Get a site

Kuzhina shqiptare ndër ma të preferuarat të javës Inter-kulturore në Fellbach rrethi i Shtugadrdit- Gjermani

Kuzhina shqiptare ndër ma të preferuarat  të javës Inter-kulturore  në Fellbach rrethi i Shtugadrdit- Gjermani

Kuzhina- shqiptare-gjermani

Shkruan Asllan Dibrani

Para ca ditësh në kuadrin  e  javës inter-kulturore  të  qytetit të Fellbachit rrethi Shtugadrdit-  Gjermani , ishte e paraparë një mbrëmje e kuzhinës shqiptare të cilës i paraprini një kurs (mësimi) se si përgatiten gatimet dhe gjellrat tona tradicionale.

u1_Asllan-Dibrani

Dy familje Sylejmani dhe Zogaj në prezantimin e kuzhinës shqiptare në Fellbach .

Organizatorja zonja  Hug, po nga ky qytet, kishte thirrë një numër të madh qytetarësh gjerman ,po edhe të huaj  ku u ndanë shumë te kënaqur me  prezantimin e kuzhinës shqiptare nga e cila shumë të interesuar u informuan më në detale nga  dy familje Sylejmani dhe Zogaj, qe patën rastin të prezantohen me specialitetet tona shqiptare.  Këtë aktivitet  këto dy familje e zhvilluan në  kuadër e  “Shoqatës Shqiptare” të Fellbachut .

Edhe ky aktivitet  thekson zoti Ali Sylejmani ishte një lobim i vogël, por me domethënie të madhe, sepse kishte pjesëmarrës nga shumë nacionalitete.

 

Aty këto dy familje u prononcuan me   bukën  tonë tradicionale , me përgatitjen e  specave te mbushur, flinë që njihet si specialiteti i vetëm tek shqiptarët, po edhe me pite të disa llojesh,  po ashtu si të veçanta nga popujt tjerë.
Organizatorja z. Hug  me ekipin  e vet emisarë për integrim shprehë mirënjohje ,respekt dhe fjalë miradije të përzemërta për kuzhinën shqiptare.
Zoti Sylemani  kishte një  respekt të madh ne atë ambient qe u dëshmuar edhe me prezencën  shumë shqiptarëve  me çka  i falënderuan këto dy familje, që sado pak  u përpoqën te pasqyrojnë  vlerën e   popullit tonë që numerikisht është i madh në Gjermani
Zoti Ali Sylejmani  edhe këtë aktivitet të vogël e quan një  Lobim për çështjen tonë Madhore. Me që është anëtar i kryesisë për Lobin Euro-Atlantik  Shqiptar në  Gjermani , me rastin e disa zërave qe kanë synim përçarjen e Lobit,  ai  theksoi nuk ka mundur,dhe s´do të mund të na e ndaloj kurrë,askush dhe asnjë forcë e errët qe ti realizojmë qëllimet tona, andaj ata zëra edhe janë të dëmshëm, por do ti tejkalojmë.
Prandaj të nderuara motra të nderuar vëllezër mërgimtarë,veproni dhe mos u ndalni,loboni për çështjen tonë kombëtare, aty ku jeni dhe aq sa mundeni është një mesazh i yni qe parim kryesor ta keni kombin tani personalitetin tuaj…

 

[the_ad id=”4118″]

NË ROSENHEIM TË GJERMANISË NË MËNYRË CEREMONIALE U NDANË DËFTESAT E PARA PËR SHKOLLËN SHQIP ME MËSIM PLOTËSUES

NË ROSENHEIM TË GJERMANISË NË MËNYRË CEREMONIALE U NDANË DËFTESAT E PARA PËR SHKOLLËN SHQIP ME MËSIM PLOTËSUES

nxensit-gjermani

Në prani të shumë bashkëkombësve dhe prindërve të nxënësve, si dhe në prani të Konsullit të Republikës së Kosovës në Munih z. Faket Kajtazi, më 17.07.2016,  në mënyrë ceremoniale u ndanë nga mësuesi, Mustafë Krasniqi, dëftesat e para për nxënësit shqiptar me mësim plotësues në gjuhën shqipen Rosenheim të Gjermanisë.

