Get a site

Shqiperia dhe politika mesjetare Greke !!

Shqiperia dhe politika mesjetare Greke !!

Fundi i muajit gusht 2016, është fillimi i procesit që do t'i japë fund padrejtësisë shekullore në Shqipëri.

Shkruan: Spartak Ngjela

Pas me shumë se një një shekulli, ka ardhur koha t’i tregojmë vendin politikës mesjetare dhe raciste antishqiptare greke
Të gjitha qeveritë greke, si në një korr vajtimi, edhe pse Greqia kishte aneksuar një territor të gjerë puro shqiptar si dhuratë që i bëri Franca dhe Rusia, krijoi mitin e Verio Epirit grek, për të aneksuara si toka greke Korçën, Gjirokastrën, Himarën Vlorën deri në Berat.
Dhe e dini se ku është sekreti i gjithë kësaj marrëzie? Te fakti që në këtë territor jeton ortodoksia shqiptare, dhe te fakti që shumica e popullsisë të Greqisë deri në vitin 1890 ka qënë arvanitase; domethënë shqiptare.
Frika nga gjuha shqipe në Athinë dhe në Stambollin e Sulltanëve ka qenë proverbiale; kurse arvanitasit në Greqi u ndaluan me dhunë që të flisnin shqip.
Dhe e dini pse Athina Zyrëtare dhe Kisha greke dridheshin nga gjuha shqipe dhe donin të shtriheshin në territoret e Shqipërisë së Jugut? Sepse ortodoksia shqiptare, e gjitha nacionaliste, iu rrëzonte tezën absurde që shqiptarët janë Turq.
Po ortodoksët shqiptarë që nuk i përfillnin fare dhe i përbuznin grekët e ardhur nga Anadolli dhe Lindja e Mesme, turq janë? Ja kjo ishte pyetja vrastare kundër oborrit mbretëror bavarez i cili mbretërontë në Athinë dhe që krijoi mitin grek dhe “mallkimin e gjuhes shqipe” në Greqi.
“Ortodoksët shqiptarë duhen greqizuar duke iu ndaluar gjuhën, siç ua bëmë arvanitasve, se ndryshe bie teza e panhelenizmit ballkanik”; por ata kanë shtetin e tyre, prandaj duhen pushtuar dhe te asimilohen. Ja, kjo ka qënë filozofia antishqiptare e reaksionit grek, dhe ky është thelbi i krijimit të Vorio Epirit grek, kur të gjithë mbretërit shqiptarë, edhe Skënderbeu, janë quajtur mbretër të Epirit.
Ky në fakt është një turp historik për Greqinë, por tani që jemi të fortë duhet që t’u tregojmë vendin.
Kryeministri aktual shqiptar nuk duhet të pyesë fare për shpifjet që po ngre reaksioni primitiv grek aktualisht. Ky kryeministër duhet të ruajë si një gjë të shenjtë aleancën shqiptaro-amerikane, dhe të tregojë të vërtetën e historisë së Shqipërisë hapur dhe me guxim, se kjo aleancë është sot forca e rreth nëntë milionë shqiptarëve që jetojnë në Ballkan, domethënë në Gadishullin Ilirik…

 

[the_ad id=”6025″]

 

[the_ad id=”4118″]

Shqipëria është Atmmëmëdheu i mbarëshqiptarëve

Shqipëria është Atmmëmëdheu i mbarëshqiptarëve

Avdi-ibrahimi

Shqipëria është Atmmëmëdheu i mbarëshqiptarëve

Shkruan: Avdi Ibrahimi

S’ka pse tregohesh i mençur që të konstatosh se pozita e popujve në Gadishullin Ilirik, si dhe ajo e popujve të Europës nuk mundet assesi të krahasohet as për së afërmi me pozitën e popullit shqiptar, të cilët gjysma e tryre jetojnë në atmëmëdheun e tyre në Shqipëri, pjesa tjetër jetojnë të ndarë nga trungu amë në Kosovë, Maqedoni, Serbi, Mal të Zi, dhe Greqi. Nëse jemi sadopak të ndershëm duhet të themi të vërtetën ashti si është, pra kemi të bëjmë me një problem thelbësor i pazgjidhur i popullit shqiptar përgjithësisht në Gadishullin e Ilirikut… Në këtë rast definimi i Hapsirës kufitare me këto shtete fqinje të jetë atje ku jetojnë shqiptarët në shumicë, ndërsa miliona shqiptarëve që jetojnë në Turqi dhe në shtetet tjera të Botës t’u ipet e drejta e përbashkët e arsimimit në gjuhën e tyre amtare dhe e drejta e përbashkët kulturore shqiptare, kjo mund të ndihmojë që Gadishulli Ilirik të mos jetë më një vrimë e zezë e Europës së bashkuar, pra shqiptarët si komb i bashkuar me një shtet të bashkohen me Europën në të ardhmën.

