Get a site

ODISE udhëtari me Qeleshe ose Plis

odisea

ODISE udhëtari me Qeleshe ose Plis

Mozaiku i parë, ndodhet në Muzeun Bardo të Tunizis.
Ajo i përket Shekullit II pas Krishtit..
Këtu, Odiseu dhe njerëzit e tij rezistojë thirrjes së Sirenave; Odise udhëtari është i lidhur në direk dhe bashkë me njerëzit e tij, kalojnë Sirenat këngëtare..

Odise ne shume variante statujash apo pikturash paraqitet thuajse gjithmonë me një qeleshe ne kokë. Kjo vërteton se është veshja e tij tradicionale. Odise nuk ishte i vetmi që shfaqet me këtë veshje tradicionale, e cila në ditët e sotme është shenjë dalluese e shqiptarëve. Odise në këtë formë pasqyron një tjetër element dëshmues të kulturës pellazgo-ILire, kulturë e cila është ruajtur me fanatizëm nga shqiptarët deri në ditët tona.

Historia e këtyre heronjve të antikitetit ngjan me historinë e heronjve të Revolucionit Grek, arvanitasve, të cilët edhe pse ishin shqiptarë, përmenden si heronj të Greqisë së Re. Veshja e tyre e famshme, fustanella shqiptare, u bë veshja kombëtare greke. Histori që përsëriten.

Source: https://www.facebook.com/pages/Legjenda-e-Shqiponjave

 

[the_ad id=”6025″]

 

[the_ad id=”4118″]

Komento rreth shkrimit