Get a site

Përfshirje e madhe e ish partive politike dhe shoqatave kulturore në Lobin Euroatlantik shqiptar dega në Zvicër

Përfshirje e madhe e ish partive politike dhe shoqatave kulturore në Lobin Euroatlantik shqiptar dega në Zvicër

Lobin Euroatlantik shqiptar

Shkruan Asllan Dibrani

Lobi Euro-Atlantik dita ditës po merr përmasa ma te mëdha .Tani më pas themelimi të Lobit Euro-Atlantik  Botëror në Lörach të Gjermanisë, ai arrit ti zgjeroj degët e veta edhe në  Norvegji ,Suedi ,Austri dhe ky i  ditës së diel   në Cyrih të Zvicrës .Në tubim morën  pjesë një numër  i madh gjithëpërfshirës  i ish partive politike që veprojnë në Diasporë ,i shoqatave dhe klubeve të ndryshme, po ashtu edhe përfaqësuesit nga Austria, Gjermani etj .Në takim pati edhe përfaqësues nga Ministria e Diasporës. Pas antonimit të “Himnit Kombëtar” u përshëndeten të pranishmit nga  iniciuesi i këshillit  për Zvicër, Florim Useini. Kurse iniciuesi tjetër Binak Sylaj foli më gjerësisht për rëndësinë e formimit të Lobit. Për Platformën e përkohshme të Lobit  foli iniciatori i formimit të Lobit shqiptar në Botë dhe njëkohësisht kryetar i përkohshëm z.Skenderbeg Klaiqi. Në diskutim pati zëra të ndryshëm që folën për  rolin e këtij organizimi në  rrafshin kombëtar,dhe vlerat e tij . U përmenden shifra edhe deri ne 15 milion  shqiptar jashtë atdheut  qe mund të jenë pjesë e këtij Lobi në një të ardhme të  shkurtër,po edhe  për interesat  e kombit në të tërësi.

 

Me diskutim,propozime  dhe pyetje  morën pjesë  z.Mulaj nga Ministria e Diasporës,Mentor Gashi  anëtar i kryesisë së Lobit nga Austria. Ndërkohë fjala ju dha edhe njërit ndër sponsorët e lobit z.Shukri Ymerit nga Lörachu i Gjermanisë,Asllan Dibrani përfaqësuese  i Lobit Euro-Atlantik  për media,Ali Sylejmani nga Gjermani iniciues i themelimet  të Lobit Euro-Atlantik dega në Gjermani ,Bilur Murati  aktivist dhe veprimtar  nga Zvicëra, Mirela Mezani nga Çameria,dhe përfaqësues të shoqatave dhe asociacioneve tjera  nga Zvicëra  Adnan Imeri, Alisetar Ramadani ,Shaban Haliti, Vlora Balaj, Luan Hulaj, Sara Demoli, Ibrahim Meçani, Shaban Sadiku, Abas Fejzullahu, Aledin Ramadani etj.

Pamje te të pranishmeve gjatë  punës së takimit  në Zvicër në themelimin e Lobit Euro-Atlantik

159 158

Pas një pauze të shkurtër, u zgjodh këshilli themelues prej 15 anëtarëve, ku me kërkesë të pjesëmarrësve u propozuan, secili anëtarë i këshillit themelues të deklarohet  në foltore  duke u prezantuar në pika të shkurta. Dinamika dhe  interesi  i madh më në fund  nxori në shesh  listën e kandidatëve  , si anëtarë të këshillit themelues nga këta anëtar:Florim Useini, Binak Sylaj, Mehmet Jusufi, Adnan Imeri, Alisetar Ramadani, Lurata Reci, Mirela Mezani, Shaban Haliti, Vlora Balaj, Luan Hulaj, Sara Demoli, Ibrahim Mecani, Shaban Sadiku, Abas Fejzullahu, dhe Aledin Ramadani.

 

Këshilli   i themeluar  u zotuan se së do ta  thërrasim takimin tjetër  për Kuvendin  e  përgjithshëm të degës së Lobit  në Zvicër .Ata thanë se  ftojmë nga një përfaqësues të çdo shoqërie apo organizimi që ekziston në Zvicër me qellim të krijimit të një klime te përbashkët.

 

Pamje te të pranishmeve gjatë  punës së takimit  në Zvicër në themelimin e Lobit Euro-Atlantik ,Maj 2016. Foto A.Dibrani

228 image002

Lobi sot ka ma një emër ,emrin e bashkimit për  të gjithë bashkatdhetarët, që të marrin pjesë,  në takimet e Lobit kudo që të themelohen dhe do të mbahen  organizime  .Në këto takime  janë të domosdoshëm  përfaqësuesit e   çdo lloji subjekti apo organizate që vepron në diasporë.

 

-Lobi Euro-Atlantik Shqiptar, ka për qëllim ta bashkojë gjithë mërgatën shqiptare anekënd botës, në një frymë të re, e cila do t’u shërbejë gjithë shqiptarëve kudo në botë, në fushën ekonomike, kulturore, sociale dhe në sektorë të gjithmbarshëm.

-Pa dyshim se bashkimi krijon forcën, andaj mos hezito hynë në betejë drejt aspiratave tona shekullore për interesin e familjeve dhe fëmijëve tanë. Atdheu, koha, historia, momenti  po na thërret që të kaluarën ta kujtojmë si një fazë të hidhur dhe te zvetënuar ,të veprojmë për të ardhmen e bashkuar.

Foto-reportazh nga Asllan Dibrani  Zvicër Maj 2016

[the_ad id=”4118″]

Prokuroria e Hagës zyrtarisht pranon shqyrtimin e Çështjes Çame

Prokuroria e Hagës zyrtarisht pranon shqyrtimin e Çështjes Çame

cameria

17 Maj, 2016, Hagë – Dosja e cila u dorëzua nga Shoqata Demokratike Çamëria në Hollandë po shqyrtohet para ekipit të prokurorisë, i përbërë nga gjashtë (6) prokurorë. Gjykata gjithashtu konfirmoi se u lajmërua edhe shteti grek si pala e të akuzuarve në këtë anketim. Ditën e hënë pritet të lëshohet numri i protokollit të dosjes.

Me këtë rast përpara gjykatës u mbajt një tubim mbështetës nga shqiptarë çamë të ardhur nga Italia, Franca dhe nga gjithë trojet e Shqipërisë. Shoqata Demokratike Çamëria ne Hollandë kërkon:

1. Njohjen e gjenocidit të aplikuar mbi popullsinë çame dhe krimet kundër njerëzimit
2. Riatdhesimi i popullsisë
3. Rikthimi i pronave
4. Dëmshpërblimi si dhe falja publike që Greqia duhet t’i kërkojë popullatës çame dhe gjithë kombit shqiptar.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) është organi kryesor gjyqësor i Kombeve të Bashkuara (OKB). Selia e Gjykatës është në Pallatin e Paqes në Hagë (Holandë). Nga gjashtë organet kryesore të Kombeve të Bashkuara, kjo është e vetmja ndërtesë jashtë New York-ut. Roli i Gjykatës është të vendosen, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, kontestet juridike të paraqitura asaj nga shtetet dhe për të dhënë mendime këshillimore për çështje ligjore të referuara tek ajo nga organet kompetente të Kombeve të Bashkuara dhe agjencive të specializuara. Gjykata përbëhet nga 15 gjyqtarë, të cilët zgjidhen për për nëntë vjet nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara dhe Këshillit të Sigurimit.

[the_ad id=”4118″]

Gjithë ata që e dojnë atëdheun e kombin, me vrapi të organizimi i lobit!

Gjithë ata që e dojnë atëdheun e kombin, me vrapi të organizimi i lobit!

skender-shala

Shkruan: Skender Shala

Falë atdhetarve të devotshëm, miqëve tanë Europian e Amerikan dhe me vullnetin e Zotit, kombi ynë po e kupton gjithnjë e më shumë rëndësinë e peshës së përgjëgjësisë historike. Prandaj po angazhohet si kurr një hërë tjetër për ta korigjuar të kaluaren tonë historike shumë të hidhur. Dihet së na kanë ndarë ashtu si mbas intëresave të tyrë, në fe, rajone, fise pjesë-pjesë duke na prerë e gjymtuar cdo gjë të races tonë! Sot e kesajë ditë fletë qartë mozaiku ynë i etnitëtit tonë gjekrafik, gjuhësor, rajonal e fetar tjetërsimin tone! Ky realitët deshmonë më së mirti përpjekjet në vazhdimësi për ta shkatrruar sojin tonë gjatë shekujve. Po në qoftse ja shtojmë kesajë damke shekullore nga të tjerët, edhe vetëshkatrrimin deri në ditët e sotshmë, – cka është e pakuptimt, apet mirë që ekzistojmë!

Prandaj, bashkimi organizuar i mërgatës në një lob, është e të bërit historinë më të re në fillim të këti shekulli, kur dihet së kemi miljona kombas jashtë trojeve etnike! Pse duhet të vetë organizohëmi sa më parë, është kërkesë e kohës! Pra vetë koha po na kërkon! Përndryshe! Po u sjelli edhe një vlerim të ish kryeministit z. Pandeli;

 • Me dhimbje, shoh tek torturojmë veten në këtë ndarje që ka brenda dobesitë tona të vjetra të cilat na kanë bërë humbës në historinë tonë në marrëdhëniet me kombet konkurente. Urrejtja e vetes sikur “armiku” të ishim ”NE” do të na sjellë në të njëjtin konkluzion që kanë pasur parardhësit tanë. Në këtë varferi politike ku demokracia duket si “rutinë” fjalësh pa veprim, fjalori i urrejtjes të jep identitet. Ballkani është ndërtuar nga shoqëri të dhunshme ku e mira duket si dobësi dhe shpesh përgjithësuese e pa “ngjyrë”. Udhëkryqi ynë i vjetër dhe i ri është të mësohemi me veten duke kuptuar qëllimet dhe jo dëshirat. Mbaron citati.

Sot armikun më të madh e kemi indifëretizimin, naivitëtin politik dhe paprofesinalizmin! Sjelljet tona të përgjithëme dhe të përditshme miturake – do ti quantë Naimi, e më vonë edhe Lazgushi

Eshtë koha për të vepruar konkretisht, duke ju bashkangjitur organizimit të lobit me tërë potencialin psiqik e fizik nga mërgimtaret e gjitha trojeve etnike! Organizimi i lobit nuk është parti as shoqat, por është shumë madhor, sëpsë për herë të parë po apelon për një bashkim gjithë kombtar. Prandaj është mbi të gjitha!

I përgëzojmë mërgimtaret tonë për angazhimin e përkushtuar në organzim të shkelqyeshëm për degët tani të formuara në Gjërmani, Norvegji, Austri, Suedi, Zvicer. Pritet shumë shpejt të organizohen edhe në shtëtët tjera!

-Rrespekt dhe falendërime për lobuesit e palodhshëm, për keta atdhetar të devotshëm e të vyeshëm që shumë shpejt do ta kurorizojnë kushtrimin e tyrë të pandalshem deri në fund!

[the_ad id=”4118″]

Shqiptarët e Austrisë të bashkuar rreth Lobit Euro- Atlantik Shqiptar

Shqiptarët e Austrisë të bashkuar rreth Lobit Euro- Atlantik Shqiptar

Lobi Euro-Atlantik Shqiptarne Austri

Shkruan Asllan Dibrani

Lobi Euro-atlantik Shqiptar nuk ka shumë kohë qe vuri gurthemelin e vet në Lorach të Gjermanisë,po dita ditës është duke marr hov dhe frymë me ambicie të reja drejt zgjuarëjes së shqiptarëve për ta bërë një unitet të bashkimit në mbarëvajtjen e gjithëmbarshme kombëtare. Pas një serë aktivitetesh dhe lobimesh të LEASH-it nëpër Evropë, edhe shqiptarët e Austrisë e themeluan “Lobin Euro-Atlantik-Shqiptar” në qytetin e Vjenës i cili u mbajt me datën 24.04.2016 në ora 11:00 Adresa: Nordbahnanlage 9, 1210 Vjenë në objektin e “Shoqatës kulturore dhe humanitare Kërçova”.

E më së miri e dëshmuan shqiptarët e Austrisë të bashkuar rreth Lobit Euro- Atlantik Shqiptar. Pjesëmarrja e komunitetit shqiptarë dhe përfaqësuesit e tyre si intelektual, krijues, artdashës të kulturës dhe artit shqiptar, biznesmenë, veprimtar, shoqata, klube dhe organizma të vlerave kombëtare,me këtë datë promovuan themelimin e Lobit Euro-atlantik Shqiptar në Austri. Pjesëmarrës pati nga Gjermania,Italia,Norvegjia,Zvicra,Sllovenia ,Kroacia,Presheva ,Medvegja,Mali i Zi dhe Maqedonia etj. Fjalën e rastit e mbajti z.Ganimete Bajraktari e cila i përshëndeti të pranishmit me mirëseardhje dhe shpalosi synimet dhe rolin e Lobit Euro-atlantik Shqiptar për Austri. Pastaj ajo u bëri thirrje të gjithë shqiptarëve me vendbanim dhe punë të përkohshme, apo të përhershme në shtetin e Austrisë të bashkohen rreth betejës drejt aspiratave tona shekullore për interesin e familjeve dhe fëmijëve tanë, për ta ruajtur identitetin tonë nga furtunat e pamëshirshme të asimilimit dhe faktorëve tjerë!. Në skenë doli Skenderbeg Klaiqi pjesëmarrës dhe iniciues i themelimit të Lobit Euro-Atlantik Shqiptar dhe kryetar aktual i cili shpalosi programin e Lobit qe ka si synim të realizimit në praktikë. Ai theksoj se po t’i kushtojmë atdheut vetëm 5 minuta në ditë besoj se do të këtë ndryshim pozitiv për pozitën e shqiptareve sot qe jemi te shpërndarë e të katandisu. Po ashtu bëri thirrje të organizimit dhe themelimit të Lobit edhe në tjera pika te Botës. Foli edhe për mënyrën dhe monitorimin financiar të Lobit te gjithëmbarshëm.

