Gjergj Kastrioti në nëntor 1443, përmes Luginës së Preshevës filloi Veprën e Tij!

Gjergj Kastrioti në nëntor 1443, përmes Luginës së Preshevës filloi Veprën e Tij!

Lugina e Preshevës, mes tyre disa dhjetëra fshatëra, kanë edhe sot kujtimin e paharruar për Motin e Madh, veçmas Shqipëtarëve katolik të kësaj ane! Një ndër fshatrat e tillë, është edhe Rahovica. Fshat ky më i madh i komunës së Preshevës, që ka rreth 1200 shtëpi, me rreth 6000 banorë. Falë pozitës gjeostrategjike, i ka dhënë rëndësi gjatë gjitha etapave historike. Gryka në të cilën shtrihet ky fshat, është e stërmbushur me mitologji dhe histori, por nëntoka e saj ka të dhëna historike, kulturore, arkeologjike etj. Edhe e kaluara e fshatarëve të fshatit Rahovicë, është e dhimbshme siç është e shumicës së Trojeve Shqipëtare, për më keq, ky fshat dhe lokalitetet përskaj, janë tejet më të pasura me histori luftërash, që nga lashtësia e deri më sot! Duke qenë pjesë kufitare e Trollit Shqipëtar, bëri që të ndesheshin me shumë më shumë pushtime, luftime e ngjarje historike. Por fati i keq, i përcolli që shumica u shpërngulën për në vende tjera, mes tyre për në brendi të territoreve Shqipëtare, pastaj për në vendet fqinje e deri në Turqi, e së fundmi edhe për në botën perëndimore- gjë që ka bërë që mos të ketë kush ta ruaj as kujtimin. Nga ana tjetër edhe pseudohistorian por edhe ndikimi i islamizmit, bëri qëllimisht të venitej, fshehej, kujtimi për Motin e Madh.
Madje për faktin që fshati Rahovicë, ndodhet në anën perëndimore të Luginës së Preshevës, nga kalonte rruga e vjetër në kohën e Perandorisë Romake-Bizantine( Morava-Vardar gjegjësisht Nish-Selanik), por e cila rrugë është përdorur edhe nga shpërnguljet e barbarëve( sllavëve, bullgarëve etj), e pastaj edhe nga Perandoria e Car Dushanit, Perandoria Osmane! Shkaku i kësaj rruglidhje, po ashtu edhe shkaku i të qenit të Luginës në kufirin lindor të territoreve Shqipëtare, bëri që të ndeshet më shumë me luftëra e pushtime.
Sot, çdokush që gërmon në fushat, kodrat dhe malet e fshatit, patjetër has në gjurmë të lashtësisë tonë. Derisa ende gjurmët shihen: në anën e majtë të lumit që shpie në brendi të maleve të Karadakut, ndodhet Kacipupi, pas të cilit ndodhet “Tuma”, që është një lokalitet i paeksploruar arkeologjik! “Gurishtja” një rrafshnaltë, e cila së fundmi nga nxënës të shkollës fillore, janë gjetur monedha, të periudhës parahistorike, e që besohet që ishte vendbanim i hershëm iliro-dardan! Ndërsa anën e djathtë të fshatit ndodhet Kisha e Artilevicës( e sllavizuar Arhilevica). Koha e ngritjes së kësaj Kishe Katolike, daton nga vitet 1400, edhe pse disa burime theksojnë ndërtimin e saj 6 vite para lindjes së Gjergj Kastriotit. E që edhe kjo Kishë ishte pjesë e Manastirit të Hilandarit( që në shekullin XIV, përmendet në hartën e Despotes Jevdokija dhe të birit të saj Konstantinit). Manastiri i Hilandarit i njohur për përkatësinë e tij dhe lidhjen me Familjen dhe me vetë Gjergj Kastriotin!
Kthimi i Gjergj Kastriotit, me 300 kalorësit, i dha nderë e lavdi edhe Luginës së Preshevës, siç i dha edhe gjithë Arbërisë! Në nëntori 1443, shënon “Fillimin e Ngritjes së Projektit të Parë Arbërorë”, “Kthimi i Tij dhe 300 kalorsëve Arbërorë” nga Beteja e Nishit, ktheu Shpresën e vrarë nga pushtimi Osman. Deri më sot, shumë pak është folur për rrugën e Kthimit të Gjergj Kastriotit, për ta bërë Arbërinë, Emanthinë( Epirin) dhe Maqedoninë e Lirë, princ e mbret i të cilave do njihej nga fuqitë Europiane të kohës. Lugina e Preshevës, në vitet 1440, kishte pak dekada që ishte pushtuar nga Perandoria Osmane. Shkaku i pozitës gjeostrategjike, në Tabanoc të Luginës së Preshevës, ishte vendosur garnizoni i ushtrisë së Perandorisë Osmane.
