Get a site
ILIRET

LISI simbol i Zeusit-Dodones-Pellazge

lisi-yllir

Ylliret – ILIRI.

ILIRI dhe pema e “Lisit” simbol i Zeusit-Dodones-Pellazge.

Popujt më të njohur në historinë e lashtë të Ballkanit dhe autoktonë në Trojet pas Trojës së tyre janë ilirët dhe trakët.
Mbi kulturën, gjuhën dhe tiparet antropologjike të ilirëve në pjesën jugore dhe perëndimore të Gadishullit të Ballkanit, kanw shkruar gjithë shkrimtarët antikë, duke i përmendur në veprat e tyre si popull-besnik dhe trima luftëtarë, quajtur ndryshe dhe të “Bardhë – barbarë”
Emri etnik ILIR simbol i vet Yllit të Zjartë Diellit-Zeus shfaqet që në shek. V p. K
Sipas shumë studiuesve shqiptarë dhe të huaj, pellazgët ishin parardhësit e iliro-shqiptarve, gjithashtu gjuha shqipe njihet si gjuha e parë lindur mbi rrënjet e gjithë gjuheve të tjera IE.

Nga: Mili Butka

 

[the_ad id=”4118″]

About Author

Komento rreth shkrimit