13096164_10209366076043958_7554246523691815327_n

-Pjesëmarrësi Avni Dervishi ,aktivist deputet i Parlamentit suedez dhe veprimtar shumë vjeçar nga Suedia foli për mbarëvajtjen e Lobit Euro-Atlantik shqiptar i cili paraqiti opinionin e vet mbi vlerat qe do t’i ketë në rrafshin kombëtar. Foli edhe për pozitën e shqiptarëve në rajon e cila si pasojë e saj mbetem të shkapërderdhur ne disa shtete. Ky është edhe iniciator i këshillit dhe grupit të punës për themelimin e Lobit Euro-Atlantik edhe në Suedi shumë shpejt . Asllan Dibrani po ashtu pjesëmarrës i takimit nga Gjermania theksoj se pjesëmarrja e jonë edhe në fushën politike nuk përjashtohet pasi Shqipëria si shtet i pavarur mbi njëqind vjet nuk po e kryen detyrën e vet dhe akoma është shumë indiferente ndaj mërgatës dh interesave kombëtare dhe duke pasur parasysh Kosovën duar lidhur akoma nga faktorët ndërkombëtar po edhe dobësitë e shfaqura në lidershipin kosovar. Ai propozoj të bëhem zot të vetes sonë për disa milion shqiptar jashtë atdheut ma thjesht për dy herë ma shumë se sa që kanë mbetur në atdhe. Ma tutje shtoj se Koso ne nuk kemi rruge tjetër pos organizimit ne kuadër te Lobit Euro-Atlantik Shqiptar!.Edhe zoti Xhafer Ahmeti i ardhur nga Norvegjia nderoj pjesëmarrësit,por tha se e përkrahim fuqishëm këtë iniciativë tuajën .Ai tha se ma, ne në Norvegji Lobin Euro-Atlantik Shqiptar e themeluam kohë më parë i cili ka bërë hapat e parë të organizimit me çka theksoj se shqiptarët janë në fazën e zgjuarjes. Hidajete Fejza pjesëmarrëse nga Austria dhe anëtare e këshillit iniciues foli për organizimin e Lobit për Austri dhe rolin e studentëve shqiptarë në Austri,po ashtu u zotua se do ti bashkojnë forcat e të gjitha shoqatave dhe klubeve në Austri rreth Lobit që në të ardhmen të jetë një zë i vetëm për shqiptarët e bashkuar. Po ashtu Endrit Gjelili, kryetar i Shoqatës së studentëve shqiptar në Austri foli për pjesëmarrjen e tyre aktive në interesin e kulturës sonë ,mbajtëjen e takimeve dhe aktivitetin e tyre në Lobin Euro-Atlantik Shqiptar në Vjenë. Mentor Gashi aktivist shumë vjeçar dhe veprimtar nga Austria, tha se ky organizim në kornizat kombëtare na ka munguar kaherë. E kemi pritur me shekuj. Ne gjenerata e vjetër kemi punuar, por jo sa duhet andaj Lobi i takon gjeneratës së re ,studentëve dhe veprimtarëve të ri .Nga sot shqiptarët e Austrisë dhe të globit jashtë atdheut janë vetv-vetja. Edhe ky bëri thirrje rreth bashkimit dhe në vend të fjalëve te bëjmë punë.

12931172_999559190137544_3713319517106092293_n

Shukri Ymeri pjesëmarrëse i takimit nga qyteti i Lorachit në Gjermani,nga vendi ku u themeluar Lobi Euro-Atlantik,foli për organizimin,por me theks të veçantë për mbarëvajtjen e Lobit dhe të shqiptarëve në fushën ekonomike dhe sociale. Ai theksoj dhe tha te krijomë mekanizma financiare të bashkuar .Ftoj që biznesmenët të jenë ata që i paraprijnë Lobit me financë në ato pika ku ka zbraztësira me qëllim që Lobi ta ketë ekonominë e vet në duart e veta në të ardhmen edhe bilancin teknologjik me shtete tjera.

Nga Gjermani po ashtu foli edhe Feride Acar veprimtare dhe humanitare nga Freiburgu përkrahi themelimin e Lobit në Austri .Ajo e përgëzoj edhe Avni Dervishin për iniciativën e themelimit të Lobit në Suedi dhe komplimentoj vlerat e kësaj familje. Fatmir Osmani një veprimtar shumë vjeçar në Austri foli, po ashtu për lobin Euroatlantik me një synim që të jemi të gjithë pjesëmarrës pa anashkalim dhe unik ,të organizuar në një platformë unik epo edhe me ligjet e shteteve ku jemi dhe jetojmë. Ai pati një vërejtje se përkundër pjesëmarrjes se sotme tha se akoma ka shumë asociacion të pa përfshira në këtë takim andaj në të ardhmen duhet të jetë prezent edhe zëri i tyre.

Muharrem Salihi biznesmen dhe veprimtar shqiptare nga Italia përshëndeti të pranishmit dhe . falënderoj organizatoret e themelimit të Lobit Euro-Atlantik shqiptar .Ai foli për rolin e shqiptarëve të Italisë dhe tejkalimin e teëmetave historike dhe hapat konkret duhet ti merr Lobin në shkallë kombëtare. Ai theksoj se vi nga Banja e Sjarines në Medvegjë dhe shprehu edhe pakënaqësinë ndaj shteteve të Shqipërisë dhe Koosves për pa kujdesin qe kane ndaj asaj treve. -Ai ka bërë një hap konkret në investime për atë rajon me qëllim të shpëtimit të shpërnguljes se mëtutjeshme. Në foltore u paraqit edhe studentja Laura Sefaj nga Sllovenia e cila i përshëndeti të pranishmit dhe ju uroj suksese të mëtutjeshme , duke u solidarizuar me themelimin e Lobit Euro-Atlantik për Austri. Edhe Laura shprehu gatishmërinë për themelimin e Lobit edhe në Slloveni sa ma shpejt. Si folës i radhës ishte edhe gazetari i RTK-së Nuhi Bytyqi i cili u prononcua fuqishëm në përkrahjen e Lobit ,por kërkoj te ecet në hapa të sigurt dhe,preku edhe mënyrën financimit dhe organizimit në hapa te sigurt. Ne diskutim ishte edhe Naser Sherifi nga Austria qe përkrahu iniciativën e thellimit duke elaboruar mënyrën e të vepruarit në suza kombëtare. Ai ishte një lobues i fuqishëm që nga dita e hapjes në opinion për themelimin e LEASH-it në Austri.

Pos këtyre diskutuesve pati edhe të tjerë nga e cila kohë u shkëputen 30 minuta pauzë sa për t’i shijuar ushqimet tradicionale shqiptare. Pas pauzës nga të pranishmit u zgjodhe këshilli iniciues i punës deri në kuvend nga këta anëtarë: Ganimete Bajraktari,Hidajete Fejza,Mentor Gashi,Naser Sherifi,Bardhi Krasniqi dhe Mehmet Manovi të cilët mbeti të zgjedhin edhe kryesinë dhe koordinimin e veprimtarisë se Lobit Euro-Atlantik për Austri deri në Kuvend.

Shkruan Asllan Dibrani ,anëtar i këshillit për media nga Lobit Euro-atlantik Shqiptar në Botë me qendër në Gjermani.

[the_ad id=”4118″]

Themelohet Lobit Euro-atlantik Shqiptar edhe në Austri

Themelohet Lobit Euro-atlantik Shqiptar edhe në Austri

IMG_5451

Lobi Euro-atlantik Shqiptar nuk ka shumë kohë qe vuri gurthemelin e vet në

Lorach të Gjermanisë,po dita ditës është duke marr hov dhe frymë me ambicie të

reja drejt zgjuarëjes së shqiptarëve për ta bërë një unitet të bashkimit

në mbarëvajtjen e gjithmbarshme kombëtare. Pas një serë aktivitetesh dhe lobimesh të

LEASH-it nëpër Evropë, edhe shqiptarët e Austrisë do ta themelojnë “Lobin Euro-

Atlantik-Shqiptar” në qytetin e Vjenës i cili do të mbahet me datën 24. 04.2016 në ora

11:00 Adresa: Nordbahnanlage 9, 1210 Vjenë në objektin eShoqatës humanitare Kërçova”.

-Lobi Euro-Atlantik Shqiptar, ka për qëllim ta bashkojë gjithë mërgatën shqiptare anekënd botës, në një frymë të re, e cila do t’u shërbejë gjithë shqiptarëve kudo në botë, në fushën ekonomike, kulturore, sociale,politike dhe në sektorë të gjithmbarshëm.

-Pa dyshim se bashkimi krijon forcën, të hyjmë në betejë drejt aspiratave tona shekullore për interesin e familjeve dhe fëmijëve tanë, për ta ruajtur identitetin tonë nga furtunat e pamëshirshme të asimilimit . Atdheu, koha, historia, momenti  po na thërret, që të kaluarën ta rikujtojmë si një fazë të hidhur ,të veprojmë për të mirën dhe të ardhmen e bashkuar.

-Prandaj ju bëjmë thirrje njëzëri që t’i bashkëngjitni ftesës tonë për këtë takim sa madhështor, po edhe kombëtar, human dhe shumë i nevojshëm më sa vijon sipas thirrjes së më poshtme:

F t e s ë

Të nderuar qytetarë, të komunitetit shqiptarë, të nderuar mërgimtarë, intelektual, krijues, dhe artdashës të kulturës dhe artit shqiptar, biznesmenë, veprimtar, shoqata, klube dhe organizma të vlerave tona kombëtare, me vendbanim dhe punë të përkohshme, apo të përhershme në shtetin e Austrisë ju ftojmë qe të merreni pjesë në themelimi i Lobit Euro-atlantik Shqiptar në Austri.

-Ftojmë të gjithë bashkatdhetarët, që të marrin pjesë, me një theks të veçantë ftojmë ambasadorin e Republikës së Shqipërisë të Kosovës dhe përfaqësues të çdo lloji subjekti apo organizate e media, që të marrin pjesë në themelimin e Lobit Euro-Atlantik-Shqiptar me një qëllim dhe synim të krijimit të unitetit rreth kombit,flamurit dhe gjuhës shqiptare, duke i larguar,eliminuar dhe injoruar grupacionet , bajraktarizmat, lokalizmat,grupet partiake, dhe formacionet e rrejshme të shantazheve vetanake, apo grupore qe i krijuan plagë te rënda mërgatës sonë në shkapërderdhjen dhe përçarjen e sajë nga klane të fshehta dhe injorante ,po edhe nga kanale të ndryshme edhe shqiptare me vetëdija apo edhe pavetëdije. Kombi mbahet i bashkuar dhe pikërisht ky bashkim promovohet dhe konfirmohet me pjesëmarrjen tuaj. Kemi kënaqësinë të ju presim në themelimin e “Lobit Euro-Atlantik-Shqiptar” në Vjenë nga këshilli iniciues.

Shkruan dhe informon Asllan Dibrani ,anëtar i këshillit për media nga Lobit Euro-atlantik Shqiptar në Gjermani

[the_ad id=”4118″]

Më 16 korrik zyrtarizohet LSHB, që synon Shqipërinë e Bashkuar

Më 16 korrik zyrtarizohet LSHB, që synon Shqipërinë e Bashkuar

LSHE

Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar ka caktuar 16 korrikun 2016 për zyrtarizimin e saj. Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar synim kryesor ka bashkimin e trojeve shqiptare në një shtet të vetëm kombëtar shqiptar – Shqipëri të Bashkuar, si qëllim përfundimtar për zgjidhjen në tërësi të çështjes kombëtare shqiptare. Në njoftimin e tyre, thuhet se më 16 Korrik 2016, në ora 15:00 në Prishtinë, do të organizohet mbajtja e Këshillit Themelues, ndërsa tubime promovuese do të mbahen edhe në këto kryeqendra të Shqipërisë: në Tiranë (23 Korrik), Shkup (30 Korrik), Preshevë (6 Gusht), Janinë (13 Gusht) dhe Tuz (20 Gusht), mbaron njoftimi i nënshkruar nga Tahir Veliu, ideator i Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar.

Më poshtë mund të lexoni njoftimin e plotë.

Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar njofton opinionin publik dhe anëtarësinë se më 16 Korrik 2016, në ora 15:00 në Prishtinë, do të organizohet mbajtja e Këshillit Themelues të Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar.
Në këtë Këshill Themelues do të bëhet:

 • Prezantimi dhe miratimi i Programit Politik të Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar,
 • Shpalosja e Platformës për Shqipëri të Bashkuar,

 • Zgjedhja e Kryetarit dhe e Këshillit Inicues të Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar, deri në mbajtjen e Kuvendit Gjithëkombëtar.

Tubime promovuese do të mbahen edhe në këto kryeqendra të Shqipërisë: në Tiranë (23 Korrik), Shkup (30 Korrik), Preshevë (6 Gusht), Janinë (13 Gusht) dhe Tuz (20 Gusht).

Tahir Veliu,
Ideator
Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar
www.LevizjaLSHB.com

[the_ad id=”4118″]

Lobi Euro-Atlantik Shqiptar edhe në Norvegji

Lobi Euro-Atlantik Shqiptar edhe në Norvegji

Pas themelimit të Lobit Euroatlantik në Gjermani ,tashmë sikur  lëshoj kushtrimin dhe mesazhin   e bashkimit ,solidaritetit ,aktivitetit,vullnetit dhe riorganizimit të Mërgatës Shqiptare. Bashkimi  ynë kur u krijua e shpallëm “Shqipërinë e pavarur”,po ashtu deri sa ishim të përçarë, Kosova mbeti nën okupimin serb,atë moment qe u bashkuam edhe atë e pavarësuam. Kosova nuk do të ishte shtet i pavarur dhe i lirë nëse nuk ishte Lobi shqiptaro-Amerikan. Këtë ma se miri e kane kuptuar mërgimtarët edhe të Evropës . Në saje të bashkimit  te  të  gjitha forcave  vepruese , po punohet  gjithkund  në Botë. Një operim  aktual e beri  me një vendosmëri  unike  edhe  mërgata  e madhe në Skandinavi, pikërisht në kryeqytetin e  Norvegjisë në Osllo që datën  19.03.2016 zgjodhi datën qe edhe atje te themelohet dega e Lobit-Euro-Atlantik Shqiptar.

