Get a site

Aleksandri i Madh,dhe origjina ILIRE

Aleksandri i Madh,dhe origjina ILIRE

Aleksandri i MadhAleksandri i Madh,dhe origjina ILIRE

Nga: Erjon Elezi

Akademiku Britanik William Woodthorpe Tarn, konsidorohet si nje nder shkrimtaret me serioz ne mbare boten per shkrimin e vepres se Aleksandrin te madh.

Aleksandri i shte i biri Filipit (ll) dhe i Olymbias,pra sipas shkrimtarit Britanik familja i perkiste gjakut Ilire,Shqiptar.

Gjat vizites se tij ne vitin 1921 ne shqiperi Wlliam brenda dy vitesh shkruajti librin (Majat e Shales) duke degjuar rrefimin nga nje plak Shqiptar,William ka ber nje pershkrim te sakt reth origjines ILIRE te Aleksandit te madh.

William shkruan se ne ate kohe nuk ka qen Pella kryeqytet i mbreteris se bashkuare,mes Selanikut dhe Emadhis( e madhja-Qytet i madh),por ishte Mati i sotem qe ndodhet ne Malesi te Shqiperise.

Babai Aleksandrit Filipi i dyte,kishte dy shtepi te medha ne Pela dhe Emadhija para se te lindte Leka i Madh (shkruan William Woodthorpe Tarn) dhe mendohet se pas lindjes se Aleksandrit familja u khtye ne Pela Greqi e sotme..Pra mendohet se Filipi ka qendruar ne Mat dhe pas lindjes se Lekes ai e hipi Aleksandrin mbi kal dhe u kthye ne Pela (Greqi e stome).

Filipi ishte krenar per djalin e tij,madje ne daljen e tij publike pas lindjes se Aleksandrit ai deklaroi se do ta bente ate mbretin e botes,Aleksandri do te jet mbreti botes madje akoma me i zgjuar se vet Filipi,ky ishte fjalimi i pare i Filipit pas lindjes se Aleksandrit te madh.Ndersa njerzit parashikonin te Aleksandi nje mbret te forte dhe te pa mposhtur..Me krenarin e tij verbale Filipi i dyte e dergoi ne Greqi Aleksandrin si nje Shqiptar te vertet,ku Aleksandri studjoi,dhe mesuesi i tij personal (ose keshilltar) ishte Aristoteli edhe ky i fundit ishte (gjak shqiptari),pra Aristoteli u perzgjodh nga Filipi si mesues i Lekes.

* P 1, Aleksandri i Madh, WW Tarn, Beacon Press, Boston, 1956 ** “Emadhija” do të thotë në gjuhën shqipe “qytet të madh” *** PP 184, 186, 187, majat e Shala, Rose Wilder Lane. Harper Brothers & Botuesit, New York dhe Londër, 1923
Maqedonasit dhe Greket kane hedhur pretendimin per Aleksandrin e Madhe . Megjithate, siç citohet  në paragrafin e hapjes të librit te William Woodthorpe Tarn , Aleksandri i Madh mund të identifikohet me te drejte si  shqiptar.
[the_ad id=”6025″]
[the_ad id=”4118″]