Indifërentizmi, ky opium i damkosur intelktual dhe mbarë kombtar?!

Bota vuan shumë, jo për shkak të njërzve të kqinjë, por për shkak heshtjes të njërzve të mire”!- Napolan Banaparta

Kurr skemi pasur më shumë intelektual analfbet e qyqar së sa sot, me të cilët as në parajzë nuk shkohet!

Tani i befasuar dhe i mllefosur nga akademitë tona, për indiferentizmin e tyre të pakuptimt për mosangazhimin e tyre në këto proçese delikatë, kjo smund të ketë emër tjetër vetëm së një çthurje me papërgjegjësi morale e nivelit më të ultë intelektual të kohës!

-Fatkëqësisht ky është realitëti i hidhur dhe shumë i pakuptimt! Sëpse kurr skemi pasur më shumë shansë të shkojmë përpara, duke i zhvilluar kombin si kombet tjera në Europë.

Asnjëhëre gjatë histories, nuk kemi pasur më shumë intelektual, profesor, doktor, akademik, kuadra të larta si tani! Kur dihet së shumë politika shtëtërore, nga akademitë e shkencave burojnë. Kurse ne presim, së çbëjnë tjerët për ne!

Të qetë bëjmë sehir, para gjithë këtyre situatave sikur nuk kanë fare të bëjnë me neve, sikur asgje s`po ndodhë !!!

At Gjërgj Fishta shkruante në atë kohë: Shqipetart hajnë fiq e kastraveca, e qesin petlla me uji!

Ja shifeni sot këtë rrëmujë, të gjithë veprojnë me të njëjtin recëpt, nga e njëta kuzhinë por në forma të ndryshme, disa nëntokë e disa mbi tokë, sikur të ishin dresuar në të njëjten shkollë me të njëjtin program, kush më shumë e kush më pak, bashk në hajni, korrupcion, krim, grabitje, dhe në shumë shëmti tjera. Dhe gjitha këto bëhën nga një grup i vogel me elegancën më të madhe profesionale, demagogjike e institucionale, pa ju futur kujë therrë në këmbë!

Edhe sot mbas kaq vitëvë, të gjitha institucionet udhëheqën nga mafija me melitantët e vet, duke zhytur vendin drejt e në humnër! – Por kjo kështu është, kur mungon profesinalizmi.

Droji së kjo çthurje, nga ky ujem i këti soji, ka rrezik të bëhet kronike, dhe pastaj na i mori lumi të mjellurat me shumë mundime e sakrifice gjatë shekujve deri me sot!

-Sot qytëtaret me të drejtë janë të shqetësuar nga kjo politikë që sjellë pasiguri!

Po si të ketë zhvillim kur as një qevëri nuk ka politika me program zhvillimor, nuk kanë vizion e strategji në asnjë drejtim?!

Populli thot: katundi që shifet, nuk do kallauz.

Shifeni parlamentët tona, vitë me radhë, në vend që të debatohet për çështje parimore, ata merren me çdo gjë tjetër, por aspak për çfar janë të thirrur dhe emruar nga vota e popullit! Kjo tregon më së miri së nuk janë të denjë ta përfaqësojnë, e lërë më të ndërtojnë shtët. Parlamentët, më tepër përngjajnë në klube grindavecësh, së sa në qevëritarë. Aty, vetëm theksohen interesat përsonale, dhe lufta për pushtët!

– Kjo rremujë e pakuptimt ndodhë atëhere kur, mungojnë doktrinat e mirëfillta intelektuale, por në anën tjetër edhe indifërentizmi qytëtar që duron dhe nuk kërkon njërzit e duhur për vendin e duhur!

Mendoi së gabimi është bërë qysh në fillim, duke formuar parti militante, pa ditur së çjanë ato dhe në shërbim kujë duhet të jenë, dhe paditur së çfarë është demokracia. Sëpsë krejtë partija është lidërizëm, bajraktarizëm me shërbysë.

Kur dihët së këto parti nuk kanë kuadra të mirëfillta as për një kooperativë bujqësore, e lërë më për shtët. Atëhëre dalin çartë qëllimet dhe intëresat individuale e grupore, dhe mbajtja ose marrja e pushtëtit me çdo kusht. Prandaj fusin partizanet analfabet nepër vendët kyqe, duke organizur klane që të kenë mundësi të udhëheqin me lehtësi bajraktarizimin provincial!

-Kjo tregon nivelin shumë të ultë, jo vetëm të partive, por në radhë të parë institucioneve me të larta shkencore, duke përfshirë edhe nivelin e ultë të vetëdijesimit qytëtar! Prandej, të gjitha këto rrokullisje, kanë nxjerrë në shësh nivelin e ultë arsimor, në radhë të parë papërgjegjësinë intelektuale.

Kjo katrahur sot, nuk do të thot së kombi shqipëtar nuk ka intelektual të mirëfillt, me vizione të reja për ti qëverisë politikat zhvillimore! Jo jo, por ata nuk kanë shansë të dalin në arenën politike, e para, nuk janë antar të një ,,subjekti politik“ e dyta janë në gjendje shumë të veshtirë sociale, duke qënë të anashkaluar dhe të ngulfatur vazhdimsht nga analfabetizmi ,,intelektualve” nëpër pozita!

-Pra, këto janë pjesërisht disa nga faktët që po e pengojnë zhvillimin e përgjithshmë të vendit.

Cfar mund të shtojmë tjetër këti mendimi pos; ne kemi shumë intelektual indifërent dhe analfbet, e të papërgjegjshëm nëpër institucionet e larta dhe në skenën politike!

Rreziku qendron në atë sikur jemi mësuar të presim gjithëhëre të na ndihmonë dikush, kurse ne vetë lujamë rrolin e të nështruarit, të shtypurit, si të shaluar që me kohë!

Një kategori tjetër zhurmagjijsh, sikur u duhet ta kenë një gropë të hapur përherë që të kenë ku ti gjuajnë plehrat e veta! Disa të tjerë me skepticizëm ushqehën pa gjetur as forcën më të vogel e të dinjëteshme për shoqërinë që i përket! Ka edhe nga ata që thojnë ,,një gjarpër që s`me han mua, rroftë 100 vjet! Ka edhe shumë mbetje, bashkepuntorë të armiqëve.

– Nga kjo del së, ne jemi sot në ketë situatë konfliktuoze, të pa organizuar, të deshpruar, vetëpërdhosur, në një zhgenjim total si të alvinosur!

Skender Shala

Komento rreth shkrimit