Prandaj pa hezituar  ne komisioni  për media në emër të këshillit organizativ për publikun lëshojmë këtë:

Lobi 

                                                     Ftesë

  Të nderuar qytetarë, të komunitetit  shqiptar , të nderuar mërgimtarë , intelektual ,krijues ,dhe artdashës  të kulturës dhe artit shqiptare,biznesmen ,veprimtar ,shoqata ,klube dhe organizma  të vlerave tona kombëtare ,  me vendbanim dhe punë të përkohshme , apo të përhershme në shtetin  e  Norvegjisë ,  ju bëjmë thirrje  një zëri  që   t’i bashkëngjitni thirrjes tonë për këtë takim  sa madhështor, po   edhe kombëtar,human dhe  shumë i nevojshëm me sa vijon:

 

 

Ftojmë  të gjithë qe të jeni pjesë  themelimit  të Lobit Euro-Atlantik Shqiptar-LEASH-it. -Ftojmë të gjithë bashkë-atdhetarët, që të marrin pjesë në themelimin e Lëvizjes “Lobi Euro-Atlantik -Shqiptar”, Dega në Oslo. Ne këshilli iniciativë  me një theks të veçantë thërrasim  të  gjithë mërgimtarët ,veprimtarët dhe shoqatat  që veprojnë në shtetet skandinave  si në  Suedi,Danimarkë dhe Finlandë,qe t’i themelojnë sa ma parë  degët e veta.  Lobit Euro-Atlantik Shqiptar, ka për qëllim ta  bashkojë gjithë mërgatën shqiptare anekënd botës, në një frymë të re e cila do t’u shërbejë gjithë shqiptarëve kudo në botë në  fushën ekonomike, kulturore , social dhe në sektorë të gjithëmbarshëm në interesin shoqëror.Tu rikujtojmë se kemi një mërgatë  të fuqishme  dhe lokomotivë  për  interesin gjithëkombëtar në dimensionet  Lobi me shtetet amë dhe kudo qe janë shqiptarët. Do të jemi edhe ma të fuqishëm ,po erdhe edhe ti. Ardhja jote krijon bashkimin. Pa dyshim se bashkimi krijon forcën, andaj mos hezito hynë në betejë drejt aspiratave tona shekullore për interesin  e familjeve dhe fëmijëve tanë . Atdheu ,koha , historia , momenti  po na thërret qe të kaluarën ta kujtojmë si  një fazë  të hidhur dhe të përçarë ,po tani është  koha qe ti, të jesh    ai  që kollitesh pran djepit kombëtar shqiptar  përmes Lobit  të betejave të zhvillimit ,ndërtimit  dhe rritjes se  vlerave tona kombëtare pran  kombeve botërore. Qëllimi parësor i Lobit është të zhvillojë aktivitete mbarë kombëtare në fusha të caktuara që kanë influencë dhe frymë kombëtare për ardhmërinë e brezave që po i lëmë pas…

Prandaj Platforma e themelimit të Lobit Euro-Atlantik Shqiptar, dega në Oslo do të bëhet me 19 mars 2016, e cila do të përmbajë  këto pika të rendit te ditës:

 1. Njoftimi rreth rëndësisë së themelimit të Lobit
 2. Zgjedhja e kryesisë me këto komisione
 3. Komisioni statusorë
 4. Komisioni për kulturë dhe sport
 5. Komisioni për marrëdhënie me publikun
 6. Komisioni për çështje humanitare

-Për fund ju urojme udhëtime te këndshme të gjithë mërgimtarët, nga  e cila bashkimi dhe pjesëmarrja e juaj  do të lënë gjurmë  në mbështetje për një Rilindje se re  Kombëtare.

Kontakti  në  numrat  telefonit: 0047-92814128

ose në e-meil adrese:   [email protected]

Informim i këshillit  dhe  grupit të  mediave nga LEASH-rë

[the_ad id=”4118″]

A do të krijohet Lidhja, Lëvizja, Lobi, Aleanca apo Partia demokratike shqiptaro-evropiane dhe si do të jetë kjo forcë e re politike

A do të krijohet Lidhja, Lëvizja, Lobi, Aleanca apo Partia demokratike shqiptaro-evropiane dhe si do të jetë kjo forcë e re politike

14559094706634

(Referat, për diskutim në mbledhjen inicuese

me 20.02.2016, D-79540 LÖRRACH)

Të nderuarat Zonja dhe të nderuar Zotërij,

të nderuarat dhe të nderuarit organizatorë të këtij manifestimi,

të nderuarat pjesëmarrëse dhe të nderuarit pjesëmarrës, miq e dashamirë,

mysafirë të nderuar të këtij manifestimi,

JU PËRSHËNDES TË GJITHËVE DHE JU LUS QË TË MË DËGJONI!

Disa herë kemi qenë në konsultime të ndryshme, prej individëve, prej partive e prej forcave të tjera apo individëve të tjerë evropian, pro e contra, rreth shqiptarëve…

Po i lexoj vetëm disa fragmente të zgjedhura nga punimi im paraprak, i hedhur në mjaft organe e mjaft portale të shtypit, me titullin e atjeshëm, “A do të krijohet një aleancë evropiane në tokat shqiptare”, pa historinë e vet dhe pa statistikat e tij.

Armiqtë tanë kombëtarë, të mobilizuar aq shumë kundër nesh, bëjnë çmos për të na lënë ne, shqiptarëve, të ardhur nëpër histori “pas tyre”; sikur “jemi të ardhur më vonë”; sikur kemi një “gjuhë” të shkruar përmes alfabetit pas Kongresit të Manastirit, më 1908; të një gjuhe e cila i ka rrjedhat e veta, madje pas “formulës së Pagësimit”, në vitin 1462, etj. etj. dhe kjo nuk është tërësisht e vërtetë.

E vërteta fillon prej shqipes, që është e origjinës sonë të parë, pellazgo-ilirëve, që e flisnin këtë gjuhë, për të mos thënë se këtë gjuhë e kanë folur prej Babilonisë së vjetër, me ndërtesën e parë e më të madhe në botë… Çdo gjë që do të marrim dhe të bëjmë për kombin pellazgo-shqiptar, që janë arbër, arban, arbëresh, arvanit, alban dhe arnaut, na shpie në logjikën e prishjes së kombit tonë; të shkatërrimit të tij, si gjeneratë e vjetër njerëzore. Dalja e këtyre pjesëve nën emra të “kombeve”, e që janë “pseudokombe”, është fakti që nuk e përfillin ato asnjë kriter që të quhen “kombe”

Kombi Shqiptar është kombi që e flet gjuhën shqipe, kriterin e parë të kombit. Pra, ai është shumë më shumë se e kanë dhënë sot disa çerthuj të amiqve tanë, të cilët i kam kritikuar, edhe me shkrim, por nuk marrin vesh, sikur “kombi shqiptar i ka vetëm 10`000`000 pjesëtar në Botë”.1 Ka faqe të tjera që shkruajnë pak më mirë se ata. P.sh. po e marrim faqën tjetër në FB, “Mërgata dhe Mëmëdheu”2, veçanërisht të cilën e ndihmon Vilma Markaj. Madje, kjo faqe, e ka në vend të atdhedashurisë thënien Vaso Pashë Shkodranit, “Feja e shqiptarit është shqiptaria”, të cilën e kam pasur kaherë si moto timen nëpër punimet shkencore.

Te atdhetarja Vilma Markaj na jepet një shifër më e saktë. Nëpër të gjitha shtetet e botës, ku ka shqiptarë, mbledhen gjithsejt 14`015`800 persona.

Pjesët që i kemi logaritur, mund t`i lexoni në punimin tim, e cila është botuar dje e pardje, në disa organe prej Amerikës e në tokat shqiptare, dhe në njëren, në të cilën jam edher unë, pjesëtar i redaksisë, http://www.ikvi.at. Kjo shifër do të arrinte në fund të fundit, rreth 15`680`800 shqiptarë për Evropën, me Turqinë.

Kjo shifër për ne, është shumë e rëndësishme, sepse po krijojmë aktualsht apo e fillojmë një forcë të posaçme politike, një parti apo aleancë evropiano-shqiptare, që prej kohës mungon në spektrin partive politike të Evropës, sepse jemi së bashku me EU e me te; sepse njëherë e përgjithmonë duhet të orientohet çështja shqiptare drejt zgjidhjes paqësore e demokratike, pa luftë; paraprakisht tërë Evropa duhet të jetë në këmbë, sepse aty bëjnë pjesë edhe pështjellimet pseudoshencëtarëve të Evropës; ata që janë të mobilizuar prej shteteve që nuk na përkrahin aspak nga Evropa; dhe ata që janë për ne armiqtë më të rrebtë e të praptë antishqiptar.

Po i lëmë anash shtetet e tjera të botës, nga të cilat janë mbledhur disa nga Vilma Markaj, si p.sh. SHBA, që e mbajnë në peidestal çështjen shqiptare e po i kthehemi organizimit të levës së Arkimedit për Evropë.

Këtu nuk bëjnë më punë, edhe po të çmendemi ne, partitë e tona të konsumuara, të ngjallura nga e kaluara, të kopjuara nga disa tjera, etj. sepse forcat tona negative janë mësuar të vrapojnë në drejtim të kundërt, pra përmbrapa, negativisht, në vend se të ecin përpara, pra pozitivisht, sikur duan të ngjallin me këtë partitë e forcat që janë dëshmuar deskrutivisht në skenën shqiptare dhe që janë të panevojshme të hargjojmë energjinë tonë, në rastin tonë.

Nuk po futem më thellë: duhet të krijohet logjika e përtërirjes, logjika pozitive, jo negative; e ecjes sonë përpara; e përparimit tonë si komb; e bashkimit të kombit nga trojet tona autoktone shqipfolëse; e unitetit kombëtar por edhe ndërkombëtar, pra të krijohet një forcë e vitalitetit tonë si komb për Bashkimin Europian, sepse këtu jemi, në Evropë dhe për Evropën, së bashku me shumë kombe të tjera, edhe pse prej tyre ka kombe që janë të organizuara kryeput si antishqiptare dhe kundër nesh, por ne duhet t`i ç`armatosim me punën tonë pozitive.

Nuk jemi ne “Lopë race” as për Kosovën; as për Shqipërinë; as për Maqedoninë; as për Kosovën Lindore, që e ngushtojnë ata që nuk na duan të mirën, si “Lugina e Preshevës”; as për Çamërinë, që unë e marr në spektrin kombëtar, me tëpër se është kjo, pra Epirin Jugor; as për Malin e Zi e as për Saxhakun e Serbisë dhe të Malit të Zi, sepse jemi mërgatë e vlerëshme për bashkimin e qetë të tokave tona autoktone në një bashkësi, dhe në anën tjetër, në Bashkimin Evropian.

Ne i kemi kuadrat më të vlershme në Evropë dhe këtu jemi, në Evropë, e të lidhur direkt me Evropën; e nuk do të kenë mundësi ata që duan të kenë “një mundësi” për të na shfrytëzuar, pra klikat e tyre të shumta nëpër Evropë, sepse shfrytëzimi i tyre dhe manipulimi i tyre ka marrë fund, njëherë e përgjithmonë.

Në qoftë se 15 milion shqiptarë në Evropë i vitalizojmë për një politikë evropiane, duke dhënë shembullin tonë për paqe, prosperitet, siguri, jetesë të pastërt e ambient të pastërt, me korrektësi, me vitalitet e me gjallëri, do të kthehet bota e nuk do të thotë si gruaja më fortë në botë, Angela Merkel, siç na përshërisin disa në intenet “se janë gënjeshtra të gazetave”, e cila thotë se shqiptarët duhet të lirohen nga klikat e korrupsioneve shtetërore e të tjera deri në prill të vitit 2016, ose duhet t`ia mësyjnë detit Adriatik e të bëhen ushqim humanitar për gjallesat.3

Ajo ka thënë gjoja në deklarat e saja nëpër internet dhe nuk duhet të habitemi, se janë edhe ata nga fisi arianë.4 Kjo është e vërteta historike e lashtë. Gjemania duhet të ma njohë si komb i lashtë, sepse jemi vëllezër me gjermanët. Më së paku, dy fiset i kanë të lidhura me ne: gotët dhe albanët. Ne quhemi albanë. Ilirët kanë jetuar deri në Düsseldorf e me rrethinë. Ata kanë lënë gjurmë të pa shlyera nëpër Gjermani. Në Austri e në Zvicër i kemi edhe Alpet e Mëdha. Kudo në Evropë, deri në Spanjë, jemi ne, shqiptarët, bij të ilirëve, nipa të pellazgëve, pa e cekur më tej origjinën tonë.