Gjatë kthimit të Gjergj Kastriotit, gojdhanat e popullit Shqipëtar( pra Shqipëtarët katolik të Luginës së Preshevës, ende e ruajnë Kujtimin për të!), kaloi nga Gryka e Somolicës nëpër fshatrat në anën perëndimore( pra rrëzë maleve të Karadakut)! Kampimi i Gjergj Kastriotit dhe Ushtrisë së Tij, u bë në fshatin Rahovicë, tek Kisha dhe Manastiri i Artilevicës, e që pastaj u quajt nga populli yn si Kisha dhe Manastiri i Shën Gjergji. Subkoshienca e Shqipëtarëve të Luginës së Preshevës( nënkupto Shqipëtarëve katolik), deri më sot kujtojnë “Gurin e Skenderbeut”, “Manastirin e Skenderbeut”( ndryshe manastiri i Rahovicës), “gjurma e kalit të Skenderbeut”, “sofra dhe kampi i Skenderbeut”, “kampi i ushtrisë së Skenderbeut”,”rrugën e Skenderbeut”, “Prroi i Markut” etj.
“Guri i Skenderbeut” i cili ndryshe quhet Kacipupi, me rastin e qëndrimit të Gjergj Kastriotit në fshatin Rahovicë, në majen e këtij shkëmbi, ishte “sofra e Skenderbeut”( vendi ku ushqehej), ndërsa disa metra më tej, në një lëndinë në maje të këtij shkëmbi, ishte emërtuar “kampi i Skenderbeut”( vendi ku ishte vendosur kampi i Skenderbeut)! Për Kacipupin, banorët, edhe sot besojnë që ka shumë mistere, mite, që e lidhin me lashtësinë iliro-dardane, me hyjni iliro-dardane, me Gjergj Kastriotin, por edhe kanë gjetur edhe të dhëna të ndryshme faktografike e arkeologjike të lashtësisë!
“Manastirin e Skenderbeut”( ndryshe quhet Manastiri i Rahovicës), sot vetëm themelet kanë mbetur! Një pjesë e kalorsisë ( gojdhana jepte shifrën e 50 kalorsëve) së Skenderbeut, nën komandën e një kalorësi të quajtur “Mark” sipas gojdhanës, ishin vendosur në këtë pjesë. Qëndronin fshehur nga syri i garnizonit Osman në Tabanoc. Madje gojdhana e identifikon vendin si “rrafshina e Manastirit”, ku thuhej që natën qëndronte kampi, kurse gjatë ditës ai zhvendosej tek “Prroi i Markut”, më sakt tek “Kodra e Shemtë”. Kjo njësi ishte si mbrojtëse dhe mbështetëse e Kampit të Gurishtes! Si prej Gurishtes, ashtu edhe prej Manastirit, tërësisht shihet pjesa e Tabanocës( ku ishte vendosur kampi Osman, po ashtu edhe pjesa totale e “rrugës turke( xhades osmane)”!
“Gurishtja”, vendbanim i lashtë iliro-dardan, por që në Motin e Madh, ishte vendosur “Kampi i Ushtrisë së Skenderbeut”! Gojdhana e jepë versionin, që gjatë natës kampi vendosej në Gurishte, kurse gjatë ditës zhvendosej anash saj deri afër Kacipupit!
Rruga e Gjergj Kastriotit, ishte quajtur rruga nëpër të cilën Gjergj Kastrioti vazhdoi rrugën për Kthim në Krujë. Sot kjo rrugë quhet “rruga e Vrajës” apo “rruga e Muhaxherëve”!
Rrugëtimi i Gjergj Kastriotit dhe Ushtrisë së Tij, vazhdoi nga Gurishtja( Kampi i Ushtrisë së Gjergj Kastriotit), duke ndjekur rrugën e Gjergj Kastriotit, për të kaluar në pjesën e sipërme të Preshevës( Preshevën e Vjetër), pastaj për t’u ngjitur rrëzë maleve të Norçës( N’orës, emërtimi i vjetër sipas gojdhënës), ku edhe gjendet “Gjurma e kalit të Skenderbeut”! Kjo gjurmë, interpretohej duke glorifikuar madhështinë e kalit të Skenderbeut, i cili nga ai vend kishte nisur vrapimin malit përpjet, ku në shkëmb edhe sot, shihet gjurma e patkoit! Rrugën e kishte vazhduar për në Karadakun e Llojanit( Kumanovës), prej nga kishte shmangur ndeshjen me garnizonin osman të Tabanocës!
Detaje të tjera të cilat lidhen me kujtimin e Motit të Madh, për shkak të hapësirës nuk do paraqiten në këtë shkrim publicistik!
Historiografia sllave, i sllavizoi dhe tentoi t’i tjetërsoj Kujtimet dhe Faktet për Motin e Madh, duke tentu shkëputjen e Lidhjes së Shqipëtarëve të kësaj ane me Skenderbeun. Mjafton të shikohet, në Kadillëkun e Vrajës, ka dhjetra Kisha dhe Manastire të cilat janë të emërtuara në emër të Shën Gjergjit! Disa nga Kishat dhe Manastiret e Kadillëkut të Vrajës, kanë qenë mikpritëset e Gjergj Kastriotit dhe Ushtrisë së tij, gjatë Kthimit për në Krujë! Mirëpo aludohet në Shën Gjergjin e Kapadokisë( edhe ky me prejardhje Ilire), kurse Shqipëtarët katolik të kësaj ane e identifikojnë Shën Gjergjin me Gjergj Kastriotin. Madje Lugina e Preshevës( e më gjerë), pra edhe pjesa e Karadakut, njohin Shën Gjergjin si “pajtorë” të tyre!
Dëshmoj edhe unë, që sikur mos të kishim Kujtimin dhe Krenarinë për Motin e Madh, as unë e as të parët tonë, nuk do mund ta ruanim identitetin kombëtar e as atë fetar!

