Get a site

Shteti i Arvanitëve

REVOLUCIONI-ARVANITShteti i Arvanitëve

Shkruan Skender Shala

Libri historianit Jakob Philipp Fallmerayer,”Geschichte der Halbinsel Morea wahrend des Mittelalters” ku thuhet së popullsia greke u zevendesua gjatë përiudhes së dyndjeve sllave (350-800) pas krishtit.
Raca e Heleneve është një ideologji e reme,por fortë mirë e manipuluar nga ana e tyre,të cilet dallohen për manipulatore dhe të pabesë. Në venat e kesajë populate nuk u rrjedhë as një pike gjaku e grekve të vjetër shkruan Fallmerayer.

Sot ky shtët që e vetën e quan rrejshëm, ishtë dhe është depresiv, gjithnjë i tensionuar deri në armiqësi me shtëtin shqipëtar?! Dihet së mbrojtja më e mire është sulmi. Jo po, në ketë rast edhe nga friga, sëpsë po u zbula e vërtëta I mori lumi. Ashtu siq ka thënë Haki pasha; po u zbulua historia e shqipëtarve, turqin e mori lumi! Ja pra ketu është ,,enigma” pse ne si komb na kanë bërë copa-copa, na kanë tjetërsuar, janë munduar të na zhdukin si komb, na kanë vjedhur historin, kulturen duke na bërë edhe shumë të këqija tjera.Tani një pjesë e kombit po e kuptojme së na duhet shumë punë. Pa tjetër së një ditë do ta zbulojmë të vërtëten tonë! Dhe fantomet artificiale e të rrëme do tju bie dushku në vjeshten e vonshme, dimri do ti kalb, prandvera do bulzoi natyrshëm, krejtë ndryshe me pamje të re mbi tokën dhe qiellin e qetë me rreze tjera! Atëhëre kur dihet së shumica janë arvanitë, pse mos ta quajm Shtëti i Arvanitëvë, ky është realitëti. Patjetër të ardhmen do të jetë i tillë! – Sepsë ju luftuat dhe e cliruat atë vend, ju e formuat, e krijuat dhe e ndertuat, madje edhe e keni udhëhequr. Vetëm ju jeni autokton në ato troje, të tjeret janë mbetje turko-mongole, sllave etj. ashtu siq e përshkruan studjuasi astriak Fallmerayer. Vetëm ju jeni që dalloni dukshëm nga të tjertët me ato pamje krshnike e madheshtore, trima me fletë si shqipe mali, me fustanellen, armët ngjesh plot hijeshi, koloriti kostumeve më të bukren në botë! Burra vigajë plot gjallëri, me një qendrim plot madhështi. Të gjitha keto tipare tregojnë dukshëm fisnikrin e një rrace që ka trasheguar brez-pas-brezi vyrtytët më brilantë në gadishullin Ilirik.

Ne vetëm po komentojmë TAPITE e ZOTIT, dhuratë kjo që i dhuroi një kombi të quajtur Arbër, Alban, Shqipëtar, kesajë krijese të Zotit që ne e kemi trasheguar! Prandaj, e kemi me borq të mësojmë e vetëdijesojmë, tia kujtojmë që tjeret na kanë ndarë e tjetërsur, ta ndihmojmë në riatdhesimin e natyrshëm ashtu si a ka krijuar natyra, ta ruajm, ta kultivojmë dhe një ditë edhe bashk ta festojmë festen më të madhe!

 

[the_ad id=”6025″]

 

[the_ad id=”4118″]

Komento rreth shkrimit