Martin Çuni, një mik i imi, në Gjermani, një prej atyre që kanë luftuar në Kosovë dhe bashkëthemelues i “Radio Kosova e Lirë” gjatë luftës së UÇK-së, duke folur për mosnjohen e Republikës së Kosovës në UNESCO, “për dy vota mangut”, thotë se “për dy vota ka humbur gjuha shqipe në Greqi; për dy vota ka humbur gjuha gjermane në SHBA; për një gabim të vetin ka humbur Napoleoni”-po e vazhdoj unë- në Rusi; “për shumë gabime ka humbur Hitleri”, po e them qartazi dhe hapur-nëpër Evropë; për shumë gabime nuk ka humbur vetëm Serbia dhe shqiptarët kanë humbur pa asnjë gabim!!!”5. Ne, kemi bërë aq shumë armiq, duke filluar prej armiqëve më të afërt: Rusisë, Bullgarisë, Bullgaro-Maqedonëve, Serbisë, Malit të Zi, Greqisë së sotme e të djeshme, që është edhe ajo kundër nesh; dhe, më të madhes prej tyre, Turqinë. Kur t`i kundërshtojme, t`i urrejmë, t`i shtyejmë, t`i bëjmë të gjithë armiqë, atëherë nuk duam te jemi në Evropë dhe kemi ardhur deri te fundi, kemi mbaruar! Është përmbushur thënia e kundërshtarëve tanë të mëdhenj në kontinent, lugati më i rrebtë i saj sot, Rusia, e më i rrebti kundër nesh Greqia, dhe më e madhja e më e pamëshirshmja me fenë islamike sunite-Turqia!!…

Nese nuk mundemi të dalim prej Evropës, dhe nëse jemi për Evropën, ne duhet të bashkohemi me të vërtetë me Evropën. Në qoftë se duhet t`i themi asaj ndonjë fjalë prej nesh, këtë fjalë do t`ia themi afër dhe siç e ka për traditë Evropa, me takt e me kulturë, e jo si bisha e egër e duke i valëvitur para syve flamujt kuq e zi, sepse ajo atëherë e ka një fakt për të kundërshtuar dhe për të ma lënë si “të harruar”

Ju thashë që më parë, se kisha disa rekomandime nëpër Evropë, se blloku i tretë që i mungon de fakto është aleanca fetare katolike e krishterë, me seli në Romë, por kësaj nuk mund t`i afrohemi, sepse dy aleancat; e para, alenca e krishterë ortodokse me “seli” të saj në Rusi, Angli dhe në Greqi; dhe e dyta, aleanca islamike, me selinë që i lëvizë nga Turqia e në shtetet e tjera islamike, veçanërisht në Iran, të cilat, janë të lidhura poashtu me të ashtuquajturën “Ballkan”, me Rusi e Serbi, sepse edhe aty i kanë farefisnitë e veta, por edhe lidhjet fetare islamike dhe sunite; dhe bota tjetër, duke e përfshirë pjesërisht Francën, tërësisht Spanjën e Portugalinë- aspak nuk e lënë dhe askund të krijohet kjo aleancë, sepse i ngjallë luftërat fetare.

Ne nuk jemi për luftëra fetare, por jemi një komb me traditë të vjetër kulturore. Në qoftë se mendohemi vetëm pak me baballarët tanë, e dimë çka na flisnin ata dhe si na flisnin ata: flisnin mjaft rrallë dhe flisnin burrërisht.

Nga kjo duhet të mbushemi mend. Feja është dukuri sekondare, e kam thënë 100 herë ne shkrimet e mija publike, ndërsa çështja kombëtare është dukuria primare. Duhet të dimë çka na nevojitet të bëjmë, në këtë rast. Evropa edhe pa ne e kundër nesh, do të ekzistojë më tutje. Ajo, është krijuar.

Ne, duhet të këndellemi, të zgjohemi, të shpërlajmë sytë dhe t`a dimë se Evropa do të ecë përpara edhe pa ne. Ne nuk kemi kohë për të humbur. Koha ecën, nuk rri në një vend. Nuk jemi komb i shpërfillur; komb i prapambetur; komb i ç`rrënjosur nga trojet e veta; pra një komb i paqenë; i egër, i vonë, etj. por është e kundërta.

Territori ku jetojmë nuk duhet të jetë busollë e ecjes përpara. Ajo po na kufizon. Ne, duhet të organizoheni, pa këta kufinj, nëpër të gjitha viset ku jetojmë, me një formulë të përgjithshme për tërë Evropën. Kriteri i regjionit është kriter lokal; kriteri i jonë duhet të jetë Bashkimi Evropianë; praktika e vërtetë nuk do të jetë forma e veprimit, por kualiteti; mendimi kombëtar nuk do t`i hidhet Evropës si bombë, por ai do të jetë mendimi ynë kreativ, natyrisht me përmbajte kombëtare.

Duhet të mësohemi vetë nga mënyra e re e mendimit, pra nga e reja, jo nga puna kolektive, por nga kualiteti i punës vetiake. Në vend që të shohim pas, të shohim përpara; në vend që të merremi me organizime të kota e të kahershme, të merremi me kërkesën tonë aktuale; në vend se të shkojmë pas bishtave të partive apo degëve të mërgatës, të themelojmë një aleancë të re të zgjimit tonë, në Evropë. A është parti, lob, aleancë, lidhje, lëvizje apo diçka tjetër, këtë do ta themi në momentin e duhur. Në qoftë se merremi për mërgatën e Kosovës, ajo është e vogël për tërë mërgatën e të gjitha tokave tona, sepse as ato nuk e kanë të zgjidhur çështjen kombëtare të tyre. Për vete, Kosova, ka i krijuar shumë parti, që të mos i numërojmë. Këtu, do të fillon një organizim i ri. Ne, nuk mund të themi se çka është kjo gjë, sepse ju do të vendosni për këtë organizim, por do të jetë demokratike dhe shqiptaro-evropiane.

Këtyre ditëve, kemi marrë disa thirrje, apele, e lexuar shkrime rreth organizimit të mërgimtarëve, se do të krijojmë menjëherë “lobin shqiptar”, siç e ka krijuar ate edhe Joseph DioGardi në Amerikë. Për Evropë, ne mund të krijonim degën e tyre, por jo të krijonim një “lob” të ri për Evropën, sepse e dimë çfarë tensioni të lartë ka patur Serbia, që t`a fusë dorën e saj në mes të shqiptarëve. Ne, jemi duke ecur pas degëve dhe duhet të kursejmë “investimin” e Serbisë, derisa e dimë se Serbia ka bërë ç`është e mundur që të vie me lakenj të saj deri në qendër të Evropës.

Po t`i marrim vetëm apelet e Skender Shalës, në Zvicër, do të shohim se ai në të vërtetë dëshiron të themelojë një “lob” për Kosovën, por “lobi” nuk duhet të kufizohet vetëm në një ndarje administative të tokave shqiptare.6

Shteti Shqiptar është para Kosovës; para Maqedonisë shqiptare; para Çamerisë dhe Kosovës Lindore; para Sanxhakut; para tokës shqiptare të Malit të Zi; dhe ata që kuptojnë rolin e iniciativave në bazë të nivelit rajonal, do ta kuptojnë se është vetëm një insiativë lokale me diapozon ndërkombëtar. Kjo do të thoshte të ngriteshe mbi një kodrinë të vogël të një province e të bërtasësh në nivelin evopianë. Ata e dinë se këto ndarje gjeografike rajonale të tokave tona amtare, është bazë për thirrjet tona në atë nivel, e cila duhet të aktivizohet edhe në nivelet e tjera gjeografike. Pra, në qoftë se thirret “në nivelin kombëtar”, duhet paraprakisht të keshë një nivel të tillë. E dyta, kjo ndarje rajonale e gjeografike, është logjikë e ndarjes dhe e shkatërrimit të tokave tona; e shkapërderdhjes së energjisë sonë kombëtare nëpër terene të vogla, dhe kjo nuk ka të bëjë aspak me logjikën e përparimit, e zhvillimit dhe bashkimit të kombit. Në qoftë se ne kemi një rini shumë të mirë, siç thotë Skender Shala, në atë shkrim, “një gjeneratë të shkëlqyeshëm ekspertësh, që kanë specializuar në shtetet më të zhvilluara perëndimore”,7 atëherë duhet të krijohet një “lob” i tillë jo vetëm për Kosovën, por për të gjitha tokat amtare, sepse nuk është uj ku notojnë këta peshk të mëdhenj. Peshku i ynë shqiptar duhet të notojë nëpër oqeane, jo nëpër përronj. E mora si shembull Skender Shalën, të cilin e njoh, siç e njoh Himë Shalën, apo Miftar Shalën. Ai i ka kushërinj. Ne, po e marrim një tjetër prej kësaj inicitaive, Xhafer Ahmetaj nga Novegjia, prej tërë mërgatës mbarëshqiptare.

“Ky skllavërim mentaliteti”, siç thotë Xhafer Ahmetaj, 8 “duhet stopuar”, jo për tërë mërgatën mbarëshqiptare, por nëpër të gjitha ndarjet administrative të tokave tona. Jo të krijojmë “Lobin e mërgatës mbarëkombëtare”, por të krijojmë levën partiake të mbarë kombit shqiptar, në drejtim të Evropës. Jam mjaft i qartë!…

Sado që janë miqtë e mi, Skender Shala, Xhafer Ahmetaj, sikur Skenderbeg Klaiqi, Sami Fejza, Musa Tolaj, Asllan Dibrani, Erjon Elezi, shefi i Portalit të dhënë nga ne, “Shqipëria Jonë”, etj. u detyrova t`ua nënvizoj një nëvizim të qartë se nuk duhet imituar apo kopjuar emërtimet e mëparshme, si p.sh. Lobi, sepse kjo ka qenë një gjë e arësyshme në Amerikë (SHBA), por jo në Evropë, sepse kontinenti është ndryshe, ka armiq më të mëdhenj, si Rusia, Serbia, Greqia, Turqia. Lobi nuk mund të kthehet në forcë, ndërsa partia, lëvizja apo lidhja mund t`i ndërrojë mjetet e veta.

Miku im, Xhafer Ahmetaj, më është përgjegjur menjëherë se “çështjen e kopjimit e të emërtimit e mbronë vetë ligji”, ndërsa mendonte se “në rastin e shprehjes Lob, nuk ka të bëj asgjë me kopjim apo thyerje ligji”. Por, po i shpjegojmë se kjo gjë është një analogji e vërtetë krijimi sikur të krijohej “Lobi shqiptaro-evropian”.

Ai e kishte si propozim “një kulm organizativ”, për mërgatë. Në tubimin e radhës shumica vendos për emrin, platformën dhe detajet e tjera. Pra, “thirrja për unitet nuk është ideologji e re dhe e askujt”, është “një thirrje e sinqertë nga halli i madh i kohës dhe nevoja për një autonomi për mërgimtar-siç thekson ai, sepse “jemi të lodhur nga organizatat politike që luftojnë interesat familjare e klanore!”.

Prandaj, po e përfundoj, se kundërshtarët tanë dhe këlyshët e tyre nëpër tokat shqiptare, po na e fusin në kokë të dhënen kryesore e të qëllimtë të tyre, që ne të organizojmë “një Lob për mërgatë”, sepse edhe ata kanë marrur prej nesh sa kanë dashur, dhe duan “të harrojnë” me qëllim, se mërgata jonë ka një dorë mjaft të lartë të shqiptarëve dhe vetë mërgata është diapozoni i dy të tretave të shqiptarëve!!…

Në Amerikë nuk kanë jetuar dy të tretat e shqiptarëve, e në Evropë janë dukshëm më shumë, pra janë 15`000`000 shqiptarë. Evropa është vendi ku jetojmë…

Po e them hapurazi se nuk jemi për “Lob”, por personalitete dhe forcë politike, të reja e të papërdorura, që kur të “ngulemi” krahas veprimtarisë së të gjitha forcave politike rajonale shqiptare, do të bëjmë një BUM të madh, në Evropë!

Ne nuk na frigon askush dhe nuk i jemi friguar asnjëherë askujt. Do ta themi fjalën tonë, pa marrë parasysh se a do të na ndëgjojnë dikush, apo jo!…

Nëse doni t`ua them se çka është kjo gjë, me parë duhet të lidhemi.

Nga punimi im do të mxirrni edhe ju, fare lehtë një gjë: a është kjo Lidhje, Lëvizje, Lob, Aleancë apo Parti Demokratike Shqiptaro-Evropiane, do të shohim!…

Ju faleminderit shumë prej juve, për kujdesin tuaj dhe përkushtimin tuaj!

Brahim Ibish AVDYLI http://www.facebook.com/Brahim Avdyli,

http://www.brahimavdyli.ch,

______________________ http://www.krijues.com,

http://www.shkshz.ch,

http://www.a-d-s.ch/Lexikon

E-Maili im: [email protected]

[the_ad id=”4118″]

Orë e mirë, me fat organizimi i mërgatës tonë të rrespektuar!

Orë e mirë, me fat organizimi i mërgatës tonë të rrespektuar!

organizimi i mërgatës

Po trokasin orët e fatit e një fillimi të shënjëtë, me vlera univerzale, për cështjë madhorë.

U lumtë juve që me një përkushtim të denjëtëtshem u angazhuat për bashkimin e mërgatës tonë. Pa dyshim së ky akt fisnik do të jetë shumë madhor duke hapur një kapitull të ri në historinë tonë moderne. Sepsë neve na duhet të jemi gjithmon në bashkepunim me Europen, nga fakti së ne si komb jemi vetë Europa, vetë Prendimi, dhe kjo duhet të jetë kultura jonë kombtare e fetare!

Organizimin gjithëpërfshires, po na e kërkon koha, po na kërkon situata si kërkesë e një EVOLIMI mbar kombtar për një epokë të RE, që të pastrohemi njëhëre e përgjithmonë nga mbetjet e thundrakve nepërshekujt që I lam pas, e që na kushtoi shumë deri në tjetërsim e vetëmohim! Ku ka ma zi që sot miljona shqiptar thirren turq, grek, serb, maqedon, malazez, boshnjak, musliman e cka dreqin tjetër!!! Ne duhet ti qendrojmë besnik natyrshmerisë tonë, dhurates më të shënjët të quajtur Atdhe e Komb – Ketë e kemi dhuratë nga vetë Zoti! Prandej obligimi I jonë, është ti përmbahemi keti Kodi hap-mbas-hapi!

Prandej, 20 shkurti 2016, qoftë i bekuar për kombin tonë! -Eshtë ditë feste, dhe si e tillë duhet të shpaloset! –E bekuar qoftë kjo ditë që po organizohen shqipetaret mërgimtar nga gjitha trojet Etnike! – Lobi do të jetë një gjenerator shumë I fuqishëm.

Nga ky gjenerator do të përhapen rrezet gjithandej duke bashkuar potencialin e vlerave më të mira intelektuale, në shërbim të kërkesavë kohore. Po ashtu do të na afron shumë afër me institucionet e shtetëvë përkatse. Ku do të kenë shansa më shumë kanditimi nëpër parlamentët në shtetët përkatsë, pikrisht përmes mbeshtëtjes së Lobit. –Mandej do të rritët vetëdija dhe morali kombtar. –Do të kemi më shumë shansë ti prezantojmë vlerat tona, kulturen dhe aftesitë tona. Së mjaft na kanë prezantuar të tjeret simbas intëresavë të veta! -Duke llogaritur që kemi një gjeneratë të re, që kanë pasur fatin të shkollohën nëpër univërsitëtët prendimore, në profesione të ndryshmë, në nivel standartevë të larta europiane. Kjo si vlerë brilantë, është pasuri kombtare që premton një të ardhme të mirë në politikat zhvillimorë! Lobi do të bashkon ketë potencial të fuqishem për cështjë madhore. –Mandej, ky gjenerator do të rrezatoi edhe të miliona shqipetarë në Turqi, gjithashtu në Greqi të Arvanitët, të Arbrëshët në Itali, Zarë-Kroaci etj.