Më:28.04.2019

Skender Jashari i burgosur politik nga EULEX, për rastet e sulmeve kundër policisë dhe xhandarmërisë së Serbisë në Dobrosin komuna e Bujanocit. Ky shkrim është pjesë e marrur nga punimi i bërë gjatë qëndrimit në burgimin politik!
Master drejtimi juridiko-penal dhe studime joformale ushtarake.

Grupi i Dobrosinit ende nëpër gjykime!

Grupi i Dobrosinit ende nëpër gjykime!

Duke qenë përfaqësuese e autorizuar e Skender Jasharit, për ta përfaqësuar në procedurën e kompensimit, përmes padisë civile, të cilën më 10.04.2019, është dorëzuar në Gjykatën Themelore në Prishtinë.
Në disa raste, në Republikë të Kosovës, janë shkelur disa të drejta të njeriut, në rastet e arrestimit a paraburgosjes së padrejt! Në këtë rast bënë përjashtim, sepse i përfaqësuari im, është akuzuar, gjykuar, dënuar, rigjykuar politikisht dhe atë tërësisht me porosi të Serbisë( ish-ministrit të punëve të brendshme të Serbisë Ivica Daçiqit)! Padia për kompensim përfshinë periudhën për cilën është akuzuar:
1. Për aktivitete ushtarake, organizime luftarake dhe armatosje që nga viti 2001- 16.10.2012, kundër Serbisë në Luginë të Preshevës;
2. Për periudhë në rastin e Grupit të Dobrosinit, nga 01.07.2012 deri 10.10.2012 kur ishte arrestuar për herë të parë dhe ishte në masën e lajmërimit në stacionin më të afërm të policisë;
3. Për periudhën e paraburgosjes dhe burgosjes politike, si dhe gjykimit dhe dënimeve politike, në rastin e Grupit të Dobrosinit, nga 16.10.2012 deri 31.05.2016.
4. Për periudhën në rastin e Grupit të Dobrosinit, nga 31.05.2016 deri 18.01.2017 për masën e lajmërimit në stacionin e policisë.
5. Rigjykimin politik, nga 31 maj 2016, deri më 06.12.2017!Etj

