Get a site

Dikur ishim krenarija e qytëtrimit më të lashtë!

Dikur ishim krenarija e qytëtrimit më të lashtë!

skender-shala

Shkruan: Skender Shala

Si komb, kemi përjetuar kohë shumë të veshtira. Mbijetuam disi, por shumë të lodhur, të shpërndar, të përqarë, të tjetërsuar, gjysëm të tjetërsuar me llojë-llojë barrierash!

Dikur thuhet së ishim para të gjithvë. Sot jemi mbrapa të gjithvë dhe shumë të vonuar!

Dhe në ketë ndryshim të madh, mbas shumë përplasjesh, sikur na pelqën të gjëjmë histri për kohën e vjetër Iliro-Pellasge, sikur dojmë ti shërojmë plaget e shumta nëpër shekuj, dhe ta flladisim shpirtin e lenduar nga kalimi i ferrit të mallkuar!

-Ani, kemi nevojë ta ushqejmë dinjëtëtin e krenarisë tonë të shkallmuar. Ta ngrisim vetëdijen dhe fisnikrinë tonë kombtare. Kulturen e natyrshëm ë të qytëtrimit tonë europian. Ajo që i ka hije origjinës tonë të lashtë, si të vetmit pasardhes të Pellasgvë Hyjnor.

-Kjo na detyron që sa më parë ta qesim në dritë historinë tonë, dhe të vërtetën e sajë.

-Sa më parë, të punohët ditë e natë në ketë drejtim!- Kemi faktë të mjaftuëshmë!

Kur shumë studjuas të huajë thojnë së;

Dhurata e parë njërzore që i dhurojë Zoti këti kontinenti, është popullata antike e pagzuar me emrin e shenjët Hyjnor Pellasg.

Këtë e thot edhe Homeri; së Pellasget janë me origjinë Hyjnorë.

Hesoidi thot: Pellasget kanë mbir nga Dheu. Kurse Helenet janë të ardhur.

Heredoti: Pellasg dmth. më e hërshmë së toka. Ky bashkë me Thucididin deshmojnë për lindjen dhe origjinën e përendive si: Zeusi, Aferdita, Ethina, Thetis, Ari, Larissa, Gortyna, Agro, Tyrren etj. Që keta emra vetëm shqipja i spjegon, dhe të cilet kanë jetuar gjithandej nepër Greqinë e sotëmë, si në Athinë e gjithëandej.

Madje këta deshmojnë së Pellasgët ndërtuan edhe murin Akropolis rreth Athinë.

Kursë më vonë gjërmani L. G. Thunmani Ketë rracë e quajti ,,Hauptvolk“!

-Duke qenë drejtëpërsëtdrejt të dhuruar nga Zoti, çdo gjë që patëm, kultivuam simbas urdhravë të vet Zotit; kulturen, rendin dhe ligjet e natyres, rregullat e qytëtrimit, zhvillimin

e përgjithëshmë të rendit njërzor. Duke u nisur nga kjo, për hirë të njërzimit, nga gjiri i jonë linden të gjithë zotrat në tokë, ujra dhe ajr, në menyrë që ti shërbejnë rregullave dhe rendit njërzor të qytëtrimit në atë kohë.

Me formimin e mbretërive Ilire, ne vuam bazat e një qytëtrimi gjithë andej.

Dhe kjo dihet së më udhëheqjen e përandoris romake në krye me perandorin Konstantinin e Madh, i sollem Europës civilizimin dhe kulturen e krishterë.

Për atë kohë duhet të mburremi me origjinën dhe kulturen tonë antikë, të një civilizimi të mrekullueshëm, të cilen e shpërndam edhe të tjervë, sepsë ata kishin nevojë për qytëtrim.