Që të arrihet kjo zgjidhje politike që është i vetmi rast i padrejtë i një populli të ndarë në 5 shtete e që shteti Shqiptar është i vetmi vend në Kontinentin e Europës ku kufizohet edhe sot me popullin e vetë, zgjidhja është që së pari gjith shqiptarët të jenë të bashkuar që ta përfaqësojnë interesin e përbashkët kombëtarë për Ribashkim të Shqipërisë. Shqiptarët që janë të ndarë padrejtësisht në 5 shtete, si dhe miliona shqiptar që jetojnë në Turqi e diasporë, përfundimisht të deklarohen haptas pa u frikësuar nga askush, se e ndjejnë SHQIPËRINË, si atmëmëdhe të vetin, nga ana tjetër assesi nuk duhet lejuar arsyetimi i një grupi të vockël “shqipfolësish” se gjoja Qeveria në Shqipëri është fajtore për pozitën jo të mire të shqiptarëve jashtë kufijëve të shtetit shqiptar.

Nocioni i kufijëve shtetërorë në Europë tashmë e ka humbur kuptimin që kishte më pare.

Gjithçka flet e duket ditën për diell se vetëm Gadishulli Ilirik ka mbetur edhe sot e kësaj dite një nga territoret e fundit gjeopolitike ku koha e ndryshimeve të reja politike demokratike s’kanë dëpërtuar në ndryshimin e mentalitetit të ri.

Për dekada në ish-Jugosllavi kemi dëgjuar rrena patetike se kufijtë jugosllavë ishin më të hapurit në Europë dhe pakicat kombëtare edhe pse ne shqiptarët ishim shumicë autoktone në Trojet Tona Shqiptare, megjithkete politika jugosllave titisto-rankoviqiste e millosheviqjane trumbetonin se pakicat kombëtare ishin ura lidhëse të afrimit mes popujve. Fraza të tilla plot gënjeshtra u treguan ndaj popullit shqiptar që për gjysmë shekulli nuk guxuan të takohen me vëllezërit e motrat të shtetit shqiptar.

Që të mos na ndodh më fati i keq i ndarjeve të vëllaut me vëllanë, në mbarë hapsirat shqiptare të kemi një program të përbashkët politiko-kombëtar që të jet si qëllim dhe kusht i demokracisë që shqiptarët të jetojnë në një shtet të bashkuar Shqiptar.

 

[the_ad id=”6025″]

 

[the_ad id=”4118″]

