Get a site

Fjalimi At Gjergj Fishtes ne Konferencen e Paqes ne Paris 1919

Pjese nga fjalimi i mrekullushem qe Poeti Kombetar At Gjergj Fishta mbajti ne kete konference: “Prej brigjeve gjëmuese të Euksinit e deri në borën e amshueshme të Alpeve Julie; prej brigjeve bubulluese të Ekrakeraunve e deri ndër karma të thepisuna të Karpateve, ende të rime me gjak njeriu, në ato shekuj të kaluem, banonte ajo familja e madhe trako-ilire, në namë e në za në histori të fiseve dhe të kombeve

Gjergj FishtaPikture origjinale historike e portret nga mjeshtri Prof. Guljelm Mosi dedikuar “At Gjergj Fishta O.F.M. ne Konferencen e Paqes Versailles – Paris 1919”. Eshte nje kompozim origjinal qe nuk ekziston ne asnje fotografi por e bazuar veten ne histori. Olio su tela, 70×100.
Pjese nga fjalimi i mrekullushem qe Poeti Kombetar At Gjergj Fishta mbajti ne kete konference: “Prej brigjeve gjëmuese të Euksinit e deri në borën e amshueshme të Alpeve Julie; prej brigjeve bubulluese të Ekrakeraunve e deri ndër karma të thepisuna të Karpateve, ende të rime me gjak njeriu, në ato shekuj të kaluem, banonte ajo familja e madhe trako-ilire, në namë e në za në histori të fiseve dhe të kombeve (…) Ky popull asht bash ai populli i vogël shqiptar, aq pak i njohun dhe aq zi i gjykuem në Europë. I vjetër sa fosilet, sa stalaktitat e shpellave jehuese të maleve të veta vigane, dhe i lindun të thuesh prej vetë rrenjeve të vjetra, ai asht sot zot autokton i pakundershtueshëm i tokave të veta.

Kanuni i Lekë Dukagjinit

 

[the_ad id=”4118″]

Komento rreth shkrimit