Për ta respektuar shkollën dhe nxënësit, BKAS “Shqiponja” bashkë me nënat motrat kanë organizuar një përgatitje me ushqime tradicionale. Në këtë ceremoni, dhënie dëftesash ishte i pranishëm edhe aktivisti i vjetër, Nokollë Skeli.

Programin e hapën nxënësit me një përgatitje të shkëlqyer, me përformancën e paraqitjes së tyre në skenës. Ndërsa

Nxënësja, Diana Selmani, me paraqitjen e saj shkëlqeu, ku pos tjerash në përshëndetje tha:  -Përshëndetje të nderuar bashkëkombës, prindër, shokë-nxënës të shkollës shqipe dhe i nderuar Konsull i Republikës së Konsullatës së Kosovës në Munih!

Sot për ne, nxënësit,  është një nder i veçantë, që nga atë ditë kur filloi të bie mbi ne një rreze e ngrohtë e ardhur nga qielli i atdheut.

Pra, fillimi i vitit shkollor në gjuhën shqipe për ne, fëmijët mërgimtar, ishte një e mbara, buzëqeshje, krenari, nga që më nuk do të druhemi po do të flasim shqip, vetëm shqip, e do të krenohemi me thënien “ o sa mirë me qenë shqiptar!” .

Më tej në mënyrë të koordinuar përcolli përshëndetjen tek të pranishmit nxënësi Ardit Halili, ku ndër tjera tha: -Bashkëkombës- nxënës të respektuar kudo që jeni ejani e të ngrohemi në rrezet e gjuhës shqipe, gjuhës së parë, gjuhës hyjnore që nga pellazgjikja e deri më sot ka udhëtuar nëpër miliona vështirësi, po ka mbijetuar si gjuhë e perëndisë, kështu edhe një shekull më parë thoshte edhe i madhi  Naim Frashjëri. Kurse ajo që i bëri të emocionuar pjesëmarrësit e pranishëm ishte nxënësja Nora Neimi, me zërin e saj të ëmbël, ku përshëndetjen e përcolli përmes vargjeve të Fishtes:

-Pra, mallkua njai bir Shqiptari, që këtë gjuhë të Perëndisë’, trashëgim, që na la i Pari, trashëgim s’ia len ai fëmijës; edhe atij iu thaftë, po goja, që përbuzë këtë gjuhë hyjnore; që në gjuhë të huaj, kur s’është  nevoja, flet e të vetën e lèn mbas dore.

Ajo që zgjoi kërshërinë e dëgjuesit, me zërin e saj melodik ishte nxënësja, Melda Dauti, ku ndër tjera tha: Po, brez pas brezi e kem ruajtur këtë gjuhë hyjnore,  që na e lanë të parët dhe na shpërbleu vetë perëndia, e ne ta duam si sytë e mallit, se është gjuhë e jona, gjuhë perëndie, kështu tha edhe Fishta:

Në gjuhë shqype nanat tona, që prej djepit na kanë thânun, se edhe shqyp na thanë se Zoti për shqyptarë Shqypninë e fali.

Për të përfunduar përshëndetjen dhe mirëseardhjen e bashkëkombësve , Nora shtoj edhe këtë: Ne si nxënës falënderojmë mësuesin, prindërit dhe të gjithë ata bashkëkombës që e ndihmuan dhe po e ndihmojnë shkollën shqipe, që kjo rreze jete, gjuha shqipe, të mos shuhej kurrë edhe ndër ne, mërgimtarët. Atëherë të nderuar bashkëkombës, mos na e shuani shpresën, dashurin për gjuhën e ëmbël të Naimit, gjuhën shqipe. Ndërsa Diana ju drejtua të pranishmit me fjalën përmbyllës -Po ashtu edhe ju bashkëkombës, që jeni të pranishëm e po na nderoni për këtë fund vit ju falënderojmë për ardhjen tuaj dhe ju përshëndesim në emrin e shkollës shqipe.