Askush nuk beson që ky rast, ishte thjesht gjykim i shoqëruar me gabime dhe si rrjedhoj shkelje të drejtash elementare të njeriut, sepse:
1. Hetimin, akuzimin, gjykimin e patën policët, prokurorët dhe gjykatësit e EULEX-it( Fraksionit politiko-kriminal të EULEX-it), dhe ishte i vetmi rast ku Policia e Kosovës, Prokuroria e Kosovës nuk kishin asnjë informatë;
2. Radhitet ndër rastet më të ndjeshme politike dhe të sigurisë, që mund të destabilizonte rajonin, shkaku i së cilës ishin dënuar, sipas arsyetimit të Kryetarit të Trupit Gjykues Arkadiusz Sedek, më 16.10.2013!
3. Implikimi i zyrtarëve të lartë të qeverisë së Serbisë, shantazhimi i tyre që do tërhiqen nga dialogu nëse nuk vepron EULEX-i, shkaku i të cilës arrestohen në Republikë të Kosovës! Reagimi i qeveritarëve të Serbisë, me rastin e shpalljes të pafajshëm të Grupit të Dobrosinit! Hakmarrja e Policisë së Serbisë kundër pronës së familjes së ngushtë të Skender dhe Valon Jasharit.
Duke qenë se Skender Jashari, ishte arrestuar tërësisht me porosi të bashkëpunëtorit të Serbisë, i cili kishte deponu deklaratë sekrete në EULEX, për të cilën ishte paguar rreth 10.000 euro, derisa për të akuzuarit e tjerë të këtij grupi, kishte kryesisht biseda telefonike të cilat jepnin indicje për inkriminim e tyre.
Grupi i Dobrosinit, ishte akuzuar për sulmet kundër policisë dhe xhandarmërisë së Serbisë, në fshatin Dobrosin, të komunës së Bujanovcit, më 17.05.2012, 28.06.2012 dhe 10.10.2012. Sulmet e Dobrosinit, kuptoheshin si reagim kundër terrorit të Serbisë, më 04.05.2012 me rastin e arrestimit të Grupit të Bujanovcit, nga Serbia! Duke mos harruar që Serbia edhe më 28.12.2008, kishte terrorizu dhe arrestu edhe Grupën e Preshevës( Gjilanit). Ndërsa të dy grupet, si Grupa e Bujanovcit, ashtu edhe Grupa e Preshevës, u liruan gjatë vitit 2012!
Mirëpo Fraksioni politiko-kriminal i EULEX-it, në Republikë të Kosovës, arrestoi mes tyre edhe Skender dhe Valon Jasharin, duke ia ngarkuar përgjegjësinë kryesore për këto raste! Më 01.07.2012 filloi me arrestimet, u shpallën të fajshëm në gjykimin politik, më 16.10.2013, me Aktgjykimin PKR.Nr.56/13, të Gjykatës Themelore në Gjilan, e që i njejti gjykim politik u vërtetu edhe me Aktgjykimin PAKR.Nr.145/2014. Derisa më 19.04.2016, Gjykata Supreme e Republikës së Kosovës, në Aktgjykimin PML-241/15, e kthen rastin në rigjykim duke shpall të pafajshëm për akuzat!
Pastaj Gjykata Themelore në Gjilan në lëndën PKR.nr.110/16, më 06.12.2017, shpall të pafajshëm e cila pafajësi vërtetohet edhe nga Gjykata e Apelit në Prishtinë në lëndën PAKR.nr.151/2018, të datës 24.09.2018.
Në pajmtim me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, po ashtu bazuar në Konventën për të Drejtat Civile dhe Politike, Kodit të Procedurës Penale të Republikës së Kosovës, mbështetur edhe nga Udhëzimi Administrativ 04/2015, për Zbatimin e Procedurës për Kompensimin e Dëmit, është proceduar për kompensim të dëmit që është shkaktuar, nga arrestimi, gjykimi dhe burgimi i paligjshëm. Por për shkak që shuma e kompensimit, nuk përfshinë as për së afërmi kompensimin real, është vazhduar në procedurë civile, përmes së cilës besohet që së paku 15.000.000 milion Euro do duhej kompensuar.

Padia për kompensim, e përbërë prej 420 faqesh dhe me mbi 2500 faqe dokumente që argumenton kërkesën  e padisë, tashmë e futur në procedurë në Gjykatën Themelore në Prishtinë. 

Padia konsiston në argumentimin dokumentar të shkeljeve të të drejtave ndaj Skender Jasharit si:
I. Shkeljet e të Drejtave dhe Lirive që nuk specifikohen në Kushtetutën e Republikës së Kosovës, mes tyre:
1. E drejta e mbrojtjes-azilit;
2. Shkelja e Konventave të Gjenevës dhe Protokoleve të saj dhe akteve tjera normative ndërkombëtare që kanë të bëjnë me ligjet e luftës;
3. Shkeljet e akteve normative ndërkombëtare që kanë të bëjnë me: Luftën për Liri; të Drejtën për të kërkuar Liri; Të drejtën e popullit Shqipëtar të Luginës së Preshevës për të kërkuar Lirinë;
4. Shkeljet e akteve normative ndërkombëtare:
1) Rrgulltat Minimale Standarde të OKB-së për trajtimin e të burgosurve;
2) Deklarata mbi mbrojtjen e të gjithë personave kundër torturës dhe dënimeve ose trajtimeve të tjera mizore, johumane ose degraduese;
3) Konventa kundër torturës dhe dënimeve a trajtimeve të tjera mizore, çnjerëzore ose degraduese;
4) Rregullat Europiane të Burgut;
5) Konventa Europiane për parandalimin e torturës, trajtimit dhe dënimit johuman ose degradues.
II. Shkeljen e të Drejtave dhe Lirive Personale, mes tyre:
1. Dinjiteti i njeriut;
2. Barazia para ligjit;
3. E drejta për jetën;
4. E drejta e integritetit personal;
5. Ndalimi i torturës, trajtimit mizor, çnjerëzor ose poshtërues
6. Ndalimi i skllavërisë dhe punës së detyruar;
7. E drejta e lirisë dhe e sigurisë;
8. Të drejtat e të akuzuarit;
9. E drejta për gjykim të drejtë dhe të paanshëm;
10. E drejta për mjete juridike;
11. Parimi i legalitetit dhe proporcionalitetit në rastet penale;
12. E drejta për të mos u gjyku dyherë për të njejtën vepër penale;
13. Liria e lëvizjes;
14. E drejta e privatësisë.
III. Shkeljen e të Drejtave dhe Lirive Civile dhe Politike, mes tyre:
1. E drejta e martesës dhe familjes;
2. Liria e besimit, ndërgjegjës dhe e fesë;
3. Liria e shprehjes;
4. E drejta e qasjes në dokumentet publike;
5. Liria e medieve;
6. Liria e tubimit;
7. Liria e asociimit.
IV. Shkeljen e të Drejtave dhe Lirive Sociale, Ekonomike dhe Kulturore, mes tyre:
1. Mbrojtja e pronës;
2. E drejta për arsimin;
3. Liria e shkencës dhe e artit;
4. E drejta e punës dhe e ushtrimit të profesionit;
5. Mbrojtja shëndetësore dhe sociale;
6. Interpretimi i dispozitave për të drejtat e njeriut;
7. Mbrojtja gjyqësore e të drejtave;
8. Kufizimi i të drejtave dhe lirive themelore.