Natyrisht së do të jetë edhe një forcë shumë e fuqishme në të gjitha trojet tona, edhe si opozitë në vendimarrje për mes ndonjë subjekti të Ri politik, por vetëm në trojet tona ku përmes degve të veta ka edhe atë të drejtë!

Me rrespekt nga Skender Shala

 

[the_ad id=”4118″]

A DO TË KRIJOHET NJË ALEANCË EVROPIANE NË TOKAT SHQIPTARE

A DO TË KRIJOHET NJË ALEANCË EVROPIANE NË TOKAT SHQIPTARE

145583211682598Nga:Brahim Ibish AVDYLI:

A DO TË KRIJOHET NJË ALEANCË EVROPIANE NË TOKAT SHQIPTARE

(NJË ARTIKULL URGJENT DHE I VEÇANTË)

Disa herë kemi qenë në konsultime të ndryshme, prej individëve, prej partive e prej forcave të tjera apo individëve të tjerë evropian, pro e contra, rreth shqiptarëve. Madje nuk e dinë as vetë shqiptarët se ata janë një komb i veçantë nëpër botë, para kombeve të tjera dhe para kombeve okupuese nëpër Gadishullin Ilirik, që të tjerët dinë t`a thërrasin “Gadishulli Ballkanik” për të mbuluar gjurmët e tona, se sa numër shqiptarësh ka bota. A jemi të vetëdieshëm, pas gjenocideve të shumta të armiqëve tanë, rreth e rrotull. Nuk duam të dimë që e kemi një origjinë të hershme historike, prej pellazgëve të parë në Botë e deri më sot. Nuk lexojmë vepra të veçanta historike.

Brahim-Avdyli

Thomë sikur truri i jonë nuk i pranon veprat “aq të vjetra”; nuk i kupton drejtë ato; janë diçka që flasin “për yjet nëpër qiell”; ëndërra, që nuk kapen me dorë. Dhe, a e dimë vërtetë se çfarë përpjekjesh bëhen kështu, për të na mbajtur të lidhur?…

Armiqtë e shumtë kombëtare, të mobilizuar fort kundër nesh, bëjnë çmos për të na lënë ne, shqiptarëve, të ardhur nëpër histori “pas tyre”; sikur “jemi të ardhur më vonë”; paskemi një “gjuhë” përmes alfabetit të shkruar, pas Kongresit të Manastirit, më 1908; të një gjuhe e cila i ka rrjedhat e veta, madje pas “formulës së Pagësimit”, në vitin 1462, etj.; dhe nuk duam të mësojmë më shumë.

E kjo nuk është aspak e vërtetë! E vërteta fillon e niset prej shqipes, që është prej origjinës së parë të pellazgo-ilirëve, që flisnin këtë gjuhë, për të mos thënë se prej Babilonisë së vjetër, me ndërtesën e parë e më të madhe në botë, e deri më sot, njeriu i ynë e fliste kurdoherë po këtë gjuhë, por ai e bëri gabimin e pafalshëm me ndërtesën e madhe të Babilonisë, që të matej me Zotin, dhe e muar dënimin më të madh të Zotit, që zgjati më tepër se 30`000 vite. Çdo gjë që do të marrim dhe të bëjmë për kombin shqiptar, pellazgo-ilirëve, që janë arbër, arban, arbëresh, arvanit, alban dhe arnaut, na shpie në logjikën e prishjes së kombit tonë; të shkatërrimit të tij, si gjeneratë e vjetër njerëzore. Dalja e këtyre pjesëve nën emra të “kombeve”, e që janë “pseudokombe”, është fakti që nuk e përfillin asnjë kriter që të quhen “kombe”. Nuk lënë asgjë pa përdorur vetëm që të shkombëtarizojnë kudo nëpër botë kombin paraprak. Një pjesë e tyre tani nuk e folin gjuhën shqipe, por i realizojnë ato që armiqtë tanë dinë t`i nxjerrin nga vetja. Ata që e kanë themeluar botën, “e harrojmë” gjuhën shqipe dhe bëjnë prova për të na zhdukur, që vinë brez pas brezi prej nesh, dhe që janë pjesë e transformuar e jona, prej gjakut tonë të tradhëtuar. Ata janë të betuar kundër nesh, madje bëjnë çmos për të “shpikur” gjuhën artificiale, si gjuhën e vërtetë pellazge, me parashtesa e prapashtresa të ashtuquajtura “greke”, me os, ois, is. Nëpër duart tona është krijuar kjo “gjuhë” nga Kadmi, që e thërrasin “ndryshe”, si “themelues të gjuhës sonë”, por që është “gjuha greke”, e cila nuk ka qenë “gjuhë zyrtare”, dhe është futur me dredhi e me forcë nëpër histori. Gjuha greke është gjuhë artificiale, deri në vitin 1000 të erës sonë, e pështjellimet e saj vinë radhazi për të mos u parë në arenën e madhe botërore. Dhe, kështu vazhdon ajo sikur është “e para gjuhë e kulturës”, sado që është “zbuluar” gjuha sakskritishte, e deri në më të renë, gjuhen latine. Këto gjuhë ishin “gjuhë artificiale”, gjuhë të shtresave sunduese e të privilegjuara. Gjuha greke jeton deri më sot, por nuk ka “komb” të vërtetë “grek”, pas arvanitasve, që janë shumicë, por ende nuk mund të dëshojnë këtë çështje.

12745644_558983614268241_765338408557156927_n

I ashtuquajturi “grek” e fillon luftën anishqiptare, por vazhdohet prej sllave të të gjithë “ballkanit” e vazhdon më tutje i nxitur prej rusëve dhe bashkohet me Turqinë sunite. Po e them edhe njëherë se edhe drejtimi islam sunit i ka magjitë kryesore e të fshehta me ordoksizmin, paraprakisht ortodoksizmin e sllavëve të Ballkanit e të Rusëve, sepse Sulltan Mehmeti i II-Pushtuesi e muar me vrasje Konstantinopojën, sot Stambolli, me 25 maj 1453, me ç`rast e futi në dorën e ligë Patrikanën Ekumene të Konstantinopojës. Më parë ka qenë në dorë të të ashtuquajturës “dorë greke”, e cila nuk ishte greke, por saraqenët e bardhë, pellazgo-ilirët sundimtarë, e me këte, po themi edhe njëherë, se ata kanë qenë ilir, pra ishin shqiptarë dhe arvanitars, pra udhëheqësit e tyre.1 Rryma e tretë është ISISI, ajo që është futur në luftëra me botën perëndimore, kryesisht me SHBA-në dhe NATON, duke u mbështetur nga Rusia dhe Serbia. Në njëren anë duan të shpikin kudo të ashtuquajturat “kombe”, pa etnitet të vërtetë kombëtar, dhe në anën tjetër islamizmin, pa profetin e tij…

U lus që të keni durim dhe të më lexoni, sepse unë po ua rrotuloj para syve tuaj të vertetën për 180 shkallë. Ju nuk duhet t`i ndëgjoni ata që flasin kuturu, sikur “na e flasin të vërtetën”, se “ne jemi themeluar vonë në histori”, dhe gënjejnë edhe me gojën tonë, sikur jemi shumë pak, madje mjaft pakë, nëpër botë.

12744050_558983474268255_1463894446253182722_n

Kombi Shqiptar është kombi që e flet gjuhën shqipe, kriterin e parë të kombit. Pra, ai është shumë më shumë se e kanë dhënë sot disa çerthuj të amiqve tanë, të cilët i kam kritikuar, edhe me shkrim, por nuk marrin vesh, sikur “kombi shqiptar i ka vetëm 10`000`000 pjesëtar në Botë”.2 Ka faqe të tjera që shkruajnë pak më mirë se ata. P.sh. po e marrim faqën tjetër në FB, “Mërgata dhe Mëmëdheu”3, veçanërisht të cilën e ndihmon Vilma Markaj. Madje, kjo faqe, e ka në vend të atdhedashurisë thënien Vaso Pashë Shkodranit, “Feja e shqiptarit është shqiptaria”, të cilën e kam pasur kaherë si moto timen nëpër punimet shkencore.

Vilma Markaj përpiqet të japë të mbledhura shifrat e atyre që deklarojnë se janë shqiptarë nëpër botë. Këto shifra nuk janë aq të vërteta, por po i shtrojmë të gjitha. Vilma Markaj detyrohet t`i mbledhë këto shifra, pa e ditur se regjistrimi i popullsisë sonë, të cilët e njohin veten e tyre se janë “shqiptarë”, të bëra nga ana e Ministrisë së Informatave të Republikës së Kosovës, janë mbledhur 20`000`000 në Botë, e prej këtij rasti i kam numëruar 6`800`000 shqiptarë vetëm në Turqi.4 Ne na jepet gjysma e numrit të tyre, të përmendura më lartë, përmes faqes së internetit.

12705547_558983940934875_4795046406004170819_n

Te atdhetarja Vilma Markaj na jepet një shifër më e saktë. Nëpër të gjitha shtetet, ku ka shqiptarë, mbledhen gjithsejt 14`015`800 persona. Nëpër ato shtete, të cilat, konsiderohen si amtare, vlenë të përmendet: Shqipëria, që merren 2`800.000; nga Kosova, 1`700`000; Mali i Zi, 32`000, pa i mbledhur viset tjera të Malit të Zi dhe të Serbisë, të cilat quhen “vise tonat” e që numërohen për kah bindja fetare vetëm si “islamiste”, d.m. th. Sanxhaku; Serbia, 65`000 shqiptarë; Rumania, që janë tërësisht ilire, por numërohen migrimet e reja, pra10`000 shqiptarë; Bullgaria, që janë vetën 300 të numëruar, e që janë fshatra të tëra me trashëgiminë kombëtare; Maqedonia, 800`000; nga Greqia, numërohen 1`200`000, prej 5`000`000, që duhet t`i ketë dy “shtet”, i cili i ka 2/3 e popullsisë arvanitase, që janë arbër dhe shqiptarë, por që e flasin me dhunë gjuhën “greke”, e cila është posaçërisht një gjuhë e folur shqipe, me mbaresat, parashtresat apo shtesat e ndyshimet e gjuhës artificiale “greke”. Pra, këto bëjnë gjithsejt, 6`607`300, pa i mbledhur në këtë shifër Italinë dhe Turqinë, që i kanë 800`000 deri 1`000`000 shqiptarë dhe 5`000`000 në rastin e Turqisë, të cilat kur t`ia shtojmë këtij numri bëjnë 12`407`300 shqiptarë, pa i mbledhur 200`000 të Italisë, sepse me to do të bënin gjithsejt 12`607`300 shqiptarë…

Siç thotë një diskutues në faqen e FB te Vilma Markaj, Lon Karrica, “një vlerësim paushal”, këtu nuk janë mbledhur disa shtete, si Polonia, Çekia, e Sllovakia, sepse kjo mund të konsiderohet pasi nuk ka as shifrat e veta, pra nuk përputhem me ato shifra që janë mbledhur me rastin e regjistrimit të datës 25.05.1992, të inicuara nga Ministria e Informatave të Republikës së Kosovës, siç e shpjegon diskutuesi tjetër i kësaj faqe, Idriz Sinani. Unë po i referohem një parallogaritje timen, të dhënë aty, që duhet të merret parasysh: për Turqinë, prej 5`000`000 shqiptarë (arnanutë, quhen atje), rreth 6`800`000, që i kemi evidetuar me atë rast, pa i llogaritur 2`000`000 llaz, shurtesë e pellazgëve, të cilët e flasin gjuhën shqipe pa kalkat tona të gjuhëve të krijuara vonë nga gjuha e jonë, në rastin më të mirë janë gjuhët sllave, gjuha greke, gjuha latine dhe turqishtja,5 (të cilat dihet se i kanë marrë prej nesh pjesët e gjuhës, e jo ne, respektivisht, gjuhën turke e ka krijuar Sami Bej Frashëri); për Maqedoninë, duhet të korrigjohen 100`000 shqiptarë përmes fesë ortodokse, sikurse vllehët, që janë vëllezërit tanë; shqiptarët turq (pra, vetë arnautët islam), prej këtyre duhet të ndaheshin bullgarët e Maqedonisë, si pushtues, të cilët nuk guxojnë të shkruhen si “makedon”, sepse Macedonia e vjetër ka qenë ilire; aty do të shtoheshin edhe shtetet e tjera, Bosnja; Kroacia, Slovenia, sepse kanë qenë e janë mbi 50% ilirë6, jo vetëm me shifrën e Vilma Markaj, që do të thotë se Bosnja ka 5`000 shqiptarë; në Kroaci, 18`000 shqiptarë; në Slloveni, 8000 shqiptarë; duke e logaritur si të vetmen nga tokat e tjera- Hungarinë, me 1`500 shqiptarë; Ukrainën, me 50`000 shqiptarë; më afër, tek tokat e vjetra ilire, Austrinë, me 80`000 shqiptarë; Zvicrën me 300`000 shqiptarë, ndonëse e kam një vepër të botuar, ku shqiptarët janë të dhënë shifrën e korigjuar nga CD-ja, natyrisht përmes numrave të telefonit, rreth 400`000 shqiptar7, pa u mbështetur në statistikat shtetërore; por Franca nuk është logaritur fare, me të tjerat, si Spanjën, Portugalinë e Hollandën, të cilat i kanë shifrat e veta, e të cilat e mbërrijnë shifrën paushalle mbi 150`000 shqiptarë.