Të pranishmit i përshëndeti dhe mësuesi, Mustaf Krasniqi, ku ndër tjera Përshëndeti tërë bashkëkombës, nxënës dhe prindër të nxënësve, si dhe Konsullin e Konsullatës së Republikës së Kosovës në Munih z. Faket Kajtazi. E ndër të tjera tha: Është nder dhe krenari sot para jush të flas për nxënësit e mi, kjo jo vetëm që më nderon dhe më inkurajon, po shoh me një optimizëm se sikur ka zë filli të kuptuarit se gjuha është pjesë e jetës edhe ndër ne mërgimtarët, e më të drejtë fëmijët thanë se është rreze drite. Gjuhë që e ka bekuar vet perëndia, më tej shtoi Krasniqi:- Unë nuk do të shtoja asgjë më shumë se ato fjalë të bukura që i thanë nxënësit e mi, që unë do t’i quaj flamurtarët e kombit tim, Shqipërisë Etnike. Po më lejoni që në emrin tim dhe të nxënësve, po dhe në thirrjen e dikurshme të rilindësve dhe të çdo  atdhetari që u flijua për kombin, Shqipërinë Etnike, të ftoj të gjithë ata bashkëkombës që kanë fëmijët për shkollë t’i dërgojnë në shkollë me mësim plotësues në gjuhën shqipe. E di që nuk mjaftojnë tri orë, mbase dhe kuptoj se sa të ngarkuar janë fëmijët tuaj, por ajo që qëndron në etikën e metodologjisë është se po ta njohë gjuhën e nënës mirë i ka të gjitha dyert e hapura, do ta njoh edhe botën reale.

E, kur është fjala për gjuhën shqipe është një madhështi dhe nder që na ka dhënë perëndia, e këtij nderi ne duhet t’i gëzohemi dhe t’i përulemi si shqiptar. Jo vetëm që është gjuha jonë, po me këtë gjuhë dhe vlerat e saj të çmuara, tërë Evropa e më gjerë është kulturuar, nga që ishte gjuhë e parë pellazge.

Këtë nuk po e them me emocione  vetëm pse është gjuha jonë, po realisht po e thonë shkencëtarët e huaj, të cilët nuk mundin të deshifrojnë me asnjë gjuhë tjetër të gjeturat arkeologjike, këtë deshifrim mundin ta bëjnë vetëm përmes gjuhës sonë shqipe. Kjo dhe duhet të na bënë të ndihemi të nderuar. Andaj kur bota hulumton, e pse ne të mos e duam dhe e respektojmë këtë gjuhë hyjnore, gjuhën tonë, gjuhën shqipe?!

Qoftë e bekuar gjuha shqipe, kombi im,Shqipëria Etnike!

Me këto fjalë përfundoi Krasniqi për t’i lënë fjalën Arta Ymerit, e cila në emër të nënave i përshëndeti të pranishmit me këto fjalë: të nderuar bashkëkombës, nxënës të dashur, ju mësues i nderuar, Mustafë Krasniqi dhe BKAS  “Shqiponja” dhe ju përfaqësues i Konsullatës së Munihut z. Faket Kajtazi!

Kam nderin që në emër të nënave, motrave t’ju përshëndes dhe nxënësit t’i përgëzoj për mbarimin e një viti shkollor në gjuhën shqipe, si dhe marrjen e dëftesave të para në gjuhën shqipe, për mësimin plotësues, që kjo edhe na nderon pa masë!

Kjo për ne është një dhuratë, nga që fëmijët tanë do të ndihen më të fuqishëm, të shoqëruar me gjuhën e ëmbël të shqipes dhe ruajtjen e Identitetit të tyre.

Ne si nëna ndihemi të obliguara të flasim dhe t’i nxisim fëmijët tanë për ta vijuar shkollën në gjuhën shqipe, andaj në emër të nënave bëjmë thirrje te të gjithë bashkëkombësit të mos hezitojnë dhe  arsyetohen për të mos i dërguar fëmijët në shkollën shqipe, po të bëhemi të vendosur dhe ta nderojmë gjuhën kombit me dërgimin e fëmijëve në shkollën shqipe. Kështu ruhemi nga asimilimi, nderojmë gjuhën e të parëve, historinë, traditën, kulturën, gjuhën tonë e lashtë Pelazgo-Ilire-Ariane-shqiptare.