Të gjitha këto të drejta, me dokumente konkrete që kanë të bëjnë drejtpërdrejt me të përfaqësuarin tim, argumentohen katërcipërisht.
Ende mbetet tejet sfiduese vendosja e zbatimit të ligjit në Republikë të Kosovës, edhe për faktin e ndikimeve dhe implikimeve të ndryshme, kryesisht edhe atyre politike. Rasti i Dobrosinit qoftë i fundit, që mund të ndikojë Serbia përmes Fraksionit politiko-kriminal të EULEX-it, në rastet konkrete në Gjykatat e Kosovës.

Më: 11.04.2019

Drita Jashari, përfaqësuese e autorizuar për përfaqësim të Skender Jasharit. Magjistrante në Universitetit të Prishtinës drejtimi ndërkombëtar.

Grupi i Dobrosinit ende nëpër gjykime!
Duke qenë përfaqësuese e autorizuar e Skender Jasharit, për ta përfaqësuar në procedurën e kompensimit, përmes padisë civile, të cilën më 10.04.2019, është dorëzuar në Gjykatën Themelore në Prishtinë.
Në disa raste, në Republikë të Kosovës, janë shkelur disa të drejta të njeriut, në rastet e arrestimit a paraburgosjes së padrejt! Në këtë rast bënë përjashtim, sepse i përfaqësuari im, është akuzuar, gjykuar, dënuar, rigjykuar politikisht dhe atë tërësisht me porosi të Serbisë( ish-ministrit të punëve të brendshme të Serbisë Ivica Daçiqit)! Padia për kompensim përfshinë periudhën për cilën është akuzuar:
1. Për aktivitete ushtarake, organizime luftarake dhe armatosje që nga viti 2001- 16.10.2012, kundër Serbisë në Luginë të Preshevës;
2. Për periudhë në rastin e Grupit të Dobrosinit, nga 01.07.2012 deri 10.10.2012 kur ishte arrestuar për herë të parë dhe ishte në masën e lajmërimit në stacionin më të afërm të policisë;
3. Për periudhën e paraburgosjes dhe burgosjes politike, si dhe gjykimit dhe dënimeve politike, në rastin e Grupit të Dobrosinit, nga 16.10.2012 deri 31.05.2016.
4. Për periudhën në rastin e Grupit të Dobrosinit, nga 31.05.2016 deri 18.01.2017 për masën e lajmërimit në stacionin e policisë.
5. Rigjykimin politik, nga 31 maj 2016, deri më 06.12.2017!Etj