Pranaj duhet patjetër ta mësojmë historinë tonë të lavdishmë, kjo na forcon imunitëtin e vetëdijesimit dhe të kuptuarit së, ne jemi vetëm shqipëtar para së me qenë fetar ! Pra shumë shekuj para së me ardhë fetë! Dhe vetëm si shqipëtar të pandar i japim kuptim ardhmërisë tonë, duke qendruar besnik, për atë që na ka falur Zoti!

Ku është sot kjo racë?

-Fati jonë zi i shumë shekujvë, na damtuan në masë të madhe, gati na faruan tërsisht, duke na tjetërsuar dhe përshtatur për intëresa të veta. Qytëtërimin tonë antik, na mbuluan me dhe, na zhduken pa gjurmë, duke na imponuar harresen. Dhe këtë e bënë për ta lehtesur tjetërsimin tonë. Kjo ndodhi në vecanti dy shekujt u fundit kur u formuan shtëtët, në masë të madhe me popullatën tonë! Qysh atëhëre u fabrikuan idetë përcarësë, për mes fesë, duke e ndar kombin në turq e kaurr! Turqia nga kjo fitoi shumë ushtar si mish për top, mandej fitoi banor, ku simbas një gazetë gjermane e cila shkruan 23 miljon shqiptar jetojnë sot në Turqi?! Një shumicë tjetër etnitëtit tonë për rreth e ,,boshnjakizuan“, si Sanxhaku dhe disa vende ne Mal të Zi. Mbetja tjetër sot si muslimon ,,tradicional“, mandej dikund ,,turq e dikund tërbesh e dikund ma Zot ma keq!

Kurse të,,kaurret` ortodoks dihet së shumica e popullates në Greqi janë Arvanitë, që edhe e kanë krijuar ketë shtët! E njejta gjë është në Maqedoni, siq është me ,,shkitë” në Kosovë, Sërbi dhe Mal të Zi. Keto shtëtë janë ringjallur me racen dhe tokat tona etnike duke përvetësuar njëhërë për njëhër ?!

Keto janë rezultatët që jemi duke i vuajtur edhe sot e kesajë ditë, shumë hërë fatëkeqësisht! –Nga këto pasoja edhe sot thuhet ; ai muslimoni, ai katoliku, ai ortodoksi, grek e shka etj?!

Ende vazhdojmë të sillemi naiv me papërgjëgjësji, qyshë na kanë dresuar armiqët

-Këto janë pasojat kur përzihet kombi e feja!

Megjithë atë kemi filluar të zgjohemi dal-nga-dal, po vetëdijësohëmi dita-ditës, duke kuptuar së jemi një trup i vetëm e i pandar, kudo që jemi në trojet tona etnike jemi vetëm shqipëtar.

Tani edhe Arvanitët po vetëdijesohën për natyrshmerinë e vetë! Zoti e bekoftë ketë Zgjim Fisnik të tyrë edhe në Maqedoni, dhe gjithë andej në trojet tona!

Po ashtu edhe mërgata e jonë shumë e nderuar dhe premtuese për të ardhmen e tonë po unifikohet në një organizatë të përbashket nen ombrellen e Lobit Euroatlantik mbar kombtar. Ketë fillim, duhet të gjithë të angazhohemi dhe ta ndihmojmë në të gjitha mënyrat që sa më parë të jetë funksionale gjithandej! tju Apeloj të ju patriotët që jeni ora dhe roja e kombit, tju afrojmë Lobit përkrahjen tonë maksimale!

Një ditë do të vjen dita, kur do ta Pagëzojmë Rilindjen Kombtare! – Patjetër do të vjen!

Duke u bazuar në gjenezën tonë të hershme brilantë, e ardhmëja është premtuesë, së ne shpejtë do ti unifikojmë strategjinë dhe idealet tona fisnike për cështjë madhore!

Në menyrë që ardhmja jonë, bashkë me amerikanet-mbrojtsit tonë në shekullin e fundit dhe me gjermanet, anglezt, dhe popujt tjerë liridashes, shpejt do të jemi faktor prosperues për të ardhmen.

[the_ad id=”4118″]