Get a site

Marko Boçari shqiptari, kryeheroi i Greqisë moderne, i tradhtuar nga grekët (2 Video)

Marko Boçari shqiptari, kryeheroi i Greqisë moderne, i tradhtuar nga grekët (2 Video)

Marko-Bocari

Një nga figurat më të ndritura të revolucionit grek të 1821 ishte Marko Boçari i cili erdhi nga një familje e madhe shqiptare. Ai ka lindur në Sulit, Ioannina në 1790, në të njëjtën familje të madhe në të cilën burra trima si: Kiço Boçari, Kosta, Dimitri, Jorgji dhe kapiteni i madh i 1821 Kryengritjet, Noti Boçari erdhi prej Noti Boçarit, xhaxhai I Marko Boçarit, ishte edhe ministri i parë i mbrojtjes i Greqisë, dhe vdiq në vitin 1841.

Babai i Markos, Kiço Gj. Boçari u martua tri herë dhe kishte 18 fëmijë, pesë prej tyre vdiqën të ri. Kico Bocari u vra në 1813 në Arta nga Gjoko Bakola.
Në vitet e rebelimit në 1821, Marko Boçari fali gjakun e babait të tij Bakola Gjoko për të mirën e përbashkët.
Sipas dokumenteve, banorët e pare në malet e Sulit ishin ushtarët roje të Gjergj Kastriotit Skënderbeut. Pas vdekjes së Skanderbeut, rreth 200 ushtarë shqiptarë me familjet e tyre, të tilla si ato të fiseve: Boçari, Bouchatti, Llalla, Dangëllina, Dragova, etj, formuan fshatin e Sulit afër qytetit të Jonina dhe vazhduan luftën kundër osmanëve turq për lirinë e tyre.

Suli u zgerua më vonë nga një fshat i vogël dhe u shndërrua shumë shpejt në një krahinë e populluar nga shqiptarët ortodoksë çamë. Ata kishin arritur ti shpëtojnë skllavërisë osmane duke ikur nga fshatrat e tyre të Çamërisë rreth viteve 1500-1600 dhe u vendosën në Suli, Ioanninna, duke krijuar fshatra të reja me emra shqiptarë.
Territorin e banuar nga çamëve shqiptarë, ishte i njohur si Çamëria, e cila është
i njohur si një nga katër degët e Shqipërisë Natyrale.

 

[the_ad id=”4118″]