Askush nuk beson që ky rast, ishte thjesht gjykim i shoqëruar me gabime dhe si rrjedhoj shkelje të drejtash elementare të njeriut, sepse:
1. Hetimin, akuzimin, gjykimin e patën policët, prokurorët dhe gjykatësit e EULEX-it( Fraksionit politiko-kriminal të EULEX-it), dhe ishte i vetmi rast ku Policia e Kosovës, Prokuroria e Kosovës nuk kishin asnjë informatë;
2. Radhitet ndër rastet më të ndjeshme politike dhe të sigurisë, që mund të destabilizonte rajonin, shkaku i së cilës ishin dënuar, sipas arsyetimit të Kryetarit të Trupit Gjykues Arkadiusz Sedek, më 16.10.2013!
3. Implikimi i zyrtarëve të lartë të qeverisë së Serbisë, shantazhimi i tyre që do tërhiqen nga dialogu nëse nuk vepron EULEX-i, shkaku i të cilës arrestohen në Republikë të Kosovës! Reagimi i qeveritarëve të Serbisë, me rastin e shpalljes të pafajshëm të Grupit të Dobrosinit! Hakmarrja e Policisë së Serbisë kundër pronës së familjes së ngushtë të Skender dhe Valon Jasharit.
Duke qenë se Skender Jashari, ishte arrestuar tërësisht me porosi të bashkëpunëtorit të Serbisë, i cili kishte deponu deklaratë sekrete në EULEX, për të cilën ishte paguar rreth 10.000 euro, derisa për të akuzuarit e tjerë të këtij grupi, kishte kryesisht biseda telefonike të cilat jepnin indicje për inkriminim e tyre.
Grupi i Dobrosinit, ishte akuzuar për sulmet kundër policisë dhe xhandarmërisë së Serbisë, në fshatin Dobrosin, të komunës së Bujanovcit, më 17.05.2012, 28.06.2012 dhe 10.10.2012. Sulmet e Dobrosinit, kuptoheshin si reagim kundër terrorit të Serbisë, më 04.05.2012 me rastin e arrestimit të Grupit të Bujanovcit, nga Serbia! Duke mos harruar që Serbia edhe më 28.12.2008, kishte terrorizu dhe arrestu edhe Grupën e Preshevës( Gjilanit). Ndërsa të dy grupet, si Grupa e Bujanovcit, ashtu edhe Grupa e Preshevës, u liruan gjatë vitit 2012!
Mirëpo Fraksioni politiko-kriminal i EULEX-it, në Republikë të Kosovës, arrestoi mes tyre edhe Skender dhe Valon Jasharin, duke ia ngarkuar përgjegjësinë kryesore për këto raste! Më 01.07.2012 filloi me arrestimet, u shpallën të fajshëm në gjykimin politik, më 16.10.2013, me Aktgjykimin PKR.Nr.56/13, të Gjykatës Themelore në Gjilan, e që i njejti gjykim politik u vërtetu edhe me Aktgjykimin PAKR.Nr.145/2014. Derisa më 19.04.2016, Gjykata Supreme e Republikës së Kosovës, në Aktgjykimin PML-241/15, e kthen rastin në rigjykim duke shpall të pafajshëm për akuzat!
Pastaj Gjykata Themelore në Gjilan në lëndën PKR.nr.110/16, më 06.12.2017, shpall të pafajshëm e cila pafajësi vërtetohet edhe nga Gjykata e Apelit në Prishtinë në lëndën PAKR.nr.151/2018, të datës 24.09.2018.
Në pajmtim me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, po ashtu bazuar në Konventën për të Drejtat Civile dhe Politike, Kodit të Procedurës Penale të Republikës së Kosovës, mbështetur edhe nga Udhëzimi Administrativ 04/2015, për Zbatimin e Procedurës për Kompensimin e Dëmit, është proceduar për kompensim të dëmit që është shkaktuar, nga arrestimi, gjykimi dhe burgimi i paligjshëm. Por për shkak që shuma e kompensimit, nuk përfshinë as për së afërmi kompensimin real, është vazhduar në procedurë civile, përmes së cilës besohet që së paku 15.000.000 milion Euro do duhej kompensuar.

Padia për kompensim, e përbërë prej 420 faqesh dhe me mbi 2500 faqe dokumente që argumenton kërkesën  e padisë, tashmë e futur në procedurë në Gjykatën Themelore në Prishtinë. 

Padia konsiston në argumentimin dokumentar të shkeljeve të të drejtave ndaj Skender Jasharit si:
I. Shkeljet e të Drejtave dhe Lirive që nuk specifikohen në Kushtetutën e Republikës së Kosovës, mes tyre:
1. E drejta e mbrojtjes-azilit;
2. Shkelja e Konventave të Gjenevës dhe Protokoleve të saj dhe akteve tjera normative ndërkombëtare që kanë të bëjnë me ligjet e luftës;
3. Shkeljet e akteve normative ndërkombëtare që kanë të bëjnë me: Luftën për Liri; të Drejtën për të kërkuar Liri; Të drejtën e popullit Shqipëtar të Luginës së Preshevës për të kërkuar Lirinë;
4. Shkeljet e akteve normative ndërkombëtare:
1) Rrgulltat Minimale Standarde të OKB-së për trajtimin e të burgosurve;
2) Deklarata mbi mbrojtjen e të gjithë personave kundër torturës dhe dënimeve ose trajtimeve të tjera mizore, johumane ose degraduese;
3) Konventa kundër torturës dhe dënimeve a trajtimeve të tjera mizore, çnjerëzore ose degraduese;
4) Rregullat Europiane të Burgut;
5) Konventa Europiane për parandalimin e torturës, trajtimit dhe dënimit johuman ose degradues.
II. Shkeljen e të Drejtave dhe Lirive Personale, mes tyre:
1. Dinjiteti i njeriut;
2. Barazia para ligjit;
3. E drejta për jetën;
4. E drejta e integritetit personal;
5. Ndalimi i torturës, trajtimit mizor, çnjerëzor ose poshtërues
6. Ndalimi i skllavërisë dhe punës së detyruar;
7. E drejta e lirisë dhe e sigurisë;
8. Të drejtat e të akuzuarit;
9. E drejta për gjykim të drejtë dhe të paanshëm;
10. E drejta për mjete juridike;
11. Parimi i legalitetit dhe proporcionalitetit në rastet penale;
12. E drejta për të mos u gjyku dyherë për të njejtën vepër penale;
13. Liria e lëvizjes;
14. E drejta e privatësisë.
III. Shkeljen e të Drejtave dhe Lirive Civile dhe Politike, mes tyre:
1. E drejta e martesës dhe familjes;
2. Liria e besimit, ndërgjegjës dhe e fesë;
3. Liria e shprehjes;
4. E drejta e qasjes në dokumentet publike;
5. Liria e medieve;
6. Liria e tubimit;
7. Liria e asociimit.
IV. Shkeljen e të Drejtave dhe Lirive Sociale, Ekonomike dhe Kulturore, mes tyre:
1. Mbrojtja e pronës;
2. E drejta për arsimin;
3. Liria e shkencës dhe e artit;
4. E drejta e punës dhe e ushtrimit të profesionit;
5. Mbrojtja shëndetësore dhe sociale;
6. Interpretimi i dispozitave për të drejtat e njeriut;
7. Mbrojtja gjyqësore e të drejtave;
8. Kufizimi i të drejtave dhe lirive themelore.

