Get a site

Terheqja e Greqise nga politika e jashtme arrogante 75 vjecare ndaj Shqiperise

Terheqja e Greqise nga politika e jashtme arrogante 75 vjecare ndaj Shqiperise

parlamenti_grek

Terheqja e Greqise nga politika e jashtme arrogante 75 vjecare ndaj Shqiperise

Nga: Alfred Cako
Pas vizites se Metes ne Athine, duket nje zbatice dhe nje reciprocitet i Athines ndaj Shqiperise. Kjo terheqje nga agresiviteti e prepotenca e Greqise, sigurisht qe ndodh nga forcimi i ceshtjes shqiptare ne rajon dhe nga nje pozicion me i dobet i boshtit ortodoks 1 shekullor, Athine-Beograd dhe prej nje konflikti te mundshem turko-grek per kufijte ne Thraki dhe Egje.
Keto tre elemente dhe skenaret euroatlantike te riorganizimit te Ballkanit dhe zgjidhjes se ceshtjes came, e kane kthyer lidershipin pa eksperience politik te Greqise me kembe ne toke, duke dhene shenja terheqje nga veprimet arrogante te paraardhesve te tyre te 6-7 dekadave me pare e deri me sot. Keshtu, parashikohet qe kompjuterat greke te ‘mos prishen’ me ne doganat greke; vula cfilitese apostile te mos jete e nevojshme; patentat shqiptare te jene te vlefshme edhe ne Greqi; dhe qershia mbi torte, do te hiqet Ligji i Luftes;
sigu risht qe po troket ora qe camet te kthehen ne trojet e tyre.
Sigurisht qe Cipras do te mbahet mend gjate mes dy popujve, nese e terheq Greqine nga politika arrogante e ofenduese e grekeve me shqiptaret per 25 vjetet e fundit dhe per te hedhur bazat, nepermjet reciprocitetit dhe ekuilibrit, te rritjes se besimit dhe respektit mes shqiptareve dhe grekeve per te hedhur mbrapa kraheve 100 vitet e fundit te historise ku Greqia shkarkoi shume energji negative kunder shqiptareve, si pjese e njw koalicioni ortodoks per te rrembyer troje shqiptare dhe per te deportuar, shfarrosur e asimiluar te gjithe shqiptaret e Greqise londineze.
Sigurisht, nese do te zgjidhet edhe ceshtja came, me ndihmen e nderkombetareve, shqiptaret e greket mund te ndertojne marredhenie fqinjesie mirbesimi e nje komunikim me respejt recuprok, duke ctendosur kto marredhenie prej ngarkesave te historise per te pare para. Kjo do kerkoje edhe pak presion e krijim kushtesh nderkombetare, rajonale dhe kerkesat e qeverise shqiptare e PDIU, m. qe Greqia te mos terhiqet nga kjo sjellje pozitive qe po tregon aktualisht Cipras.
Arroganca=konflikt e armiqesi; — toleranca dhe drejtesia=ekuiliber e besim reciprok.

 

[the_ad id=”6025″]

 

[the_ad id=”4118″]

Kalaja e Ilios-Trojes?!!!-Lissius-Leshit-Lezhes.

Kalaja e Ilios-Trojes?!!!-Lissius-Leshit-Lezhes.

Alfred Cako

Nga: Alfred Cako

Kalaja e Ilios-Trojes?!!!-Lissius-Leshit-Lezhes. E ndertuar nga pellazget e trasheguar nga iliret, shume studiues serioze mendojne se ajo mund te jete Troja e Homerit. Ka tre kala ‘Troje’ prane tre kalave Skutari ne Ballkan, sic e permend Homeri, ku hyn dhe Iliosi dhe Skutari-Shkodra e sotme, Troja e Shlimanit prane Smirnes (Izmirit) joniane dhe dy te tilla ne Dalmaci. Gjeografia e Homerit eshte me e sakte se historia e tij, ndryshe nga gabimet e historianeve e gjeografeve te mevonshem greke; nuk eshte cudi qe Homeri ka qene nje udhetar i madh. Ai ka folur edhe per hiporboreanet e kontinentit te permbytur me Atlantiden, Thulen. Ai thote se hiporboreanet jetonin 700-900 vjet e kur vdisnin i fusnin me litare ne humnerat ujore dhe shpesh benin vetvrasje nga merzitja me jeten e gjate; Homeri e quante shpesh hete Trojen Ilios. Liesh, nga turqishtja do te thote “kerme”, prej nje legjende me protagonist nje nga dishepujt e Haxhi Bektash Veliut nga Horasani i Persise qe vrau nje dragua i cili kerkonte nje njeri per te ngrene, me short, nga krutanet dhe kur e hodhi nga shpella, fusha e Lezhes binte era kerme; ndoshta guret cikllopike tek permendorja e Beslidhjes Lezhes me 1444, mund te kene qene Portat Skee te Trojes; kete kala e zoteronte Pimpeu gjate Luftes civile me Cezarin; u perpiq ta clironte Mark Antoni per llogari te Cezarit por nuk mundi dhe u takuan me Cezarin prane Lokal Freskut ne hyrje te malores se Dajtit dhe pak dite me pas u munden prej Pompeut prane Erzenit e u terhoqen ne Thesali ku e munden se bashku Pompeun fodull; Iliosi pret te zbulohet e te flase historine e te pareve tane; nese Troja eshte Iliosi yne, bie legjenda greke dhe ngrihet historia e iliro-shqiptareve.

[the_ad id=”4118″]