Për fund ju falënderoj për vëmendjen tuaj dhe uroj që thirrja e jonë, si nëna, të ndikoj në vetëdijesimin tonë për t’i dërguar fëmijët në shkollën shqipe! Faleminderit për vëmendje!

Ndërsa fjala e Konzullit, Faket Kajtazi, ishte e shumëpritur nga që siç tha edhe vetë konsulli: dikur ishim të detyruar të shkonim në Konsullatën serbe, po tash më nuk kemi nevojë të shkojmë pasi e kemi konsullatën e shtetit tonë, të Republikës së Kosovën dhe më tej shtoj:

Te dashur nxënës,I nderuar mësimdhënës z. Krasniqi,Te nderuar prindër, bashkorganizatore të kësaj mbrëmje te veçante dhe ju gjithë të pranishëm zonja dhe zotërinj!

Kam nderin dhe jam i priveligjuar, që në emër te Konsullatës se Përgjithshme te Republikës se Kosovës ne Munih t’u përshëndes të gjithë te pranishmit me rastin e shpërndarjes se dëftesa ve te nxënësve  ne shkollën shqipe për mësim plotësues ne gjuhen shqipe.

Pasi qe vet personalisht jam marrur me hapjen e kësaj shkolle përmes Ministrisë se kulturës ne Bavari, Schulamtit dhe Drejtorisë se kësaj shkolle, kur ende isha udhëheqës i konsullatës ne Stuttgart dhe tani nuk munda te jem për shkaqe te ndryshme ne mesin e juaj, kërkoj falje nga nxënësit dhe gjithë te tjerët.

Përndryshe, shfrytëzoj rastin te përshëndes mësimdhënësin z. Krasniqi, i cili në forme vullnetare arriti të filloj dhe mbaroj vitin me një numër te konsiderueshëm nxënësish, jo edhe pa lodhje e plote probleme.

Te lumtë për mundin i nderuar z, Mustafë Krasniqi.

Te gjithë nxënësve iu uroj nga zemra  marrjen e dëftesave dhe uroj qe ne vitin e ardhshëm të jene edhe më të përkushtueshëm për te vijuar mësimin në gjuhen amtare.

Prindërit, te cilët i kane dërguar fëmijët e tyre ne shkolle gjithashtu i përshëndes dhe iu uroj marrjen e dëftesave së bashku me fëmijët e tyre, kurse te gjithë prindërit e tjerë, te cilët kanë fëmijë te moshës shkollore dhe nuk i kane dërguar fëmijët e tyre deri tani, i kisha lutur që mos te presin më se dikur behet vone, sepse fëmijët mbesin pa e mësuar gjuhen shqipe, kulture, gjeografinë, historinë e popullit te vet kaq te vuajtur nëpër shekuj.

Konsideroj, që pasi Qeveria e Kosove nuk ka ende mundësi buxhetore për t’i financuar mësimdhënësit, por vetëm me material dhe programe mësimore, atëherë bëhuni bujar, prindër te nderuar, që ta ndihmoni femiun e juaj, duke e ndihmuar mësuesin me ndonjë ndihme vullnetare, simbolike për koke të nxënësve, sikur që e praktikojnë edhe neper republika te tjera, sepse vetëm shpenzimet e rrugës dhe orët e humbura pak a shume me i mbuluar, ia vlen.

 

Kjo është vetëm formë vullnetare, por vërtetë të punohet pa asnjë përkrahje është vështirë dhe dikur nuk do të ketë sukses as vijimi i nxënësve, apo rritja e numrit te tyre. Më tej dha dhe një argument shtesë se konsullata në bashkëpunim me mësuesin dhe të gjithë bashkëkombësit që janë vullnetmirë do të jemi në shërbim të  kombit, gjuhës po dhe aty ku ka nevojë mërgimtari, bashkëkombësi ynë ne do të bëjmë  të mundurën të jemi me ato mundësi që i kemi dhe na lejohet. Po ashtu të nderuar bashkëkombës, ju mos hezitoni për të gjitha vështirësitë drejtohuni Konsullatën, meqë ajo është për ju dhe ne jemi për t’ju ndihmuar juve për të gjitha atë që ju keni nevojë .