Ajo e ka logaritur këtu vetëm Belgjikën, me 60`000 shqiptarë; Danimarkën, me 12`000 shqiptarë; Anglinë, me 100`000 shqiptarë; Gjermaninë, me 400`000, te e cila e shoh pak “më të rritur” numrin e shqiptarëve, sepse ajo duhet të vi pas Zvicrës; nga shtetet e Skandinavisë: Suedia, 70`000 shqiptarë; Finlanda, me 9`000 shqiptarë, pa e futur në këtë logari Norvegjinë dhe Islandëm.

Këto bashkarisht na e japin për Evropën me Turqinë, sipas Vilma Markaj, gjithsejt 13`770`800 shqiptarë, pa i logaritur paushal ata që na mungojnë, e po e japin për Turqinë, pa i mbledhur llazët; të dhënat paushal për Poloninë, Çekinë, Sllovakinë, Norvegjinë dhe Islandën, të cilat ne po i mbledhim me 10`000 shqiptarë. Atëherë, kjo shifër do të arrinte rreth 15`680`800 shqiptarë për Evropën, me Turqinë.

Kjo shifër për ne, është shumë e rëndësishme, sepse po krijojmë aktualsht apo e fillojmë një forcë të posaçme politike, një parti apo aleancë evropiano-shqiptare, që prej kohës mungon në spektrin partive politike të Evropës, sepse jemi së bashku me EU e me te; sepse njëherë e përgjithmonë duhet të orientohet çështja shqiptare drejt zgjidhjes paqësore e demokratike, pa luftë; paraprakisht tërë Evropa duhet të jetë në këmbë, sepse aty bëjnë pjesë edhe pështjellimet pseudoshencëtarëve të Evropës; ata që janë të mobilizuar prej shteteve që nuk na përkrahin aspak nga Evropa; dhe ata që janë për ne armiqtë më të rrebtë e të praptë antishqiptar.

Po i lëmë anash shtetet e tjera të botës, nga të cilat janë mbledhur disa nga Vilma Markaj, si p.sh. SHBA, që e mbajnë në peidestal çështjen shqiptare dhe bëjnë çmos për ne, merre edhe NATO-n, me rreth 2`000`000 shqiptarë, të cilët i ka organizuar prej firmave e deri në Stejt Departament; me Kanadanë, që i mbanë aktualisht rreth 35`000 shqiptarë; Argjentinën, që i mbanë 50`000 shqiptarë, apo në Sirinë, me rreth 10`000 shqiptarë; Azerbejgjanin, me rreth 10`000 shqiptarë; pa i logaritur shtetet e tjera, si p.sh. Pakistanin, Afganistanin e Tagjikistanin, të cilat i kanë rajone të tëra me ilirë, prej Aleksandrit të Madh të Maqedonisë, që ishte ilir dhe e fliste të njëjtën gjuhë prej pellazgëve, gjuhën shqipe, të shkruar me kaligrafinë fenikase të Kadmit.

Pra, ato që ka “logaritur” Vilma Markaj, është shumë e vogël, për tërë botën. Ne po i kthehemi organizimit të levës së Arkimdeit për Evropë.

Këtu nuk bëjnë më punë edhe po të çmendemi ne, partitë e tona të konsumuara, të ngjallura nga e kaluara, të kopjuara nga disa tjera, etj. sepse forcat tona negative janë mësuar të vrapojnë në drejtim të kundërt, pra përmbrapa, negativisht, në vend se të ecin përpara, pra pozitivisht, sikur duan të ngjallin me këtë partitë e forcat që janë dëshmuar deskrutivisht në skenën shqiptare dhe që janë të panevojshme të hargjojmë energjinë tonë, në rastin tonë. Po e them me vetëdije së LDK-ja, PSHDK-ja, UNIKOMB-i; partitë shqiptare e kombëtare “kuq e zi”; Lobi Shqiptaro-Evropian; Lidhja Shqiptare në Botë, Partia e Rimëkëmbjes, etj. nuk janë aq me prespektivë, madje disa i kanë grabitur emrat e tyre prej meje, p.sh. Lidhja Shqiptare në Botë, që e mbanë emrin e dytë “Albanian Worlt Federation”, apo Partia e Rimëkëmbjes…

Nuk po futem më thellë: duhet të krijohet logjika e përtërirjes, logjika pozitive, jo negative; e ecjes sonë përpara; e përparimit tonë si komb; e bashkimit të kombit nga trojet tona autoktone shqipfolëse; e unitetit kombëtar por edhe ndërkombëtar, pra të krijohet një forcë e vitalitetit tonë si komb për Bashkimin Europian, sepse këtu jemi, në Evropë dhe për Evropën, së bashku me shumë kombe të tjera, edhe pse prej tyre ka kombe që janë të organizuara kryeput si antishqiptare dhe kundër nesh, por ne duhet t`i ç`armatosim me punën tonë pozitive.

Nuk jemi ne “Lopë race” as për Kosovën; as për Shqipërinë; as për Maqedoninë; as për Kosovën Lindore, që e ngushtojnë ata që nuk na duan të mirën, si “Lugina e Preshevës”; as për Çamërinë, që unë e marr në spektrin kombëtar, me tëpër se është kjo, pra Epirin Jugor; as për Malin e Zi e as për Saxhakun e Serbisë dhe të Malit të Zi, sepse jemi mërgatë e vlerëshme për bashkimin e qetë të tokave tona autoktone në një bashkësi, dhe në anën tjetër, në Bashkimin Evropian.

Ne i kemi kuadrat më të vlershme në Evropë dhe këtu jemi, në Evropë, e të lidhur direkt me Evropën; e nuk do të kenë mundësi ata që duan të kenë “një mundësi” për të na shfrytëzuar, pra klikat e tyre të shumta nëpër Evropë, sepse shfrytëzimi i tyre dhe manipulimi i tyre ka marrë fund, njëherë e përgjithmonë.

Në qoftë se 15 milion shqiptarë në Evropë i vitalizojmë për një politikë evropiane, duke dhënë shembullin tonë për paqe, propesitet, siguri, jetesë të pastërt e ambient të pastërt, me korrektësi, me vitalitet e me gjallëri, do të kthehet bota e nuk do të thotë si gruaja më fortë në botë, Angela Merkel, siç na përshërisin disa në intenet “se janë gënjeshtra të gazetave”, e cila thotë se shqiptarët duhet të lirohen nga klikat e korrupsioneve shtetërore e të tjera deri në prill të vitit 2016, ose duhet t`ia mësyjnë detit Adriatik e të bëhen ushqim humanitar për gjallesat.8

12717326_558983644268238_5704295087465854451_n

Ajo ka thënë gjoja në deklarat e saja nëpër internet dhe nuk duhet të habitemi, se janë edhe ata nga fisi arianë.9 Kjo është e vërteta historike e lashtë. Gjemania duhet të ma njohë si komb i lashtë, sepse jemi vëllezër me gjermanët. Më së paku, dy fiset i kanë të lidhura me ne: gotët dhe albanët. Ne quhemi albanë. Ilirët kanë jetuar deri në Düsseldorf e me rrethinë. Ata kanë lënë gjurmë të pa shlyera nëpër Gjermani. Në Austri e në Zvicër i kemi edhe Alpet e Mëdha. Kudo në Evropë, deri në Spanjë, jemi ne, shqiptarët, bij të ilirëve, nipa të pellazgëve, pa e cekur më tej origjinën tonë.

Martin Çuni, një mik i imi, në Gjermani, një prej atyre që kanë luftuar në Kosovë dhe bashkëthemelues i “Radio Kosova e Lirë” gjatë luftës së UÇK-së, duke folur për mosnjohen e Republikës së Kosovës në UNESCO, “për dy vota mangut”, thotë se “për dy vota ka humbur gjuha shqipe në Greqi; për dy vota ka humbur gjuha gjermane në SHBA; për një gabim të vetin ka humbur Napoleoni”-po e vazhdoj unë- në Rusi; “për shumë gabime ka humbur Hitleri”, po e them qartazi dhe hapur-nëpër Evropë; për shumë gabime nuk ka humbur vetëm Serbia dhe shqiptarët kanë humbur pa asnjë gabim!!!”10. Ne, kemi bërë aq shumë armiq, duke filluar prej armiqëve më të afërt: Rusisë, Bullgarisë, Bullgaro-Maqedonëve, Serbisë, Malit të Zi, Greqisë së sotme e të djeshme, që është edhe ajo kundër nesh; dhe, më të madhes prej tyre, Turqinë. Kur t`i kundërshtojme, t`i urrejmë, t`i shtyejmë, t`i bëjmë të gjithë armiqë, atëherë nuk duam te jemi në Evropë dhe kemi ardhur deri te fundi, kemi mbaruar! Është përmbushur thënia e kundërshtarëve tanë të mëdhenj në kontinent, lugati më i rrebtë i saj sot, Rusia, e më i rrebti kundër nesh Greqia, dhe më e madhja e më e pamëshirshmja me fenë islamike sunite-Turqia!!…

12743748_558983414268261_9128742482657542902_n

Nese nuk mundemi të dalim prej Evropës, dhe nëse jemi për Evropën, ne duhet të bashkohemi me të vërtetë me Evropën. Në qoftë se duhet t`i themi asaj ndonjë fjalë prej nesh, këtë fjalë do t`ia themi afër dhe siç e ka për traditë Evropa, me takt e me kulturë, e jo si bisha e egër e duke i valëvitur para syve flamujt kuq e zi, sepse ajo atëherë e ka një fakt për të kundërshtuar dhe për të ma lënë si “të harruar”

Ju thashë që më parë, se kisha disa rekomandime nëpër Evropë, se blloku i tretë që i mungon de fakto është aleanca fetare katolike e krishterë, me seli në Romë, por kësaj nuk mund t`i afrohemi, sepse dy aleancat; e para, alenca e krishterë ortodokse me “seli” të saj në Rusi, Angli dhe në Greqi; dhe e dyta, aleanca islamike, me selinë që i lëvizë nga Turqia e në shtetet e tjera islamike, veçanërisht në Iran, të cilat, janë të lidhura poashtu me të ashtuquajturën “Ballkan”, me Rusi e Serbi, sepse edhe aty i kanë farefisnitë e veta, por edhe lidhjet fetare islamike dhe sunite; dhe bota tjetër, duke e përfshirë pjesërisht Francën, tërësisht Spanjën e Portugalinë- aspak nuk e lënë dhe askund të krijohet kjo aleancë, sepse i ngjallë luftërat fetare.

Ne nuk jemi për luftëra fetare, por jemi një komb me traditë të vjetër kulturore. Në qoftë se mendohemi vetëm pak me baballarët tanë, e dimë çka na flisnin ata dhe si na flisnin ata: flisnin mjaft rrallë dhe flisnin burrërisht.

12715479_558983450934924_5744424522827636117_n

Boshti islamik-ortodoks është shumë i fortë, i ndërlidhur njëri me tjetrin, me mija veprime. Po e marrim vetëm një thënie nga Aurel Dasareti, të dhënë në një gazetë11:

“Kafshët e egra mishngrënëse, në mungesë të mjeteve më të avancuara, përcaktojnë territorin e tyre duke pshurrur në drunjtë përqark. Dhe, mjerë për kafshët e tjera që guxojnë të shkelin në pronën e tyre. Ndërkaq ne, as që kemi përcaktuar kufijtë, as që dimë se ku gjenden dhe as që mbrojmë oborrin tonë nga ardhacakët e paftuar që na kolonizojnë gjithnjë e më tepër, por si kozmopolitë budallenj, edhe pse vetë gjendemi nën robëri, për hatër të “vëllezërve të fesë” luftojmë për Siri, Serbi, Turqi, Rusi e Greqi”.

Nga kjo duhet të mbushemi mend. Feja është dukuri sekondare, e kam thënë 100 herë ne shkrimet e mija publike, ndërsa çështja kombëtare është dukuria primare. Duhet të dimë çka na nevojitet të bëjmë, në këtë rast. Evropa edhe pa ne e kundër nesh, do të ekzistojë më tutje. Ajo, është krijuar.

Ne, duhet të këndellemi, të zgjohemi, të shpërlajmë sytë dhe t`a dimë se Evropa do të ecë përpara edhe pa ne. Ne nuk kemi kohë për të humbur. Koha ecën, nuk rri në një vend. Nuk jemi komb i shpërfillur; komb i prapambetur; komb i ç`rrënjosur nga trojet e veta; pra një komb i paqenë; i egër, i vonë, etj. por është e kundërta.

12729244_558983544268248_4103784570724019339_n

Territori ku jetojmë nuk duhet të jetë busollë e ecjes përpara. Ajo po na kufizon. Ne, duhet të organizoheni, pa këta kufinj, nëpër të gjitha viset ku jetojmë, me një formulë të përgjithshme për tërë Evropën. Kriteri i regjionit është kriter lokal; kriteri i jonë duhet të jetë Bashkimi Evropianë; praktika e vërtetë nuk do të jetë forma e veprimit, por kualiteti; mendimi kombëtar nuk do t`i hidhet Evropës si bombë, por ai do të jetë mendimi ynë kreativ, natyrisht me përmbajte kombëtare.

Duhet të mësohemi vetë nga mënyra e re e mendimit, pra nga e reja, jo nga puna kolektive, por nga kualiteti i punës vetiake. Në fillim të këtij shkrimi është edhe një fjalë, nga Aurel Dasareti, i të njëtës gazetë, që duhet theksuar:

Nevojtarët shqiptarë nuk duhet të pranojnë të mbeten skllevër i biznesit të maska-renjve. Raca shqiptare është zot dhe jo skllav. Shqiptari duhet të filloj t`a njoh veten si njeri të suksesit; të mposhti frikën e fatkeqësisë që mund të sjellë zgjimi nga gjumi i tepruar12 Gjumi i tepruar është edhe fakti se po shkojmë kuturu, sikur të zgjuar- por me sytë e mbyllur; që shohim pas, në vend që të shohim përpara, e po merremi me organizime të kota e të kahershme, në vend se të themelojmë një aleancë të re të zgjimit tonë, në Evropë. A është parti, lob, aleancë, lidhje, tani nuk mund të themi, por do të jetë demokratike dhe shqiptaro-evropiane.

