta të publikuara nga Shoqata “Çamëria”, nga libri i z. Bujar Shurdhit “Komb Shqiptaria – Nga Kosova te Çamëria” dhe nga një bllok shënimesh të z. Xhevdet Malaj)

SHQIPËRIA E BASHKUAR

[the_ad id=”4118″]

Komento rreth shkrimit