Të gjitha këto të drejta, me dokumente konkrete që kanë të bëjnë drejtpërdrejt me të përfaqësuarin tim, argumentohen katërcipërisht.
Ende mbetet tejet sfiduese vendosja e zbatimit të ligjit në Republikë të Kosovës, edhe për faktin e ndikimeve dhe implikimeve të ndryshme, kryesisht edhe atyre politike. Rasti i Dobrosinit qoftë i fundit, që mund të ndikojë Serbia përmes Fraksionit politiko-kriminal të EULEX-it, në rastet konkrete në Gjykatat e Kosovës.

Më: 11.04.2019

Drita Jashari, përfaqësuese e autorizuar për përfaqësim të Skender Jasharit. Magjistrante në Universitetit të Prishtinës drejtimi ndërkombëtar.

Historia e fshatit Rahovicë, komuna e Preshevës!

Historia e fshatit Rahovicë, komuna e Preshevës!

Fshati Rahovicë, është fshati më i madh i komunës së Preshevës, ka rreth 1200 shtëpi, me rreth 6000 banorë. Gryka në të cilën shtrihet ky fshat, është e stërmbushur me mitologji dhe histori, por edhe me të dhëna historike, kulturore, arkeologjike. Edhe e kaluara e fshatarëve të fshatit Rahovicë, është e dhimbshme siç është e shumicës së Trojeve Shqipëtare, për më keq, ky fshat dhe lokalitetet përskaj, janë tejet më të pasura me histori luftërash, që nga lashtësia e deri më sot!
Madje për faktin që fshati Rahovicë, ndodhet në anën perëndimore të Luginës së Preshevës, kah kalonte rruga e vjetër në kohën e Perandorisë Romake-Bizantine( Morava-Vardar gjegjësisht Nish-Shkup), por e cila rrugë është përdorur edhe nga shpërnguljet e barbarëve( sllavëve, bullgarëve etj), e pastaj edhe nga Perandoria e Car Dushanit, Perandoria Osmane! Shkaku i kësaj rruglidhje, po ashtu edhe shkaku i të qenit të Luginës në kufirin lindor të territoreve Shqipëtare, bëri që të ndeshet më shumë me luftëra e pushtime.
Sot, çdokush që gërmon në tokat e fshatit, në fushën dhe malet e fshatit, patjetër has në gjyrmë të lashtësisë tonë. Derisa ende gjurmët shihen: në anën e majtë të lumit që shpie në brendi të maleve të Karadakut, ndodhet Kacipupi, pas të cilit ndodhet “Tuma”, që është një lokalitet i paeksploruar arkeologjik! Derisa mite-gojdhana ekzistojnë që nën këtë gur ndodhet një shpellë, në të cilën janë të vendosura sasi të mëdha të thesarit. Por që së paku në këtë vend janë ende gjurmë të lashtësisë parahistorike dhe të përiudhave të mëpasme!
Po ashtu “Gurishtja” një rrafshnaltë, e cila së fundmi nga nxënës të shkollës fillore, janë gjetur monedha, të periudhës parahistorike. Ndërsa anën e djathtë të fshatit ndodhet Kisha e Artilevicës( e sllavizuar Arhilevica). Koha e ngritjes së kësaj Kishe Katolike, daton nga vitet 1400, edhe pse disa burime theksojnë që 6 vite para lindjes së Gjergj Kastriotit. Kjo Kishë ishte pjesë e Manastirit të Hilandarit( që daton nga shekulli XIV, i përmendur në hartën e Despotes Jevdokija dhe të birit të saj Konstantinit). Manastiri i Hilandarit tejet i njohur për përkatësinë e tij dhe lidhjen me Familjen dhe me vetë Gjergj Kastriotin!
Derisa qindra emërtime topografike, vende të tjera arkeologjike e deri edhe disa Tuma( varreze Ilire) gjenden në territorin e fshatit Rahovicë, e njejta ngjanë edhe në fshatrat e malësisë. Emërtime të shumta: Prroi i Markut, Prroi i Manastirit, Prroi i Kishës, Mali i Pjetrit, Mali i Kishës, Mali i Manastirit, Kodra e gjatë, Laku i madh, varret e “boshnjakëve”, shtëpitë e “boshnjakëve” etj, të gjitha tregojnë historinë e hidhur që ka kaluar kjo trevë.