Për fund të pranishmit i përshëndeti dhe uroj nxënësve suksese të mëtutjeshme.

Pas fjalës së Konsullit mori fjalën kryetari i BKAS, Shqiponja, Afrim Xhaferi, ku përshëndeti të pranishmit, Konsullin, nxënësit dhe në veçanti mësuesin, pos tjerash përshëndeti dhe kryesin e BKAS, Shqiponja të cilët  ishin në përpjekje që nga dita e parë e fillimit të shkollës dhe që janë në bashkëpunim me mësuesinë për të ecur përpara vizoni i ynë për shkollën dhe rritjen e nr. të nxënësve, Falënderoi  Nehat Neimin, Bekim Halilin, Fatmir Gashin, Bujar Lajçin; Shukri Selmanin, Valdet Ymerin dhe Sokol Kosumin. Pas kësaj përshëndetje kërkoi nga prindërit dhe pjesëmarrësit që të jenë më të angazhuar për rritjen e numrit të nxënësve.

Fjalën mori edhe veprimtari i kahershëm; Nikollë Skeli, ku të pranishmit i përshëndeti dhe në veçanti mësuesin dhe nxënësit, ku kërkoi që të gjithë të punojmë e shkolla të ec përpara. Me pastaj filloi përgatitja e programit të nxënësve të cilët në bashkëpunim me mësuesin kishin përgatitur, në fillim Grupi i nxënësëve kënduan këngën” Vendi im”, për t’ia lënë radhës Himnit të Shqipërisë që përforcuan me zërin e tyre të ëmbël: Anisa Lajçi dhe Enisa Kabashi, ndërsa me poezinë “Zonja Shqipëri” recituan nxënësit: Ermira Xhafa, Diana Selmani, Melda Dauti, Nora Neimi dhe Laura Imeri, kurse poezia tjetër për “Mëmdheun” recitoi Nora Neimi.

 

nxenesit

Për të bërë më të begatshëm këtë tubim ceremonial, dhënie dëftesash e bëri edhe përformanca e fëmijëve të ciklit të parë,me këngën “Lepuroshi” të kënduar nga Dardan, Gresa dhe Genta Oshlani.

Në dhënien e dëftesave nxënësit morën ngrohtësinë nga kryetari i BKAS Shqiponja, aktivisti, Nikollë Skeli, e për t’u ndier të lumtur ishte urata e Konsullit të Republikës së Kosovës, ndërsa me përqafimin e këndshëm Mësuesi, Mustafë Krasniq ua dha dëftesat. (Shkruan: M.K dhe Arjeta Krasniqi)

 

[the_ad id=”4118″]

 

Deklaratë e LEUSH (Lobi Euro-Atlantik Shqiptar)Freiburg-Gjermani

Deklaratë e LEUSH (Lobi Euro-Atlantik Shqiptar)Freiburg-Gjermani

Lobi Euro-Atlantik Shqiptar

I porsa themeluar LEUSH (Lobi Euro-Atlantik Shqiptar) në hapat e parë të profilizimit t´saj u tejngarkua “NGA KËRKESA PËR TU KYÇUR NE RRADHAT E SAJË NJE NUMËR I MADHË I BASHKËKOMBASVE TANË” nga mbarë bota, përveç atyre të cilët me zemër dhe sinqeritet filluan të radhiten në këtë organizëm  më të ri si kulm organizativ mbarëkombëtarë për shqiptarët në mërgim dhe në tërë trevat autoktone, ndodhi një fenomen i padëshiruar. Në organizatën tonë Lobuese, filluan të infiltrohen individ dhe grupacione të cilët cenojnë sovranitetin e qëllimeve dhe programit të saj. Në konsultim me këshillin nismëtarë te Lobit Euro-Atlantik dhe mbështetnit e sajë u pru vendimi unanim: “Pezullohen të gjitha veprimet, publikimet dhe tubimet në emër të Lobit Euro-Atlantik Shqiptar. Valid është vetëm ai veprim dhe qëndrim i cili është i firmosur nga kryesia dhe Kryesuesi Këshillit nismëtarë te kësaj organizimi  / Kryetari: Skenderbeg Klaiqi”.