Këtyre ditëve, kemi marrë disa thirrje, apele, e lexuar shkrime rreth organizimit të mërgimtarëve, se do të krijojmë menjëherë “lobin shqiptar”, siç e ka krijuar ate edhe Joseph DioGardi në Amerikë. Për Evropë, ne mund të krijonim degën e tyre, por jo të krijonim një “lob” të ri për Evropën, sepse e dimë çfarë tensioni të lartë ka patur Serbia, që t`a fusë dorën e saj në mes të shqiptarëve.

Ne, duhet të kursejmë këtë investim të Serbisë në Evropë, kur e dimë se Serbia ka bërë ç`është e mundur që të vie me lakenj të saj deri në qendër të Evropës.

Po t`i marrim vetëm apelet e Skender Shalës, në Zvicër, do të shohim se ai në të vërtetë dëshiron të themelojë një “lob” për Kosovën, por “lobi” nuk duhet të kufizohet vetëm në një ndarje administative të tokave shqiptare.13

Shteti shqiptar është para Kosovës; para Maqedonisë shqiptare; para Çamerisë dhe Kosovës Lindore; para Sanxhakut; para tokës shqiptare të Malit të Zi; dhe ata që kuptojnë rolin e iniciativave në bazë të nivelit rajonal, do ta kuptojnë se është vetëm një insiativë lokale me diapozon ndërkombëtar. Kjo do të thoshte të ngriteshe mbi një kodrinë të vogël të një province e të bërtasësh në nivelin evopianë. Ata e dinë se këto ndarje gjeografike rajonale të tokave tona amtare, është bazë për thirrjet tona në atë nivel, e cila duhet të aktivizohet edhe në nivelet e tjera gjeografike. Pra, në qoftë se thirret “në nivelin kombëtar”, duhet paraprakisht të keshë një nivel të tillë. E dyta, kjo ndarje rajonale e gjeografike, është logjikë e ndarjes dhe e shkatërrimit të tokave tona; e shkapërderdhjes së energjisë sonë kombëtare nëpër terene të vogla, dhe kjo nuk ka të bëjë aspak me logjikën e përparimit, e zhvillimit dhe bashkimit të kombit. Në qoftë se ne kemi një rini shumë të mirë, siç thotë Skender Shala, në atë shkrim,14 pra një gjeneratë të shkëlqyeshëm ekspertësh, që kanë specializuar edhe në shtetet më të zhvilluara perëndimore, atëherë duhet të krijohet një “lob” i tillë jo vetëm për Kosovën, por për të gjitha tokat amtare, sepse nuk është uj ku notojnë këta peshk të mëdhenj. Peshku i ynë shqiptar duhet të notojë nëpër oqeane, jo nëpër përronj. E mora si shembull Skender Shalën, të cilin e njoh, siç e njoh Himë Shalën, apo Miftar Shalën. Ai i ka kushërinj. Ne, po e marrim një tjetër prej kësaj inicitaive, Xhafer Ahmetaj nga Novegjia, prej tërë mërgatës mbarëshqiptare.

“Ky skllavërim mentaliteti”, siç thotë Xhafer Ahmetaj, 15 “duhet stopuar”, jo për tërë mërgatën mbarëshqiptare, por nëpër të gjitha ndarjet administrative të tokave tona. Jo të krijojmë “Lobin e mërgatës mbarëkombëtare”, por të krijojmë levën partiake të mbarë kombit shqiptar, në drejtim të Evropës. Jam mjaft i qartë!…

Sado që janë miqtë e mi, Skender Shala, Xhafer Ahmetaj, sikur Skenderbeg Klaiqi, Sami Fejza, Musa Tolaj, Asllan Dibrani, Erjon Elezi, shefi i Portalit të dhënë nga ne, “Shqipëria Jonë”, etj. u detyrova t`ua nënvizoj një nëvizim të qartë se nuk duhet imituar apo kopjuar emërtimet e mëparshme, si p.sh. Lobi, sepse kjo ka qenë një gjë e arësyshme në Amerikë (SHBA), por jo në Evropë, sepse kontinenti është ndryshe, ka armiq më të mëdhenj, si Rusia, Serbia, Greqia, Turqia. Lobi nuk mund të kthehet në forcë, ndërsa partia, lëvizja apo lidhja mund t`i ndërrojë mjetet e veta.

Miku im, Xhafer Ahmetaj, më është përgjegjur menjëherë se “çështjen e kopjimit e të emërtimit e mbronë vetë ligji”, ndërsa mendonte se “në rastin e shprehjes Lob, nuk ka të bëj asgjë me kopjim apo thyerje ligji”. Por, po i shpjegojmë se kjo gjë është një analogji e vërtetë krijimi sikur të krijohej “Lobi shqiptaro-evropian”.

Ai e kishte si propozim “një kulm organizativ”, për mërgatë. Në tubimin e radhës shumica vendos për emrin, platformën dhe detajet e tjera. Pra, “thirrja për unitet nuk është ideologji e re dhe e askujt”, është “një thirrje e sinqertë nga halli i madh i kohës dhe nevoja për një autonomi për mërgimtar-siç thekson ai, sepse “jemi të lodhur nga organizatat politike që luftojnë interesat familjare e klanore!”.

Prandaj, po e përfundoj, se kundërshtarët tanë dhe këlyshët e tyre nëpër tokat shqiptare, po na e fusin në kokë të dhënen kryesore e të qëllimtë të tyre, që ne të organizojmë “një Lob për mërgatë”, sepse edhe ata kanë marrur prej nesh sa kanë dashur, dhe duan “të harrojnë” me qëllim, se mërgata jonë ka një dorë mjaft të lartë të shqiptarëve dhe vetë mërgata është diapozoni i dy të tretave të shqiptarëve!!…

Në Amerikë nuk kanë jetuar dy të tretat e shqiptarëve, e në Evropë janë dukshëm më shumë, pra janë 15`000`000 shqiptarë. Evropa është vendi ku jetojmë…

Po e them hapurazi se nuk jemi për “Lob”, por personalitete dhe forcë politike, të reja e të papërdorura, që kur të “ngulemi” krahas veprimtarisë së të gjitha forcave politike rajonale shqiptare, do të bëjmë një BUM të madh, në Evropë!

Ne nuk na frigon askush dhe nuk i jemi friguar asnjëherë askujt. Do ta themi fjalën tonë, pa marrë parasysh se a do të na ndëgjojnë dikush, apo jo!…

1 Shikoni të gjitha punimet e mija, në radhë të parë, të gjithë artikujt për “Maqedoninë shqiptarë”, në faqen provizore http://www.brahimavdyli.ch/maqedonia-shqiptare-11/.

2 Shiko faqen e tyre, të cilën e kam kritikuar disa herë, e ata vazhdojnë më tutje, pa e marrë vesh këtë çështje dhe e mbajnë faqen e tyre në FB “10`000`000 SHQIPTARË NË BOTË”, te http://www.facebook.com/10000000-SHQIPTARË-NË-BOTË-166376510108140, të krijuar me 6 shtator 2011.

3 Shikoni edhe faqen tjetër, “Mërgata e mëmëdheu”, në http://www.facebook.com/groups/417888255075000/mërgata-dhe-mëmëdheu, e cila është “Geschlossene Gruppe” me 602 anëtarë dhe 49 miq të mi.

4 Shikoni vlerësimin tim te Vilma Markaj rreth këtyre shifrave, në http://www.facebook.com/Vilma-Markaj, duke e cekur gabimisht prej meje shifrën prej 100`000 shqiptarë të Italisë, në vend se ta shënoj 1`000`000.

5 Po t`a keni një dorëshkrim të Avni Deharit, udhëpërshkrimit të tij nëpër Turqi, do ta kishit parë si takohet me shqiptarë. Ai i ka parë edhe këta “llaz”, pra pellazg, që e kuptojnë shumë më mirë gjuhën shqipe, por nuk e shkruajnë.

6 Sikoni vetë statistikat ndërkombëtare për përqindjen e popullatave të këtushme nga tashëgimia e hershme ilirike.

7 Shikoni veprën time “Mërgata shqiptare e Zvicrës dhe roli ti tyre”, Brezi`81, Prishtinë, 2011, e cila e ka shifrën të ndryshuar nga redaksia, në “kosovarë”, çka nuk është e vërtetë, por “shqiptarë”.

8 Shikoni shkrimin tim në të gjitha organet e internetit, p.sh. http://www.ikvi.at/kontribut-intelektual-për-inegritetin-dhe-unitetin-e-kosovës/, e cili, vetëm aty është lexuar 158 herë.

9 Bashkangjitur me këtë punim e keni këtë fotografi të montuar.

10 Shiko deklaratën e Martin Çunit, në FB, http://www.facebook.com/Martin Cuni, kur flet për Kosovën, e cila u mohua nga UNESCO, me datën 9 nëntor 2015, mbi artikullin: http://www.pampress.com/obama-kosova-do-te-ishte-ne-unesco-sikur-te-kishte-diplomaci-me-te-pjekur/.

11 Shikoni artikullin e gazetës Debat, nga Fahrri Xharra, “Ra UNESCO dhe u pamë”, të botuar 11 nëntor 2015, http://debat.al/ra-e-unescou-pame/, nga i cili merret kjo thënie.

12 I njëjti shkrim, në fillim.

13 Shikoni artikullin e Skender Shalës, “Apel për organizimin e Lobit shqiptar në Evropë”, të botuar në Nëntor, 2015; në Portalin “Shqipëria jonë”, http://shqiperiajone.blogspot.ch/2015/09/apel-per-organizimin-e-lobit-shqiptar.html.

14 Po aty, më tutje.

15 Në të njëjtin portal, Xhafer Ahmetaj, “Propozim për takimin e përfaqësuesve të mërgatës mbarëshqiptare, me 20.02.2016, në Gjermani”, të nxjerrë me 14 shkurt 2016, në http://shqiperiajone.altarevista.org/propozimi-per-takimin-e-perfaqsuesve-te-mergates-mbareshqiptare-20-02-16gjermani/

[the_ad id=”6025″]

[the_ad id=”4118″].

PROPOZIMI PËR TAKIMIN E PERFAQSUESVE TË MERGATËS MBARËSHQIPTARE, ME 20.02.16,GJERMANI

PROPOZIMI PËR TAKIMIN E PERFAQSUESVE TË MERGATËS MBARËSHQIPTARE, ME 20.02.16,GJERMANI

xhafer-ahmetaj

Të gjithë pjesëmarresit, paraqesin me shkrim idetë dhe propozimet e tyre ne lidhje me formimin e një Lobi apolitikë,të shpjeguar në vijim:

Këshilli organizativ i tubimit:fton për bashkim, mbarë diasporen shqiptare, pa marrë parasysh ideologjitë,mendimet dhe synimet e tyre!(ftesat gjenden në portalet e ndryshme dhe nder tjera në FB-tim)

Adressa e tubimit:
Basler Str.142, D-75540
LØRRAG-GJERMONI
Data:20.02.2016
Ora: 12:00

PËRSHENDESIM PËRZEMËRSISHTË TUBIMIN ME QELLIM TEJETË POZITIV, PËR MËRGATËN MBARËSHQIPTATE

Pikëpamjet tona në lidhje me organizmin në fjalë:Idetë & propozimët.

Roli dhe përfaqesimi im në këtë tubim:

Jam një nder organizatoret e themelimit të një Lobi mbarë-mergimtarë ,apolitikë dhe afetar.Përfaqesoi vullnetin tim të flakët,celulen organizative të themeluar në vendin ku jetoi, rrethin shoqeror të një komunikimi verbal në FB me mbi 2000 veta, etj.
Përmjes komunikimit verbal në FB dhe formave tjera, kemi gjetur njerezit,vullnetin dhe gjuhën e përbashkët me bashkëatdhetar qe mendojnë njesoi.

Aresyet e angazhimit tim:

Populli shqiptar u çlirua deri diku, nga një armik i egër.Pas këtij çlirimi, NE u poshtuam nga armiqët tjerë,si:
-Vetëvetja,gjveshja nga identiteti,epshi për tu pasuru me çdo kushtë, korrupcioni,krimi,sindroma Stokholm ,varfëria e vetëdijes dhe një sër faktoresh tjerë :psiqik-gjenetik-kulturor!

Është koha të mendojmë, si Rilindasit Kombëtar ,që dikur na e gatuan këtë shpirtë Kombëtar,duke shitur edhe shtepinë, për ta bërë shtetin.Ata na bashkuan edhe kur ne betoheshim në armik.
Paslufta, na solli në pragë të votrës dhe qeverisë,njerez që bëjnë të pa mundurën, për të shitur nderin dhe shtetin për të ndertuar villën e tyre luksosoze dhe për të rahatuar vargun e dashnorëve, etj.
(vlenë për fajtoret.Rrespekt për të ndershmit e rrallë)
Ky skllaverim i mentalitetit,duhet stopuar.
Nga kush duhet stopuar?

Nga cilido nga Ne , që pranojmë çlirimin tonë nga vetja dhe akseptojm ndryshimin.
Nga cili do nga Ne, që duam me shpirtë Atdheun dhe obligimet ndaj tij.
Nga cili do nga Ne, që do veproi si ,Rilindasit tonë të dikurshëm.
Nga cili do nga Ne, që nuk do pranon përbuzjen,rrënimin dhe poshtrimin e ardhmërisë së Atdheut!

Aresyet për optimizëm:

Jemi me të vertetë popull me tradita të vecanta.Për krenarinë dhe rezistencën tonë, duhen shpjegime me ditë të tëra.
Një popull i mbajtur në kafaz për mbi 623 vite, por i pa thyer, në gjuhë,traditë e kulturë.
Popullit tonë, nuk i mungon asgjë tjetër përvec lidershipit të ndershëm dhe vullnetit të mirë për tu organizuar më shumë, në mënyrë që të keqën ta zavendesoi e mira.
Popullit tonë i duhet një ekonomi e fortë dhe kthim besimi.
(…)

Pjesëmarrës qe kan konfirmuar takimin:

-RTK nga Kosova.
-Perfaqesues të shoqatave,partive,klubeve,kulteve (…)
-Edhe shumë intelektual e bashkëatdhetar nga mbarë bota.