Shqipëria ndodhet sot përballë kushtit të saj historik

Shqipëria ndodhet sot përballë kushtit të saj historik

Spartak-Ngjela

Shkruan Spartak Ngjela

Fundi i muajit gusht 2016, është fillimi i procesit që do t’i japë fund padrejtësisë shekullore në Shqipëri.
Por, pikërisht për këtë, sot, kur të gjithë shqiptarët e papërlyer po ndjekin me vëmendje dhe me ankth ardhjen e këtij fundgushti, është konstatuar se qëndrimi i tyre në këtë proces ku luan jeta reale shqiptare e të ardhmes, është shumë pasiv.
Është kjo shenja e paqartësisë sonë, apo shenja e pafuqisë sonë?
Ekspertët e huaj e quajnë shenjë të papjekurisë shoqërore për të qëndruar me dinjitet përballë kushtit historik.
Cili është sot kushti yne historik?
Kushti historik i shqiptarëve është vendosja e drejtësisë në Shqipëri. Kurse, pjesëmarrja e tyre e gjerë në angazhimin amerikan për drejtësinë shqiptare, është kushti i kohës sonë aktuale.
Nuk duhet me pasivitet. Duhet me përkrahje.
Korrupsioni ka pushtuar median, kjo dihet, por gjithsesi pjesëmarrja reale e shqiptarëve në proces ka shumë më tepër mundesi shprehjeje në aspekte elektronike të shkruara e të shfaqura sot
Po, le të flasim më qartë: Ambasadori amerikan Donald Lu po lufton kundër boshtit unik korruptiv shqiptar, dhe shqiptarët që po e adhurojnë, e respektojnë dhe po e vlerësojnë maksimalisht, heshtin ose flasin pak. Ne jemi në arenë; politika amerikane po mposht “Demin” e korrupsionit në Shqipëri; kurse shqiptarët e shohin “Gladiatiorin” me njëfarë droje të pashpjegueshme: shqiptarët ende nuk janë të bindur se Demi do të asgjësohet.
Ka qenë shumë e gjatë në kohe dhe shumë e rëndë padrejtësia në Shqipëri. Sigurisht kjo është arsyeja e dyshimit shqiptar. Por unë them që, pas 21 ose 25 gushtit, ne duhet të jemi shumë aktivë në krijimin e aspiratës sonë. Masiviteti për drejtësinë, duhet ta trembë kaçakerinë e padrejtësisë.
Mos harroni se luajnë interesa shumë të mëdha personale personash dhe grupesh shoqërorë, qe jane kundër prosperitetit dhe drejtesisë shqiptare. Ata nuk e kanë pritur kurrë këtë situatë, sepse gjithçka në favorin e tyre, e kanë zgjidhur me padrejtësi. Këta birbore, akoma nuk e besojnë se kanë humbur. Në fakt, të gjithë bashkë janë të humburit e medhenj të kësaj kohe.
Kurse, mos e harroni se, një pjesë zhurmëmëdhe e opozitës politike në Parlament sot, është me korrupsionin. Prandaj shqiptarët duhet të tregojnë qartësinë e tyre të forcës së drejtësisë. Sepse, të gjitha të tjerat ecin vetë.
Ndershmëria duhet të ketë zërin e vet. Kjo është arsyeja themelore e momentit.
Nuk ka nevojë për organizime politike, sot koha kërkon angazhim qytetar për drejtësinë shqiptare. Ky është thelbi. Politika reale do të vijë pasi të jetë vendosur drejtësia. Politika, pa drejtësi të konsoliduar, është mashtrim korruptiv.
Njerëz, ini të vëmendshëm për fatin e drejtësisë suaj që ka nisur të vendoset, dhe që, në fund të muajit gusht, hyn në procesin e saj real!
Korrupsioni dhe krimi, nuk e ndalojnë dot këtë proces; kjo është e sigurt; por shqiptarët duhet ta përkrahin aktivisht kudo. Frika për të mbrojtur të drejtën tende, është nivel mesjetar. Padronët e padrejtësisë shqiptare janë drejt humnerës, por ne shqiptarët nuk duhet që vetëm të shpresojmë, duhet edhe të hyjmë realisht në këtë proces. Le ta bëjmë internetin pronë të frymës së progresit shqiptar dhe të drejtësisë sonë. Dhe, po qe nevoja, të dalim edhe nëpër sheshe jashtë nocionit politik, dhe brenda frymës qytetarë, për të realizuar kushtin kistorik që na kërkohet nga koha: vendosjen e drejtësisë në Shqipëri. U deshën 100 vjet për të ardhur kjo ditë, duhet ta ruajmë këtë.

[the_ad id=”6025″]

 

[the_ad id=”4118″]

NJE FRONT QYTETAR NE MBROJTJE TE REFORMES!

NJE FRONT QYTETAR NE MBROJTJE TE REFORMES!

andrea-stefani

Nga Andrea Stefani

SHBA dhe BE i kane ofruar Shqiperise nje formule per reformen si premise thelbesore per drejtesine e pavarur. Por segmente te korruptuara te klases politike po e refuzojne oferten amerikano-europiane thjesht per te mbrojtur korrupsionin dha pasurite e te pista.

Eshte papergjegjshmeri qe ky brez shqiptaresh ta lere fatin e vendit dhe te femijeve e nipave ne duart e ca politikaneve dhe lidereve me korruptim 26 vjeçar te stazhionuar. Shoqera civile duhet te levize, intelektualet, qytetaret pa dallime partish duhet te levizin duke krijuar nje FRONT TE BASHKUAR NE MBROJTJE TE REFORMES per nje drejtesi te pavarur qe do godase pa dallim te korruptuarit majtas dhe djathtas.

Na duhet nje Front i SOVRANIT popull qe kerkon drejtesi dhe qe krahas solidaritetit me oferten e bere nga SHBA dhe BE, duhet te tentoje te marre fatin e reformes ne duart e veta duke i kerkuar deputeteve qe ne rast te mos kalimit te reformes ne 21 korrik nga Kuvendi, te japin voten e tyre ne favor te nje REFERENDUMI per reformen ne drejtesi. Koha per veprim eshte tani! Neser do jete vone!

[the_ad id=”4118″]

Shqipëria në kohën e Skënderbeut ishte katër herë më e madhe se Serbia

Shqipëria në kohën e Skënderbeut ishte katër herë më e madhe se Serbia

Shqipëria në kohën e pushtimeve të para osmane e deri në vdekjen e mbretit të shqiptarëve Skënderbeut, ishte për tre-katër herë më e madhe se Serbia, pa llogaritur këtu, se siç shihet në hartë edhe në krahinën e Rumelisë si pjesë e perandorisë osmane, ishte një pjesë e konsiderueshme e territoreve të banuara kryesisht me shqiptarë, që shkonin deri në Edrene (Edirne) në kufijtë e dardaneleve. Në atë kohë, territori shqiptar si njësi më vete, ishte më i madh, ose përafërsisht i barabartë me Bizantin.

Harta përshkruan madhësinë e territorit shqiptar të paktën në katër vjetët e sundimit të tij, të cilat u zgjeruan në jug në Greqi dhe në Maqedoni.hartambretrim-1

[the_ad id=”4118″]