Emri Rahovicë, deri më sot, shpjegohet nga disa burime:
1. Rrah- vend i sheshtë, rrahishte, rrugë e rrahur( e kalueshme) nga gjuha shqipe!
2. Rahova- nga latinishtja vend i arrave( edhe sot ende ka pemë arrash)!
3. Arhileva- prej emrit të Kishës së Artilevicës( e cila është ndërtuar rreth shek. XIV).
Kurse prapashtesa është prapashtesë sllave.
Perandoria osmane, ndër Trojet e para Shqipëtare, që i pushtoi, ishte edhe Lugina e Preshevës( ku është edhe fshati Rahovicë), duke ndërtuar xhaminë e parë në Gadishullin Ilirik, në Tabanoc( Kumanovë), ku ishte vendosur garnizoni i ushtrisë Osmane( përdorej për nevoja të xhihadit për ushtrinë osmane). Sipas burimeve historike daton në shekullin e XVI, kurse burimet fetare islame e shtyjnë duke e bë të vitit 1380.

Tabela 1. Statistikave të regjistrimit të shekullit XVI, në Kadillëkun e Vrajës.

Sipas statistikave të regjistrimit të shekullit XVI, në Kadillëkun e Vrajës, preferencat fetare të popullësisë ishin si vijon: më 1519 në fshatin Rahovicë, kishte 48 familje të krishtera dhe 6 familje muslimane( nënkuptohej ishin familje turke dhe jo Shqipëtar të islamizuar)! Sepse më 1528, kishte 41 familje të krishtera dhe asnjë familje muslimane, Vazhdon pastaj me të njejtën, në vitin 1570, kishte 63 familje të krishtera dhe 6 familje muslimane, duke e krahasuar me historinë e zgjerimit të Perandorisë Osmane, në këtë periudhë ishte në majen e fuqisë së saj!
Në vitet 1689, sërish me rastin e Kryengritjes të udhëhequr nga At Pjetër Bogdani, forcat e ndihmuara edhe nga Austria, erdhën përmes Luginës deri në Shkup! Ky rast njihet ende në ndërdijen e të parëve tonë, ndër kalvaret më të tmerrshme, apo si Kalvari i parë i Luginës së Preshevës (Karadakut)!
Në vitet 1836-1908, në mënyrë të vazhdueshme ndodhi gjenocidi Osman kundër Shqipëtarëve në Karadak. Për fat sot, kujton Kombi yn, vetëm rastin e Martirëve të Karadakut( Stubllës), por Shqipëtarët katolik të Karadakut të Luginës së Preshevës, nuk e patën fatin të kishin prijësin fetar pas vitit 1705( Kuvendit të Arbërit), gjë që askush nuk ishte zë i tyre! Kjo periudhë njihej si periudhë e “trashjes së zullumit osman”, gjegjësisht në ndërdije të parëve tonë, identifikohet si Kalvari i dytë i Luginës së Preshevës( Karadakut)!
Pas shporrjes së Perandorisë Osmane dhe ardhjes së pushtimit serb, edhe në Luginë të Preshevës, vazhdoi islamizimi i Shqipëtarëve katolik të Luginës së Preshevës, atë që s’kishte mundur ta bënte Perandoria Osmane, prej 1550! Mbretëria Serbo-Kroato-Sllovene, e vazhdoi pa ndalesë në vitet 1912 deri më sot( dëshmitarë të së cilës jemi edhe vetë)!
Për më keq, Kalvaret e Shqipëtarëve të Luginës së Preshevës, nuk mbetën vetëm me rrezikun e shfarosjes së tyre, por ai u përhap edhe në mënyra të tjera, sidomos në asimilimin, tjetërsimin përmes propagandës, pseudohistorisë!
Derisa niveli i shkollimit tonë, ishte aq i ultë, sa që shkollën e parë fillore e kemi patur pas Luftës së I Botërore, derisa Serbia në këtë kohë kishte edhe universitet. Për më keq, ato doktrina që i janë shërby nga qarqet shoveniste serbe, i kanë pranuar një pjesë e madhe e Shqipëtarëve të Luginës së Preshevës, pra edhe të fshatit Rahovicë, si për origjinën tonë( kryesisht nga Malësia veriore e Shqipërisë londineze); pranimin e islamizmit; gjoja bashksundimin e Shqipëtarëve me Perandorinë Osmane, derisa sllavët dhe grekët( përmes Patrikanës së Stambollit) bashksunduan me këtë perandori etj.

Më:02.04.2019

Skender Jashari i burgosur politik nga EULEX, për rastet e sulmeve kundër policisë dhe xhandarmërisë së Serbisë në Dobrosin komuna e Bujanocit. Ky shkrim është pjesë e marrur nga punimi i bërë gjatë qëndrimit në burgimin politik!
Master drejtimi juridiko-penal dhe studime joformale ushtarake.