Propozimi dhe mbeshtetja e jonë për themelimin e një kulmi të përbashkët organizativ.

1.Organizimi të jet apolitikë
2.Emri i organizatës:
Alternativ1:,,Lobi Euroatlantik Shqiptar,,(LEASH)
Alternativ2:,,Lobi Diaspores Shqiptare,,(LDSH)
Alternativ3:,,Lobi Mërgatës Shqiptare,, (LMSH)

3.Platforma e përbashkët organizative të mbartë me veti s,paku këto shtylla organizative:

Llojet e lobimit

1.Interesa të organizuar në fushën e ekonomisë,punës &biznesit.
2.Interesa të organizuar në fushat sociale.
3.Interesa të organizuar në fushën e kohës së lirë .
4.Interesa të organizuar në fushën e fesë, kulturës dhe shkencës .
5.Interesa të organizuara në fushën e vullnetarizmit dhe humanitetit.
6.Interesa të organizuara në fushën shoqerisë intelektuale:-themelimin e një ode intelektualesh.
7.Interesa të organizuara në fushën e një mediumi mediatik të pa varur e ndikuar nga politika.
(…)

Disa nga detyrat:

*Prezantimi i organizatorëve.
*Përcaktimi i rendit ditës:Iniciativa për themelimin e një Lobi të përbashkët.
*Prezentimi i strategjisë se veprimit të mergatës në një kulm të përbashkët.
*Prpopuzimi për votim.
*Themelimi i një kryesie
*Themelimi i grupëve punuese për të gjitha fushat e veprimtarisë.
*Themelimi i një platforme/programi.
*Themelimi i një selie qendrore, e cila operon me organizim, standart profesionalizëm.
*Themelimi i rrjetit kordinues me të gjitha shtetet e Evropës/botës.
(…)

*Selia qendrore organizative e Lobit.

Alternativ a:
Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës(SH.B.A)
Aresyet:
Pervoja e Lobit aktual Shqiptaro-Amerikanë, eksprienca e tyre shumëvjeqare dhe miqësia besnike e Sh.B.A-ve kundrejt popullit tonë, i jap një konsiderim serioz dhe të besueshëm qe vllëzerit tonë nga Sh.B.A-të, të kan nderin qe të fusin nën ambrrellën e përgjegjësisë tërë platformën organizative te Lobit në fjalë.
Kjo do të lehtesonte fillimin e një punë të mirëfilltë dhe do të merrte jehonë serioze dhe positive në opinionin e përgjithëshem mbarëkombëtar.

Alternativë b:
-Në Evropë, në vendin ku jetojnë më shumë shqiptarë!

*Priramida e Lobit dhe rrjeti organizativ:
Për të arritë deri tek perfundimi i një organizmimi të mirëfillët, është shumë e nevojshme perkrahja e c,do njërit dhe me së shumti: rinia,niveli intelektual dhe ai afarist.

*Disa nga anët dhe arsyeshmeritë pozitive të formimit të këtij Lobi:

-Lobi i lartëpërmendur është: obligim moral, qytetar dhe patriotikë për c,do shqiptar!
-Lobi i lartëpërmendur është autonomia kulturore e Mërgimtarëve.
-Lobi, lehteson bashkërendimin e punëve dhe detyrave të mërgimtarëve, në të gjitha sverat e lloit të lartëpërmendur të lobimit.
-Lobi,lehtëson bashkërendimïn dhe koordinimin e punëve në mes të ministrisë së diasporës dhe mërgimtareve.
-Lobi, lobon në fushat e ndryshme të cilat kan të bëjnë me randesinë e nevojës për mirënjohjen e ceshtjes së mergimtarëve dhe vet Atdheut tonë.
-Lobi, është emruesi i përbashkët i forcave tona të përbashkëta.
-Faktet se edhe shumë vende tjera, kan Lobe aktive në jeten e mergimtarëve tyre, përforcojnë vullnetin tonë për organizmim.
(…)

Përshendetje të gjithë atyre qe po derdhin djersen e mundin për këtë organizim ,dhe në veqanti përshendetje të gjithëve atyre qe kan jap pelqimin në FB tim, tek Musa Tolaj, Skender Shala, Skenderbeg Klaiqi,Sami Fejza dhe rrjeti i gjërë organizativ.

Xhafer Ahmetaj
Norvegji
Mob:0047 92814128

 

[the_ad id=”4118″]

Lajm i madh per kombin tonë,Haga pranoi Dosjen e Çamërisë

Lajm i madh per kombin tonë,Haga pranoi Dosjen e Çamërisë

cameria

Lajm i mirë për Kombin ! Gjyqi Ndërkombëtar i Hagës, pranon dosjen e Çamërisë, për rikthimin e Çamëve në trojet e veta.

Prokuroria e Gjykatës Ndërkombëtare në Hagë, sot e pranoi Dosjen e Çamërisë, për rikthimin e Çamëve në Trojet e tyre! Është një ditë e mbarë, dhe një çast historik, tha kryetari i Shoqatës Demokratike “Çamëria”, qendra në Hollandë, Festim Lato.
Në këtë çast historik për kombin dhe atdheun, Foli edhe Koço Danaj, një emër i nderuar i kombit, duke e cilësuar ditën e sotme, si ditën ma të bukur në jetën e tij, dhe një fillim të mbarë, për zgjidhjen e çështjes çame.

Në këtë akt historik, të dorëzimit të Dosjes Çame, në tre gjuhë, Anglisht, Gjermanisht, dhe Frengjisht, dosja brenda ka gjenocidinn grek kundër shqiptarëve etnik të Çamërisë, të pranishëm në këtë akt historik, qenë patriotë të shquar çamë, si dhe shqiptar nga Presheva, Medvegja, Prishtina, Shkupi, Ohri, Tetova, Vlora, Tirana, Ulqini, Prizreni e Arta dhe Janina.

Këtë akt historik të dorëzimit, dhe të pranimit nga Prokuroria ndërkombëtare e Hagës, e Uruan dhe e përqafuan, politolog, historianë, Shkrimtarë nga Çamëria, Shqipëria edhe Kosova, si dhe patriotë të kësaj nisme të madhe historike. Jam e përlotur sot nga gëzimi, u shpreh një nënë çame e ardhur nga Janina, s´e pas 72 vjet gjenocidi mbi çamët, po zbardhet drita e diellit shqiptarë! Uroj u shpreh Qemal Kryeziu, mësues në Hagen, që Gjygji Ndërkombëtar i Hagës, të jetë në dobinë historike, të bashkimit të Çamërisë me Shqipërinë, ndërsa në emër të Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës, këtë akt historik, e përshëndeti, Rrustem Geci, nga Dortmundi. Urime Çamëri, dhe urime Shqipëri qenë të gjitha brohoritjet.

[the_ad id=”4118″]

Alba Prifti, gazetarja shqiptare që punon në CNN

Alba Prifti, gazetarja shqiptare që punon në CNN

Alba-prifti

Thuhet se, gazetaret kanë sediljet e para teksa zhvillohet historia e botës. Është përgjegjësia jonë të tregojmë të vërtetën siç ndodh.

Nga Anxhela Devole

Është shqiptare dhe prej 15 vitesh jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ndërsa prej 8 vitesh punon te rrjeti gjigant CNN. Fjala është për Alba Priftin. Ajo u shpërngul me familjen në Amerikë kur ishte 15 vjeçe dhe që në shkollë të mesme kishte ëndërr CNN-in. Pasi u diplomua, ëndrra iu bë realitet. Synimet i kishte të mëdha, por eksperiencën, e cila ishte e domosdoshme për të hyrë në këtë redaksi, e kishte shumë të paktë. Megjithatë, ajo thotë se, “fakti që isha në godinën e CNN ishte avantazh.” Aktualisht, ajo është pjesë e departamentit të quajtur “International Newsgathering”, ku puna e saj është mbledhja e informacioneve, detajeve, fotove, videove për lajmet më të fundit nga bota. Ky departament është pika e parë e kontaktit mes gazetarëve të shpërndarë nëpër botë dhe qendrës së CNN-it në Atlanta. Në intervistën për gazetën “Shekulli”, Alba tregon se si arriti të bëhej pjesë e departamentit të CNN, duke kujtuar momentet e largimit nga Shqipëria dhe mbërritjen në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Kur jeni larguar nga Shqipëria?

Jam larguar në 11 mars të vitit 2000. Pas një procesi 1.5 vjeçar të bërjes së dokumenteve dhe intervistave, unë bashkë me familjen, u shpërngulëm në Lakewood, Ohio.

Keni kujtime nga ajo periudhë kur ishit këtu?

Kam shumë kujtime, sepse isha gati 15 vjeçe kur u largova. Shumë gjëra që janë pjesë e themelit të karakterit tim dhe sot e kësaj dite, janë rezultat të ambientit dhe kulturës shqiptare. Kujtimet më të bukura janë ato të shkollës, të të rriturit pranë kushërinjve dhe të afërmve. Muajt e verës që i kaloja në fshat te gjyshi me motrën dhe me kushërinjtë e mi. Të qënurit kaq larg nga të gjithë më ka bërë t’i çmoj akoma më shumë ato kujtime.

Si ishte jeta juaj këtu, adoleshenca, studimet?

Pjesën më të madhe të adoleshencës e kam kaluar këtu në Amerikë. Në Tiranë mbaj mend ato ditët kur sa po filloja të rebelohesha, kur fillova të frekuentoja lokalet afër shkollës gjatë ditës. Ndërsa pjesa që jetova këtej, qe komplet ndryshe. Mu desh të rritesha para kohe në një farë mënyre, për të ndihmuar prindërit që nuk flisnin mirë anglisht. Në fillim shkonim kudo bashkë. Për të blerë makinë, për të blerë ushqime, te parku për t’u argëtuar. Në çdo vend dhe për çdo gjë, unë dhe motra ime më e madhe ishim mbështetja kryesore e prindërve, si dhe ata e jona.

Si e kishit menduar Amerikën dhe si e gjetët?

Siç ndodh në këto raste dhe unë mendoja se Amerika do ishte si në filma. Prisja të shihja Zak Morris në korridoret e shkollës dhe mot tropikal si në Bayëatch. Hamendësova se do kisha shumë shoqe me flokët bionde dhe sytë blu. Pastaj, kur u ul avioni në fillim të marsit dhe kishte akoma goxha borë gjithandej, m’u prishën të gjitha ëndrrat. Lakewood, duke qenë pranë liqenit Erie (që është me përmasa sa deti Adriatik) dhe shumë në veri, ishte gjithnjë shumë i ftohtë deri në prill. Në shkollë kisha vështirësi me gjuhën, si dhe me kulturën. Në një gjimnaz të madh si ai që hyra unë, e pata të vështirë të bëja shoqëri të ngushta menjëherë.

Si arritët të punonit për CNN?

Që në shkollë të mesme e kisha ëndërr CNN-in. Nuk më shkonte kurrë në mendje që mund të pranohesha pa asnjë eksperiencë punë ndaj dhe nuk aplikova fare aty fillimisht. Por, një mik i mirë që studionte të bëhej prift në të njëjtin universitet si unë, më inkurajoi ta provoja. CNN-i ofron vende pune për nxënës të sapo diplomuar, fillestarë po themi, dhe kështu hyra dhe unë.

Cilat ishin vështirësitë që hasët në fillim?

Në fillim, kisha dëshirë të bëja shumë, por mundësitë i kisha të pakta. Sepse nuk njihja njeri në sektorët e ndryshme të CNNit dhe nuk kisha si të ecja përpara. Kjo mund të më kishte dekurajuar, por kur e mendoja që kisha një shans të mirë për të ngulur rrënjët në një nga organizatat më të mëdha të medies, më vinin vetë forcat dhe idetë për t’i ndryshuar gjërat. Fillova të pyesja kolegët dhe punonjësit e kafenesë “Starbucks” për referenca. Dhe fillova të kontaktoja gazetarë, drejtorë, redaktorë që punonin në godinën shumëkatëshe të CNN-it, duke e filluar muhabetin me: “Ne nuk njihemi, por ja po prezantohem tani….”. Nuk po përmend këtu vështirësinë e të qënurit 12 orë larg prindërve dhe motrës. Më merrte malli pa fund për ta, dhe akoma më merr, megjithëse i shoh më shpesh tani. Por në ato kohë, rrogën e kisha fare të vogël dhe ëndrrat shumë të mëdha.

Na tregoni më tepër rreth punës suaj…

Punën e kam me shumë pasion dhe të bukur. Si redaktore e lajmeve nga bota, përgjegjësia kryesore është mbledhja e informacionit dhe lajmeve, kudo që ndodhin. Thuajse të gjithë kolegët e mi flasin një gjuhë të dytë e të tretë dhe të gjithë bashkë, ne mbledhim dhe përpunojmë lajme të temave të ndryshme. Kjo përfshin dhe redaktimin e materialeve vizuale, si video dhe foto. Për shembull, kur ra termeti në Japoni në 2011-n, ishte sektori im ai që u angazhua me përgatitjen e fotove dhe videove, që më pas u transmetuan në televizion dhe u publikuan në faqen e internetit.

Vendimi

A do të ktheheni ndonjëherë për të shërbyer në gazetarinë që bëhet këtu? Jam krenare për origjinën time dhe do isha po aq krenare të punoja si gazetare aty, por jetën tani e kam këtu. Po të kthehem do ta filloj nga e para në Tiranë dhe ky lloj vendimi kërkon kurajë, që unë nuk e kam gjetur te vetja tani për tani. Si do e cilësonit punën e gazetarit, duke bërë një krahasim në këto dy vende? Është e vështirë të krahasosh gazetarinë amerikane me atë shqiptare. Që nga formati, si dhe prezantimi ato ndryshojnë shumë. Por ajo që uroj të vazhdoje t’i shtyjë përpara gazetarët është dëshira për të informuar publikun dhe ruajtja e së vërtetës.

Thuhet se, gazetaret kanë sediljet e para teksa zhvillohet historia e botës.

Është përgjegjësia jonë të tregojmë të vërtetën siç ndodh.

[the_ad id=”4118″]