Sqarim:

Organizata e LEUSH ( Lobi Euro-Atlantik Shqiptar) është një organizatë mbarë kombëtare e shtrirë nëpër degët e pesë shteteve të Evropës dhe parapërgatitje për themelim në çdo shtet dhe kontinent ku do që ka shqiptarë. Për herë të parë themelohet diçka me iniciativë nga mërgata e sajë. Kjo e bëri të sulmohet nga qarqe të mbrendëshme dhe të jashtme karrieriste që me vetëdije ose pa vetëdije dëmtojnë projektet e përgatitura mbarëkombëtare shumë të dobishme . Lobi Euro-Atlantik nuk lejon të kontrollohet nga askush, Lobin Euro-Atlantik mundë ta kontrollojë vetëm Lobistët dhe Lobistet që e kanë themeluar dhe simpatizantët vullnetarë mirë që i duan të mirën popullit shqiptar. Tek ne miqtë do mbeten vetëm miçë, e ne do ta dëshmojmë se jemi te aftë, të jemi Zotët  në shtëpinë tonë. derisa faktorët e brendshëm do i luftojmë vetë dhe popullit tonë në mbarë trevat do ju sjellim prapë shpresën, përparimin, bashkimin shpirtërorë dhe lirinë nga karrieristët dhe bajraktarët sikurse ata që janë njerëz destruktiv nga Atdheu që i sjellin vendit dëme të papara. Ata  ngufasin çdo nismë të mirë dhe prosperuese për popullin tonë të përvuajtur. Ju premtojmë se kemi forcë për t’i eliminuar,një herë dhe do ta spastrojmë “LOBIN Euro-Atlantik Shqiptar” nga simpatizues dhe aktivistë të rrejshëm që vrapojnë pas karrigave dhe të cilët janë të njohur edhe në destabilizimin e ardhmërisë së shqiptarëve.

Edhe një sqarim shumë i rëndësishëm për të gjithë ata që mendojnë se ka kolltukë në Lob.

Projektuesit e Lobi Euroatlntik Shqiptar, e kanë paraparë udhëheqjen e Kryesisë në mënyrën më të mirë të mundshme. Ky propozim do të shpaloset në prezantimin e ardhshëm, ku do të ju pëlqej të gjithëve. Në asnjë mënyrë nuk do të lejohet forma diktatoriale e stileve komuniste, të përvetësimittë Lobit nga dy tre njerëz që takohen nëpër kafene ose cikun tjetër. “LOBI Euro-Atlantik Shqiptar” i takon të gjithëve. Gjatë tërë kohës, që kur u konstatuam si organizatë Lobuese, shihet se sa të rëndësishëm jemi dhe sa të nevojshëm jemi për popullin dhe mërgatën tonë. Nëse duhet do kalojmë edhe në ILEGALITET por nevojën dhe shpresën e popullit do e mbajmë në jetë dhe do e çojmë deri në finalen e saj. Pezullimi do t´i spastroj dhe do t´i përcaktoj kriteret të cilët janë të nevojshëm të ndërmerren për situatën e krijuar. Pezullimi hyn në fuqi menjëherë dhe do të vazhdojë deri më 04.09.2016 ku do të pasoj Ftesa për pjesëmarrje në tubimin nga simpatizantët, Këshillit nismëtar dhe Kryesisë së përkohshme të Lobit.

 

Kryesuesi i Këshillit nismëtarë të LEUSH (Lobi Euro-Atlantik Shqiptar) Skenderbeg Klaiqi

 

[the_ad id=”4118″]